Pompoencrème met zwarte rijst, rode kool, geroosterde nootjes en gebakken paddenstoelen

Dit feestelijk gerecht ziet er uit als een schilderijtje. De combinatie van verschillende texturen en rijke, diepe smaken zal ongetwijfeld de grootste criticaster over de streep trekken.

recept veganistisch feestmenu hoofdgerecht

veganistisch recept feestelijk hoofdgerecht met pompoen
5 from 6 votes

Pompoencrème, zwarte rijst, rode kool, geroosterde nootjes en gebakken paddenstoelen

Dit feestgerecht is een heerlijk samenspel van verschillende texturen en diepe smaken.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 1 hour
Om de pekel te laten trekken: 4 hours
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de rode kool:

  • ¼ rode kool
  • 50 g suiker
  • 50 ml rodewijnazijn
  • 50 ml sherryazijn
  • 200 ml water
  • zout

Voor de geroosterde nootjes:

  • 1 el venkelzaad
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt, houd de aquafaba eventueel bij voor een ander gerecht
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • 100 g walnoten
  • 100 g hazelnoten
  • 20 g pompoenpitten
  • 2 el tamari

Voor de pompoencrème:

  • 1 kastanjepompoen, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml ongezoete amandelmelk
  • zwarte peper
  • zeezout

Voor de rijst:

  • 400 g zwarte rijst

Voor de gebakken paddenstoelen:

  • 500 g paddenstoelen of zwammen, bv. distelzwam, oesterzwam (in dit recept gebruiken we een mix van bospaddenstoelen)

Bereiding

Voor de pekel van rode kool:

  • Snijd de rode kool in fijne reepjes en doe ze in een hittebestendige kom. Meng alle andere ingrediënten in een aparte steelpan en breng tot het kookpunt tot de suiker opgelost is.
  • Giet het mengsel op de rode kool en laat minstens 4 uur trekken.

Voor de nootjes:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Neem 2 ovenschalen. In de eerste meng je de kikkererwten, olijfolie, venkelzaad en een snuifje zout.
  • In de tweede schaal meng je de noten en tamari. Rooster beide in de oven gedurende 10-15 minuten. Check om de 5 minuutjes en haal ze eventueel even door elkaar om te voorkomen dat ze aanbranden. Haal beide schalen uit de oven en laat afkoelen.

Voor de pompoencrème:

  • Doe de pompoenblokjes, rode ui, look, specerijen, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal en rooster gedurende 20-25 minuten.
  • Haal de pompoen uit de oven, doe alles in een blender en voeg de amandelmelk toe. Mix tot een crème.

Voor de zwarte rijst:

  • Kook de zwarte rijst in een liter water tot al het water opgenomen is (of volg de instructies op de verpakking).

Voor de paddenstoelen:

  • Bak de paddenstoelen in een pan met wat olijfolie en zout.

Serveren:

  • Leg enkele lepels pompoencrème op de borden en wrijf ze open tot een cirkel. Maak daarna een stapel met eerst de rijst, de rode kool, dan de nootjes en als laatste de paddenstoelen.

Extra informatie

Recept van Thomas Deruddere, kok bij Café BK6 in Kortrijk. Foto's: Manon Bruggeman.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
3 replies
  1. Jorien
    Jorien says:

    5 stars
    De verhoudingen en hoeveelheden kloppen niet. Maar de smaakcombinaties zijn fantastisch! Absolute aanrader. Heb de show kunnen stelen bij het omni bezoek;)

    Beantwoorden
    • Caroline
      Caroline says:

      Dag Jorien, bedankt voor je berichtje! Leuk om te lezen dat het zo gesmaakt heeft. Deel gerust je suggesties in verband met de verhoudingen.

      Beantwoorden
      • Jorien
        Jorien says:

        Je kunt alles halveren, behalve de rode kool.

        En dan nog hou je bijvoorbeeld nootjes over, maar die zijn lekker om naderhand op te knabbelen of in een ander gerecht te verwerken 😄

        Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept