Pompoencrème met zwarte rijst, rode kool, geroosterde nootjes en gebakken paddenstoelen
Dit feestelijk gerecht ziet er uit als een schilderijtje. De combinatie van verschillende texturen en rijke, diepe smaken zal ongetwijfeld de grootste criticaster over de streep trekken.
Pompoencrème, zwarte rijst, rode kool, geroosterde nootjes en gebakken paddenstoelen
Dit feestgerecht is een heerlijk samenspel van verschillende texturen en diepe smaken.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de rode kool:
- ¼ rode kool
- 50 g suiker
- 50 ml rodewijnazijn
- 50 ml sherryazijn
- 200 ml water
- zout
Voor de geroosterde nootjes:
- 1 el venkelzaad
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt, houd de aquafaba eventueel bij voor een ander gerecht
- 2 el olijfolie
- zout
- 100 g walnoten
- 100 g hazelnoten
- 20 g pompoenpitten
- 2 el tamari
Voor de pompoencrème:
- 1 kastanjepompoen, in blokjes gesneden
- 1 rode ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 2 el olijfolie
- 100 ml ongezoete amandelmelk
- zwarte peper
- zeezout
Voor de rijst:
- 400 g zwarte rijst
Voor de gebakken paddenstoelen:
- 500 g paddenstoelen of zwammen, bv. distelzwam, oesterzwam (in dit recept gebruiken we een mix van bospaddenstoelen)
Bereiding
Voor de pekel van rode kool:
- Snijd de rode kool in fijne reepjes en doe ze in een hittebestendige kom. Meng alle andere ingrediënten in een aparte steelpan en breng tot het kookpunt tot de suiker opgelost is.
- Giet het mengsel op de rode kool en laat minstens 4 uur trekken.
Voor de nootjes:
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Neem 2 ovenschalen. In de eerste meng je de kikkererwten, olijfolie, venkelzaad en een snuifje zout.
- In de tweede schaal meng je de noten en tamari. Rooster beide in de oven gedurende 10-15 minuten. Check om de 5 minuutjes en haal ze eventueel even door elkaar om te voorkomen dat ze aanbranden. Haal beide schalen uit de oven en laat afkoelen.
Voor de pompoencrème:
- Doe de pompoenblokjes, rode ui, look, specerijen, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal en rooster gedurende 20-25 minuten.
- Haal de pompoen uit de oven, doe alles in een blender en voeg de amandelmelk toe. Mix tot een crème.
Voor de zwarte rijst:
- Kook de zwarte rijst in een liter water tot al het water opgenomen is (of volg de instructies op de verpakking).
Voor de paddenstoelen:
- Bak de paddenstoelen in een pan met wat olijfolie en zout.
Serveren:
- Leg enkele lepels pompoencrème op de borden en wrijf ze open tot een cirkel. Maak daarna een stapel met eerst de rijst, de rode kool, dan de nootjes en als laatste de paddenstoelen.
Extra informatie
Recept van Thomas Deruddere, kok bij Café BK6 in Kortrijk. Foto's: Manon Bruggeman.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
De verhoudingen en hoeveelheden kloppen niet. Maar de smaakcombinaties zijn fantastisch! Absolute aanrader. Heb de show kunnen stelen bij het omni bezoek;)
Dag Jorien, bedankt voor je berichtje! Leuk om te lezen dat het zo gesmaakt heeft. Deel gerust je suggesties in verband met de verhoudingen.
Je kunt alles halveren, behalve de rode kool.
En dan nog hou je bijvoorbeeld nootjes over, maar die zijn lekker om naderhand op te knabbelen of in een ander gerecht te verwerken 😄