Bootje van bladerdeeg met vegan ragout van champignons

Wat een fantastische combinatie is bladerdeeg en ragout van champignons! Dit romige paddenstoelenmengsel smaakt heerlijk in een klassieke vidé als alternatief voor vol-au-vent. Let er wel op dat het bladerdeeggebakje geen boter bevat (de pasteitjes van Boni zijn vegan). In dit recept vind je ook inspiratie om zelf leuke bootjes maken van een plak vegan bladerdeeg. De pasteitjes zijn ook superleuk als onderdeel van een feestmaaltijd of als hapje (gebruik dan minipasteitjes). Dit gerecht valt gegarandeerd in de smaak bij kinderen, pubers en volwassenen.

vegan-volauvent-bladerdeeg
vegan-volauvent-bladerdeeg
5 from 1 vote

Bootje van bladerdeeg met vegan ragout van champignons

Deze bladerdeegpasteitjes met ragout van champignons zijn een lekker alternatief voor vol-au-vent.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kleine plakjes vegan bladerdeeg, ontdooid
  • grof zeezout
  • 60 g plantaardige bakboter
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 200 g paddenstoelen, gemengd, grote exemplaren gesneden of gescheurd
  • 30 g bloem
  • 300 à 350 ml groentebouillon, of paddenstoelenbouillon
  • 1 snufje tijm
  • zout en peper, naar smaak

Ter decoratie

  • roze peper
  • 1 paar peterselieblaadjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Maak een sneetje in de 2 over elkaar staande hoeken van de plakjes bladerdeeg, zodat ze gesplitst worden. Je kunt nu de gesplitste delen oppakken en omslaan, zodat je een leuk bootje krijgt.
  • Leg de bakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het bladerdeeg heel licht met water en bestrooi het met wat grof zeezout.
  • Bak het bladerdeeg in ca. 20 tot 25 minuten goudbruin en knapperig.
  • Verhit de bakboter in een koekenpan. Doe het teentje knoflook en de paddenstoelen in de pan en bak ze flink aan. Je wilt dat de paddenstoelen mooi goudbruin bakken, zodat ze veel smaak afgeven aan de ragout.
  • Meng de bloem door de paddenstoelen en bak even mee. Haal het teentje knoflook eruit. Voeg 300 ml bouillon toe en roer goed met een houten lepel, totdat de ragout mooi gebonden is. Zet het vuur laag en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Voeg eventueel nog een scheutje extra bouillon toe als het mengsel te dik wordt.
  • Breng op smaak met een snufje tijm, en proef goed hoeveel zout en peper de ragout nog nodig heeft.
  • Vul de bladerdeegbakjes met de ragout en garneer met wat roze peper en een paar peterselieblaadjes.

Extra informatie

Recept en foto uit Family.Eat.Plant, vegan familierecepten voor jong en oud van Lisette Kreischer en Maartje Borst. Kosmos Uitgevers.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: