vegan communicatie

6 vegan communicatietips: hoe reageer je op vragen tijdens de feestdagen

Ga je je eerste vegan Kerst tegemoet? Probeer je dit jaar eens een vegan feestmenu? Of ben je al jaren vegan: vragen ga je altijd krijgen. Een tafel vol wild, crème glace en chocomelk en dan komt de vraag “Waarom eet je er niet van mee?”.

Zelf weet je maar al te goed waarom je hiervoor koos, maar hoe breng je dat over naar anderen?

Je wil hen graag informeren, maar niet te belerend klinken. Je wil het onethische benoemen, zonder de sfeer te bederven. Het is soms een lastige afweging, vandaar lees je hieronder 6 tips. Zo kan je op een positieve manier communiceren over je vegan keuzes.

1. Positieve vibes

Ook al zitten er waarschijnlijk schrijnende beelden van een stervende planeet en lijdende dieren in je hoofd, probeer altijd positief te communiceren. Haal eerder de voordelen van plantaardige voeding aan in plaats van de negatieve aspecten van dierlijke voeding. Mensen choqueren of aanvallen heeft meestal een averechts effect. Luister naar wat zij te zeggen hebben en geef aan dat je van hen hetzelfde verwacht. Probeer steeds respectvol te zijn, zo kom je het verst.

En vergeet niet: steeds meer mensen kiezen voor een vegan eetpatroon. Er is ontzettend veel aan het veranderen.

2. Je bent niet alleen

Aan de feesttafel voel je je misschien eenzaam als vegan, maar weet: you’re part of a revolution!
Je bent echt niet de enige die hiervoor kiest. Toon in gesprekken ook aan dat ook de markt hierop inspeelt. Het vegan gamma breidt steeds uit, omdat hier vraag naar is. Mensen vinden iets aantrekkelijker als ze weten dat het wijd verspreid en populair is. Geeft iemand de indruk dat vegan volgens hen een niche is? Verwijs dan naar enkele cijfers die het tegendeel bewijzen.
Ook samen een docu kijken over het onderwerp, kan het beeld van je gesprekspartner veranderen. Via een andere, neutrale verteller uit de docu, wordt de angst om veroordeeld te worden veel kleiner. 

plantaardige kerst

3. Luister

Mensen veroordelen heeft geen zin. De meeste mensen zijn opgegroeid met dierlijke producten. Om dit te veranderen, is heel wat moed nodig en het vergt tijd en inzichten. Begrijp ook waar de twijfel en de vragen vandaan komen en speel hierop in.

Is iemand bang dat de vegan keuken te eenzijdig zou zijn? Stel voor om eens samen te koken en zo te tonen dat je als vegan niets hoeft te missen. Op die manier word je een bron van inspiratie en maak je een ongelooflijke positieve impact. Inspiratie nodig? Neem een kijkje op onze receptenpagina

4. Breng je persoonlijk verhaal

Als je vroeger zelf dierlijke producten at, leg dan uit hoe dat veranderde. Door jouw herkenbaar verhaal te delen, toon je aan dat iedereen vegan kan zijn. De meeste mensen worden nog niet vegan geboren. At je vroeger bijvoorbeeld graag vlees of kaas? Dit zal erg herkenbaar zijn voor niet-vegans. Door te vertellen waarom je hiervan af stapte en welke alternatieven voor jou even lekker smaken, zijn mensen meer geneigd om te luisteren. Ze herkennen zich misschien in je verhaal. 

Vertel steeds je eigen ervaringen: leg uit waarom en wees eerlijk over jouw ervaringen. Over feiten en argumenten valt te discussiëren, over hoe jij je ergens bij voelt niet.

5. Je hoeft geen verantwoording af te leggen

Weet dat je je nooit verplicht hoeft te voelen om verantwoording af te leggen en dat het helemaal oké is om aan te geven dat je hier liever niet over praat op dit moment. Het is belangrijk om aan te voelen of iemand een discussie wil starten of écht geïnteresseerd is. 

Bovendien is tijdens het eten niet het ideale moment om dieper in te gaan op de redenen om vegan te worden. Mensen zijn op dat moment dierlijke producten aan het eten en voelen zich sneller aangevallen wat emotionele reacties kan opleveren.

