Camemboshegel

Het volgende recept is er eentje voor iedereen die ‘nooit zonder kaas zou kunnen’. Deze camembosh van BOSH! is légendarisch en overheerlijk.

vegan recept camembosh

vegan recept camembosh
4.60 from 5 votes

Camemboshegel

Deze kaasdip van Bosh! is ontzettend populair en terecht.
Soort gerecht: Brunch, Hapjes, Voorgerecht
Totaal: 35 minutes
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Voor de kaas:

  • 75 g cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tapiocameel
  • 1 ½ tl zout
  • 3 tl edelgistvlokken
  • 1 tl appelazijn
  • 150 ml warm water
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 tl olijfolie
  • zwarte peper, naar smaak

Voor de kruidenolie:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 tl zout
  • ¼ tl zwarte peper
  • 8 el olijfolie

Voor erbij:

  • 1 vegan tijgerbrood

Bereiding

  • Doe de cashewnoten in de pan kokend water en kook ze 20 minuten. Haal ze van het vuur, giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven op 180°C.

Maak ondertussen de kruidenolie:

  • Pel de knoflook en hak hem grof. 
  • Haal de naaldjes van het takje rozemarijn door met je duim en wijsvinger van de bovenkant van het takje naar beneden te gaan (als het goed is, komen de naaldjes gemakkelijk los) en hak ze fijn. 
  • Doe de knoflook, rozemarijn, het zout en de peper in de vijzel en wrijf ze tot een pasta (of doe ze in een kleine kom en gebruik het uiteinde van een deegroller). Schenk de olijfolie in de vijzel en meng met een vork.

Voor de egel:

  • Gebruik een broodmes om de bovenkant van het brood om de 3 cm in te snijden, maar snijd niet helemaal naar beneden, want de onderkant moet intact blijven. Draai het brood 90 graden en snijd haaks op de eerste insnijdingen, zodat je een ruitjespatroon krijgt.
  • Leg het brood op en met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik een invetkwastje of theelepel om de kruidenolie diep in de insnijdingen te sprenkelen. 
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood 25-30 minuten, tot het goudbruin en geroosterd is.

Voor de kaas:

  • Pel 1 teentje knoflook en doe het in de blender. Voeg de cashewnoten, het tapiocameel, het zout, de edelgist, appelazijn en het warme water toe. Pureer ze tot een gladde room.
  • Schenk de cashewroom in een pan, proef en voeg zout en peper toe. Zet de pan op middelhoog vuur en kook de room al roerend ongeveer 2 minuten, tot hij iets dikker is.
  • Bekleed een ovenschaal van 12 cm met bakpapier. Schenk de cashewroom in de beklede ovenschaal.
  • Pel het andere teentje knoflook en snijd het in staafjes. Haal de naaldjes van het takje rozemarijn. Druk de staafjes knoflook en naaldjes rozemarijn in de bovenkant van de cashewkaas, zodat ze erboven uitsteken. Sprenkel de olijfolie erover en voeg wat zwarte peper toe.
  • Zet de cashewkaas naast het brood in de oven en bak hem de laatste 12-15 minuten mee, tot hij een korst heeft gevormd en donkerder is geworden.
  • Haal de kaas en het brood uit de oven en serveer meteen.
    Smakelijk!

Extra informatie

Tapiocameel is essentieel voor de optimale smeuïgheid. Je vindt dit in de meeste biowinkels.
Je kunt de kaas een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Plaats hem de dag zelf in de oven.
Vegan tijgerbrood vind je o.a. bij Albert Heijn.
veganistisch kookboek bosh
Recept en foto uit : BISH BASH BOSH!, jouw favorieten geheel plantaardig, Henry Firth & Ian Theasby, Fontaine Uitgevers. 
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept