Wat is veganisme?

Veganisme is een levenswijze waarbij men ernaar streeft om elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, amusement, experimenten of eender welk ander doel te vermijden. Hoewel deze omschrijving heel beperkend klinkt, opent veganisme net een hele wereld aan nieuwe mogelijkheden, producten en ideeën. Het is een levenswijze gebaseerd op respect en mededogen en basisprincipes als het recht op leven en zelfbeschikking.

Wat is het verschil tussen veggie en vegan?

Voeding

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. “Wat eet je dan wel nog?!” is de meest voorkomende vraag. Gelukkig is er goed nieuws: met groenten, peulvruchten, noten, zaden en granen kan je zowat alles maken, van fastfood tot raw food, voor elk wat wils. Meer info vind je bij onze praktische voedseltips of ga meteen aan de slag met onze vegan recepten.

Kleding, cosmetica en schoonmaakmiddelen

Ook in de kledingindustrie worden vaak dieren verwerkt, bijvoorbeeld voor leder, zijde, wol en bont. Cosmetica en schoonmaakmiddelen kunnen zowel dierlijke ingrediënten bevatten als getest zijn op dieren. Gelukkig bestaan er een heleboel alternatieven. Meer info vind je op onze vegan lifestylepagina.

Amusement

Eerder dan een bezoek aan circussen met dierenacts, dierentuinen of dolfinaria, is een uitstap naar een animal sanctuary aan te bevelen. Dieren die gered zijn uit de dierenindustrie krijgen hier de kans op een beter leven zonder mishandeling, met voldoende tijd en ruimte voor sociale en cognitieve ontwikkeling. Ook hier vind je meer informatie over op onze vegan lifestylepagina.

Dierproeven

Producten kunnen niet alleen dierlijke ingrediënten bevatten, ze worden ook vaak onnodig op dieren getest. Wij raden absoluut aan de geneesmiddelen die je arts je voorschrijft te nemen, maar voor cosmetica, schoonmaakmiddelen en dergelijke zijn er bijna altijd dierproefvrije varianten te vinden. Indien je ze niet vindt, kan je steeds overwegen ze zelf te maken.

Meer weten?

Wil je meer weten over veganisme of zelf vegan recepten uitproberen? Doe mee met Try Vegan en krijg een maand lang recepten, weekmenu’s, tips & tricks en nog veel meer!

Word lid van BE Vegan

BE Vegan komt op voor de belangen van veganisten en informeert, verenigt en ondersteunt iedereen die interesse heeft in veganisme.  BE Vegan sensibiliseert en inspireert consumenten en producenten om dierlijke producten te vervangen door vegan alternatieven. We maken van vegan het nieuwe normaal.

definitie veganisme