Inspiratie voor het vegan Kerstmenu: van hapjes tot dessert.

Sta jij straks zelf achter de kookpotten en kan je nog wat inspiratie gebruiken? Met deze kerstrecepten kan je iedereen laten zien hoe lekker een vegan feestmenu kan zijn. Deze recepten zijn gemakkelijk op voorhand klaar te maken zodat je ze de dag zelf enkel nog hoeft op te warmen. De heerlijk gevulde pompoen is de ster van de avond en we sluiten af met een klassieke crème brûlée.

Vegan hapjes

Bruschetta met tapenade van olijven

Wanneer je een volledig menu klaarmaakt is het belangrijk om hapjes te hebben die heel eenvoudig zijn en snel klaar zijn. Voor deze tapenade van zwarte en groene olijven hoef je enkel de ingrediënten te mixen!

Bladerdeeghapjes met spinazie en zongedroogde tomaatjes

Nog een succesformule op feestjes zijn bladerdeeghapjes! Iedereen vindt deze hapjes lekker en ze zijn heel gemakkelijk om te maken. Met de vulling kan je volop variëren.

vegan bladerdeeghapje

Vegan voorgerecht

Vegan vitello tonnato van knolselder

Dit feestelijke recept komt uit het nieuwe kookboek van Lento. Deze originele remake van een Italiaanse klassieker kon niet ontbreken op het Kerstmenu.

kookboek-lento

Vegan hoofdgerecht

Deze gevulde butternut met een champignon-linzenvulling, gekarameliseerde rode uien en cranberrysaus wordt het pronkstuk op de feesttafel! Deze gevulde flespompoen is een beetje het glutenvrije alternatief voor de seitan wellington, maar moet op vlak van smaak en feestvreugde absoluut niet onderdoen voor het klassieke kerstgebraad. De combinatie van de zoete uienrelish met de aardse umami van het champignon-linzengehakt en de friszure cranberrysaus zorgt voor een explosie van smaken! 

Met de bereiding van de verschillende onderdelen ben je even bezig, maar als je goed aanpakt, is het volledige gerecht klaar in iets meer dan een uur. Bovendien kan je alles al op voorhand bereiden, zodat je het gerecht de dag zelf enkel nog hoeft op te warmen in de oven. 

Vegan bijgerecht

Geroosterde jonge worteltjes met tahinisaus

Dit bijgerecht oogt heel feestelijk en is eigenlijk heel gemakkelijk om te maken! Door de wortelen te roosteren in ahornsiroop worden ze heerlijk zoet. De saus van tahini is lekker romig en past perfect bij de zoete worteltjes. De pistachenootjes en de granaatappelpitjes zorgen voor de extra crunch en feestelijke toets!

vegan-bijgerecht-wortelen

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen zijn een soort gebakken aardappeltjes waarbij de aardappelen tot halverwege in dunne plakken gesneden worden. Ze zijn krokant aan de buitenkant en zacht en gaar vanbinnen. Het is een eenvoudig bijgerecht dat er heel mooi uitziet waardoor het vaak geserveerd wordt als toevoeging op het Kerstmenu.

bijgerecht-hasselback

Vegan dessert

Crème brûlée

Deze vegan crème brûlée is licht en overheerlijk! De kokosmelk en cashewnoten geven de crème een romige, zachte textuur. Bovendien is het een verrassend eenvoudig dessert om te maken.

vegan-dessert-creme-brulee