,

Kerststol met marsepein (Marzipanstollen)

De kerststol is een traditioneel Duits gebak dat intussen ook in andere landen in Europa zeer bekend is. Het is gesuikerd brood met gedroogd fruit en amandelpasta. Een klassieker onder de kerstdesserts die je met dit recept ook makkelijk vegan kan maken!

 

recept vegan feeststol met amandelpasta

recept vegan feeststol met amandelpasta
5 from 1 vote

Kerststol met marsepein en gedroogd fruit

Wie Kerstmis zegt, zegt kerststol. Het gebak komt traditioneel uit Duitsland maar is intussen in veel andere landen in Europa populair geworden. Een stol is gesuikerd brood met gedroogd fruit en amandelpasta. Een kerststol bevat vaak boter, melk of ei maar deze versie is helemaal vegan en superlekker!
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 1 hour 15 minutes
Om het brood te laten rijzen: 1 hour
Totaal: 2 hours 15 minutes
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 50 g rozijnen, gedroogd
  • 50 g abrikozen, gedroogd en in fijne stukjes gesneden
  • 10 g sinaasappelschil, gekonfijt
  • 100 ml warm water
  • 2 tl bruine rum
  • 280 g tarwebloem T55
  • ½ tl zout
  • 2 el blonde rietsuiker
  • 1,5 tl droge gist
  • 140 ml sojamelk, lauwwarm
  • 2 el neutrale plantaardige olie
  • poedersuiker

Voor de vulling:

  • 150 g amandelpasta

Bereiding

  • Laat het gedroogde fruit gedurende 15 minuten weken in het warme water en de rum. Laat goed uitlekken.
  • Meng de droge ingrediënten in een kom. Voeg de lauwwarme melk en de olie erbij en meng tot een deeg. Kneed gedurende 10 minuten. Voeg het gedroogde fruit erbij en kneed nog 1 à 2 minuten. Vorm een bal. Dek af met een propere theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Verspreid het deeg losjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm een worst met de amandelpasta en plaats deze in het midden van wat de stol gaat worden. Vouw de twee zijden van het deeg dicht en sluit het stevig af omheen de amandelpasta. De bedoeling is dat het deeg de vorm krijgt van een rustiek brood.
  • Laat gedurende 30 minuten bakken op 170° C. De stol moet een bruine kleur hebben. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bestrooi royaal met suikerpoeder.

Enkele tips:

  • Gebruik indien mogelijk geen industriële amandelpasta uit de supermarkt. In biowinkels vind je zeer goede amandelpasta's.
  • Een stol heeft geen symmetrische vorm, dus breek je hoofd niet over de vorm bij de bereiding!

Extra informatie

kookboek mes plats de noël vegan
Recept en foto uit Mes plats de Noël vegan. Marie Laforêt. Je kan het boek hier bestellen.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept