Is alcohol vegan? Alles over vegan wijnen, bier en champagne.

Als vegan krijg je wel eens de vraag of je dan wel nog alcohol drinkt. Veganisme wordt soms gelinkt aan een levensstijl waarbij je naast dierlijke producten en producten die op dieren getest zijn, nog andere zaken mijdt zoals alcohol. Nochtans is er niet meteen een verband tussen alcoholconsumptie en veganisme. Je kan als vegan gerust een glas wijn of bier drinken als je dat wil. Wel is het zo dat niet alle alcoholische dranken vegan zijn. In deze blog geven we graag een woordje uitleg bij vegan bier, wijnen en andere dranken.

Waarom zijn niet alle alcoholische dranken vegan?

Alcohol met dierlijke ingrediënten

Sommige dranken zijn niet vegan omdat ze dierlijke ingrediënten bevatten zoals room in Baileys (ondertussen bestaat er ook al vegan Baileys met amandelmelk) of honing in mede. Dit kan je snel achterhalen door de ingrediëntenlijst te bekijken. Volgende ingrediënten kan je soms in alcoholische dranken aantreffen:

  • Room in cocktails of likeur
  • Honing in bier, wijn of likeur
  • Karmijn als kleurstof in likeur

Dierlijke hulpstoffen in alcohol

Producenten gebruiken soms dierlijke technische hulpstoffen om dranken als wijn of bier te klaren. Dit zijn stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces maar niet meer aanwezig zijn in het eindproduct. Deze stoffen vind je niet terug in de ingrediëntenlijst. 

Volgende dierlijke hulpstoffen kunnen gebruikt worden bij de productie van alcoholische dranken:

  • Caseïne of melkeiwit
  • Albumine of ei-eiwit
  • Gelatine, een bindmiddel uit dierlijk slachtafval
  • Vislijm of isinglass, een product dat wordt gewonnen uit gedroogde zwemblazen van vissen

Gelukkig bestaan er ook vegan alternatieven.

Waarom worden dranken geklaard?

Om te begrijpen waarom technische hulpstoffen ingezet worden, duiken we dieper in het productieproces van wijn en bier. Om deze dranken te produceren worden suikers door gisting omgezet in alcohol. Bij wijn en champagne gaat het om de suikers uit druiven, bij bier is de suiker afkomstig van granen (vaak gerst). Na de gisting blijven vertroebelende deeltjes achter zoals stukjes schillen, pitten en gistrestanten. Als je de drank lang genoeg laat rijpen, zullen die kleine deeltjes op natuurlijke wijze zakken waarna ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Om dit proces te versnellen, voegen producenten hulpmiddelen toe. Deze hechten zich vast aan de rondzwevende deeltjes die samenklonteren, zwaarder worden en naar de bodem zakken. Wanneer de drank daarna wordt overgeheveld, blijft de neerslag achter. Dit proces heet klaren. De hulpmiddelen die ingezet worden, zijn soms dierlijke stoffen zoals hierboven beschreven, maar er zijn ook vegan alternatieven. Voor wijn wordt bijvoorbeeld steeds vaker bentoniet gebruikt, een soort klei. Andere kiezen dan weer voor actieve kool of activated charcoal. Beide zijn vegan

Hoe kan je vegan wijn of bier herkennen?

Vegan certificering

Of een drank vegan is, kan je dus niet altijd zomaar zien aan het etiket want de technische hulpstoffen staan niet in de ingrediëntenlijst. Gelukkig kiezen steeds meer producenten voor een vegan certificering. In de meeste supermarkten kan je ondertussen vlot kiezen uit een aantal gecertificeerde vegan wijnen bijvoorbeeld. 

Barnivore

Indien er geen vegan label op het product staat, kan je navragen bij de producent welke hulpmiddelen gebruikt worden. Wanneer je al in de supermarkt staat, heb je natuurlijk geen tijd om te wachten op een antwoord van de producent. 

De website barnivore is heel handig om snel terug te vinden of een wijn of bier vegan is. De makers van de website vragen de informatie op bij de producenten en bovendien wordt de info regelmatig geüpdatet. In de uitleg zie je meteen ook wat de producent geantwoord heeft en wanneer de laatste communicatie plaats vond.

Vegan wijnen in de supermarkt

We sommen enkele bekende vegan wijnen voor je op:

  • Adobe: o.a. te koop bij Colruyt en Bio-Planet
  • Best of our Planet: te koop bij Delhaize
  • Las Mulas: o.a. te koop bij Colruyt en Bio-Planet
  • Torres: te koop bij Delhaize
  • Vegante: Italiaanse chianti, o.a. te koop bij Colruyt en Bio-Planet

Tip: bij biologische wijnen en Italiaanse, Spaanse en Duitse wijnen maak je meer kans om een vegan label te vinden. In Frankrijk is de vegan certificering nog niet zo ingeburgerd. Natuurwijnen worden niet gefilterd en dus worden er ook geen dierlijke hulpstoffen toegevoegd.

veganistische wijn
veganistische champagne

Vegan champagne, cava, prosecco en schuimwijn

Hoewel de productieprocessen onderling verschillen naargelang de soort, kunnen ook aan deze feestdranken dierlijke hulpstoffen te pas komen. Net zoals bij de wijnen kan een vegan certificering duidelijkheid scheppen.

Enkele bekende vegan merken zijn:

Cava

  • Codorniu: o.a. te koop bij Delhaize
  • Freixenet: alle dranken van Freixenet zijn vegan met uitzondering van de alcoholvrije varianten. O.a. te koop bij Carrefour en Colruyt.
  • Grand Baron: o.a. te koop bij Colruyt en Carrefour.

Champagne

  • Piper-Heidsieck: te koop bij Carrefour
  • Mumm: te koop bij Carrefour, Delhaize, Colruyt
  • Moët & Chandon: te koop bij Carrefour, Colruyt
  • Veuve Clicquot: te koop bij Colruyt

Prosecco

  • Freixenet: alle dranken van Freixenet zijn vegan met uitzondering van de alcoholvrije varianten. O.a. te koop bij Carrefour en Colruyt.

Vegan bier

De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen. Bij bier gebeurt dat gelukkig meestal zonder dierlijke hulpstoffen, waardoor bijna alle Belgische bieren vegan zijn.

Vegan sterke drank

Sterke dranken zijn meestal vegan. 

Gedistilleerde dranken zijn helder van zichzelf door het productieproces en moeten niet meer geklaard worden. De meeste dranken bevatten ook geen dierlijke ingrediënten. Voorbeelden van vegan gedistilleerde dranken zijn: cognac, gin, jenever (sommige smaken bevatten room bv. chocolade- of vanillejenever), whisky en vodka.

Likeuren zijn vaak vegan maar sommige soorten bevatten wel dierlijke ingrediënten die je op het etiket kan terugvinden. 

Vegan cocktails

Doordat sterke drank vaak vegan is, zijn er dus ook heel wat soorten vegan cocktails. Er zijn echter ook heel wat cocktails waar dierlijke ingrediënten aan te pas komen. Vraag dus na welke ingrediënten je cocktail bevat indien je dit niet zeker weet. Wanneer een cocktail geserveerd wordt met een schuimlaag, is deze meestal van eiwit gemaakt.

Volgende cocktails zijn vegan (volgens de standaard receptuur):

  • Cosmopolitan
  • Cuba libre
  • Daiquiri
  • Mojito

Volgende cocktails zijn niet vegan (volgens de standaard receptuur):

  • Bloody Mary bevat Worcestershire
  • Pisco Sour wordt met ei gemaakt
veganistische cocktail