6. FAQ

Hieronder overlopen we de meest gestelde vragen en lees je concrete tips voor de feesttafel.

“Ik vind plantaardige producten erg duur.”

Wanneer je in gesprek gaat over je vegan levensstijl, wordt de hogere kostprijs van bijvoorbeeld plantaardige melk en yoghurt t.o.v. de dierlijke producten vaak aangehaald als tegenargument. Wanneer dit gebeurt, kan je de vraag ook omdraaien. Waarom zijn koemelk en yoghurt zo goedkoop? Als je weet dat voor melk koeien gevoederd moeten worden, stallen onderhouden worden en hun kalfjes grootgebracht moeten worden, dan kan je je afvragen hoe het mogelijk is dat melk aan zo’n lage prijzen verkocht wordt. 

Bovendien zijn heel wat vegan producten zoals peulvruchten, granen, groenten en fruit spotgoedkoop.

“Is het echt zo belastend voor het klimaat?”

De landbouw is verantwoordelijk voor 24% van de uitstoot van broeikasgassen (bron: IPCC), waarbij dierlijke producten duidelijk de grootste vervuilers zijn. Bovendien hebben bijna alle klimaatproblemen van vandaag een link met veeteelt.

Je voeding aanpassen is een relatief makkelijke oplossing met bijzonder grote gevolgen.

In deze blog lees je nog meer over de impact van vegan eten: Eén maand vegan? Ontdek welk verschil je hiermee maakt. 

“Wij zijn toch carnivoren?”

Onze voorouders aten inderdaad af en toe vlees, maar veel minder dan wat mensen nu eten. Ze hadden ook geen andere keuze, terwijl er de dag van vandaag enorm veel mogelijkheden zijn. Fun fact: Je kan perfect gezond leven zonder dierlijke producten! Dus de vraag is waarom je dit vandaag de dag nog zou willen eten met alle kennis en mogelijkheden van nu?

“Wat is er mis met melk?”

Je leest hier alles uitgebreid over in volgende blog: Melk is dodelijk, maar kort samengevat:

  • Koeien geven enkel melk na een zwangerschap van 9 maanden. Daardoor moeten ze elk jaar kunstmatig geïnsemineerd worden.
  • De kalfjes worden vrijwel onmiddellijk van hun moeder gescheiden bij de geboorte.
  • Stieren zijn niet zinvol voor de melkindustrie, zij worden geslacht.
  • De productie van een liter koemelk veroorzaakt drie keer meer uitstoot van broeikasgassen dan een liter sojamelk.

“Krijg je dan wel alle voedingsstoffen binnen?”

Een vaak gehoorde bezorgdheid, maar belangrijke instituten zoals de EAT-Lancet Commission toonden al aan dat een gevarieerd vegan voedingspatroon perfect gezond is. Studies hebben uitvoerig bewezen dat een gevarieerd vegan voedingspatroon geschikt is voor alle leeftijden.

“Wat met B12?”

B12 is een vitamine die inderdaad in dierlijke producten voorkomt, maar dieren krijgen dit vaak als supplement toegediend. Het zelf innemen van een supplement bespaart je dus een hele omweg. Bovendien zijn veel plantaardige producten ondertussen verrijkt met B12. Dus op de vraag of veganisme gezond is, kan je vol overtuiging ja op antwoorden.

Onthoud vooral dat de feesten draaien om gezelligheid en samen zijn. Door geen of minder dierlijke producten te eten, doe je al iets prachtig. En mensen inspireren maakt het alleen maar mooier. Maar jammer genoeg zal niet iedereen even enthousiast zijn. Laat het daarom soms ook even rusten en geniet. 

Nog op zoek naar inspiratie voor de feestdagen? Voor wie graag een heerlijk menu afhaalt tijdens de feesten, lijsten we de beste afhaalopties voor je op.

Ga je liever zelf aan de slag? Bekijk dan zeker onze beste feestrecepten, samengevat in een vingerlikkend vegan menu. Verras je gasten met een vegan dessert! Wedden dat ze het verschil niet proeven? 

red happy holiday Christmas bauble