,

Vegan stoverij

Dit recept voor seitanstoverij is een heerlijke versie van deze Vlaamse klassieker. Het recept is zonder bier, maar je kan gerust een deel van het water vervangen door bruin bier. Als je seitan niet zo lekker vindt, kan je deze ook vervangen door veganistische kipstuckjes.

veganistisch recept stoverij met seitan

Seitanstoverij met frietjes

Een heerlijke stoverij met frietjes smaakt altijd! Deze Vlaamse klassieker is gemakkelijk te maken zonder vlees. Gebruik seitan of vegetarische kipstuckjes als alternatief.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Totaal: 40 minutes
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • zonnebloemolie (ontgeurd), of kokosolie
  • 2 uien, in grove stukken gesneden
  • 1 à 2 teentjes look, fijngehakt
  • 300 g seitan, in stukjes (of vegan kipstuckjes)
  • 375 ml water
  • 1 tl groentebouillonpoeder
  • 1 el sojasaus, of tamari
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el mosterd
  • 2 el azijn
  • 1 à 2 blaadjes laurier
  • 2 à 3 takjes verse tijm, of 1/2 à 3/4 tl gedroogde tijm
  • 1 el maïzena, gemengd met 3 el water
  • 1 snuifje cayennepeper

Bereiding

  • Zet de ui goed op voorhand – zo’n half uurtje – op een zacht vuur met wat zonnebloemolie en roer regelmatig. Het is het lekkerst als de ui licht bruint en karameliseert.
  • Doe de seitan en de look bij de ui en stoof ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve het maïszetmeel, en roer goed door elkaar. Laat dit op een zacht vuur pruttelen, liefst langer dan een uur, zodat de smaken zich goed ontwikkelen. Op het laatst kun je eventueel nog wat azijn toevoegen om het zuurder te maken, suiker om het zoeter te maken of sojasaus om het zouter te maken.
  • Voeg het maïszetmeel met het water toe en laat nog 5 minuutjes, al roerend, verder pruttelen.
  • Serveer met frietjes of ovenfrietjes, een slaatje of appelmoes en eventueel wat veganaise.
    Smakelijk!

Extra informatie

Tip: Bruine suiker kun je ook vervangen door bvb. ahornsiroop of ander zoetmiddel. Als je het trouwens liever wat zoeter hebt dan zuur, gebruik dan appelazijn of balsamicoazijn i.p.v. gewone azijn.
Recept en foto’s van De Groene Keuken
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *