Maïsbrood met gerookte braambessenconfituur, mole & knolseldercrème

Cornbread of maïsbrood is heel populair in het zuiden van de Verenigde Staten en wij begrijpen wel waarom. Het is een brood van maïs waar geen kneden of rijzen aan te pas komt, handig! Lekker als bijgerecht of zoals hier als voorgerecht geserveerd met braambessenconfituur, mole en knolseldercrème.

 

recept vegan maïsbrood met gerookte braambessenconfituur, mole en knolseldercrème

 

vegan recept cornbread
5 from 1 vote

Maïsbrood met gerookte braambessenconfituur, mole en knolseldercrème

Wij zijn helemaal weg van deze combinatie van heerlijk maïsbrood met knolseldercrème, mole en gerookte braambessenconfituur. Een indrukwekkend voorgerecht als onderdeel van een feestmaaltijd!
Soort gerecht: Bijgerecht, Voorgerecht
Voorbereiding: 45 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor het maïsbrood:

  • 1 el sojaboter
  • 150 g bloem
  • 120 g grove polenta
  • 60 g suiker
  • 1 el bakpoeder
  • 300 ml ongezoete amandelmelk
  • 100 g maïs, uit blik of uit bokaal
  • zeezout
  • 80 ml neutrale olie, zoals maïsolie
  • 2 el olijfolie, voor het bakken

Voor de knolseldercrème:

  • 1 knolselder, geschild en in grove stukken gesneden
  • 4 teentjes knoflook, gekneusd en uit de schil gehaald
  • 200 ml olijfolie, + 2 extra el
  • 1 bundel peterselie, fijngesneden
  • 1 l ongezoete sojamelk
  • 2 takjes tijm
  • gemalen zwarte peper
  • zeezout

Voor de mole:

  • 1 citroen, zeste en sap
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 jalapeños, fijngesneden
  • 1 el rijstazijn
  • 15 stelen verse koriander, fijngesneden
  • 2 takken verse munt, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 60 ml olijfolie
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 el aquafaba, het kookvocht uit een bokaal of blik kikkererwten

Voor de confituur:

  • 4 el braambessenconfituur
  • 1 tl lapsang souchong thee

Bereiding

Voor het maïsbrood:

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Vet een bakvorm in met de sojaboter.
  • Meng alle droge ingrediënten (bloem, polenta, suiker en bakpoeder) in een kom. Meng vervolgens alle natte ingrediënten (amandelmelk, maïs en maïsolie) in een andere kom.
  • Voeg beetje bij beetje de natte ingrediënten bij de droge tot je een deeg hebt. Doe het deeg in de ingevette bakvorm en bak in de oven gedurende 20-25 minuten of tot je er een tandenstoker kan insteken en die er weer proper uitkomt.
  • Laat afkoelen en haal daarna uit de kom.

Voor de knolseldercrème:

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Meng de stukken knolselder en look in een ovenschaal, samen met 2 el olijfolie en een snuifje zeezout. Rooster in de oven gedurende 20-25 minuten.
  • Doe de 200 ml olijfolie en peterselie in een maatbeker en mix tot een geheel met een staafmixer.
  • Zet in de tussentijd een steelpan op het vuur, met daarin de ongezoete sojamelk en de tijm. Breng tot het kookpunt, breng terug naar een laag vuur en laat daarna nog 15 minuten trekken.
  • Giet daarna de aromatische melk door een zeef om er de kruiden uit te halen. Bewaar de melk in een kom.
  • Eenmaal de knolselder zacht is, doe je die in een keukenrobot, samen met de kruidenolie en de melk. Mix tot een puree.

Voor de mole:

  • Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix tot een crème.

Voor de confituur:

  • Maak een thee met de lapsang en 50 ml kokend water. Laat 5 minuutjes trekken en giet de thee daarna in een kommetje, samen met de braambessenconfituur.

Voor het serveren:

  • Verhit 2 el olijfolie in een pan. Snijd per persoon 2 sneetjes maïsbrood en bak ze langs beide zijden in de pan tot die goudbruin zijn. Leg de sneetjes in een bordje en dresseer met de mole, gerookte braambessenconfituur en knolseldercrème.

Extra informatie

Recept van Thomas Deruddere, kok bij Café BK6 in Kortrijk. Foto's: Manon Bruggeman.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept