Vegan lifestyle
Heel veel non-fooditems bevatten dierlijke producten. Daarom letten vegans ook op de kledij die ze dragen en de cosmetica die ze gebruiken. Gelukkig zijn er in zowat alle gevallen vegan alternatieven.
Kleding
Bij kledij gaat het vooral om het mijden van leer, zijde, wol, dons en bont. Leer kan je vervangen door onder andere polyurethaan, rubber, kurk, Piñatex of gewaxt katoen. Wol kan je vervangen door bijvoorbeeld acryl, nylon, polyester of katoen. Zijde kan vervangen worden door stoffen zoals viscose, Tencel of cupro.
Veel jeansbroeken hebben tegenwoordig nog leren labels, maar merken zoals 7 For All Mankind, MUD Jeans, Armedangels, Bleed, Nudie jeans, Monkey Genes en sommige modellen van Levi’s hebben dit niet.
In België zijn er ook al heel wat vegan kledingmerken verkrijgbaar, denk maar aan Vegetarian Shoes. Klik hier voor een lijst van vegan friendly (web)winkels, of de blog over vegan kledij en vegan schoenen.
Cosmetica en verzorgingsproducten
Cosmetica bevatten vaak dierlijke ingrediënten en ingrediënten die getest werden op dieren. Veel voorkomende dierlijke ingrediënten zijn bijvoorbeeld bijenwas en lanoline. Voor rode lippenstift wordt soms karmijnzuur (rode luizen) gebruikt en tandpasta kan soms glycerol (dierlijke vetten) bevatten (zie E-nummers).
Er zijn bedrijven die cosmetica verkopen met het label “niet getest op dieren” terwijl de afzonderlijke ingrediënten nog steeds op dieren zijn getest. Deze zogezegd diervriendelijke merken kan je dan zeker niet vegan noemen. Producten die niet getest zijn op dieren kunnen nog wel steeds ingrediënten zoals bijenwas bevatten. Producten die een vegan label hebben echter niet.
Indien je geen informatie vindt over bepaalde producten kan je de verkoper of het merk zelf altijd mailen om zo meer te weten te komen over hun ingrediënten en hun standpunt omtrent dierenproeven.
Let er wel op dat producten die ook in China verkocht worden verplicht op dieren worden getest. Dit gebeurt niet altijd door het merk zelf, maar door de overheid waardoor het merk in kwestie toch nog een vegan label kan krijgen.
Er zijn ondertussen veel webwinkels die aangeven of een product vegan is of niet en sommige conventionele merken zoals Kat Von D zijn zelfs volledig vegan.
Ontspanning
In circussen worden dieren zoals honden en paarden opgevoerd om voor ons vermaak kunstjes op te voeren. In België is men er wel in geslaagd het gebruik van wilde dieren te verbieden, maar in sommige gevallen werden deze dan gewoonweg vervangen door andere dieren zoals koeien. Reden genoeg dus om circussen met dieren links te laten liggen.
Onder het mom van educatie en instandhouding stellen dolfinaria en zoos dieren tentoon. Ze leven er in gevangenschap in een minuscule imitatie van hun natuurlijke habitat. Verveling en zelfs depressie zijn er schering en inslag. De erbarmelijke leefomstandigheden aldaar worden gelukkig steeds vaker aan de kaak gesteld door documentaires en undercover-reportages.
Wil je zelf meer weten over een bepaalde diersoort? Een goede documentaire zal je veel meer bijbrengen dan een bezoek aan een zoo of dolfinarium. Wil je de dieren graag zelf van dichtbij zien? Dan is een bezoek aan een dierenopvang of “sanctuary” een mogelijkheid: Animaux en Péril, Forrest and Friends en Stichting Melief dragen een heel duidelijke vegan boodschap uit.
Schoonmaakmiddelen
De ingrediënten in schoonmaakproducten worden ook in de EU nog steeds op dieren getest. Net zoals bij cosmetica zijn zo goed als alle ingrediënten in het verleden op dieren getest. Een product dat 100% dierproefvrij is, is bijna onvindbaar. Merken kunnen zich wel engageren om een “cut off date” te kiezen, ze gebruiken dan geen ingrediënten meer die na die datum op dieren zijn getest. Zo kunnen ze toch gebruikmaken van een certificaat als Cruelty Free.
Enkele merken die je in Belgische (web)winkels vindt: Ecover, Frosh, Sonett, Dr. Bronner (verkoopt wel balsems die bijenwas bevatten) en Method (o.a. bij Albert Heijn).