Vegan kaaskroketten met crème van groene kruiden

Pieter-Jan Lint blies het publiek omver met dit recept tijdens een kookdemo op Vegan Summer Fest en enkele dagen erna ontplofte onze mailbox met vragen naar het recept.

recept vegan kaaskroketten vegan summer fest

recept vegan kaaskroketten vegan summer fest
5 from 2 votes

Vegan kaaskroketten met crème van groene kruiden

Pieter-Jan Lint maakte deze kaaskroketten tijdens Vegan Summer Fest en aan de bomvolle zaal te merken waren ze een schot in de roos. We willen jullie dan ook niet onthouden van dit recept!
Soort gerecht: Bijgerecht, Hapjes, Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Totaal: 30 minutes
Porties: 24 stuks (hapje)

Ingrediënten

De vulling:

  • 100 g zonnebloemolie
  • 150 g bloem
  • 1 l plantaardige melk, (soja – ongezoet)
  • 12 g agar agar
  • 3 el edelgistvlokken
  • 3 el witte miso
  • peper, naar smaak
  • zout, naar smaak
  • nootmuskaat, naar smaak
  • ½ citroen

Om te paneren

  • 500 ml water
  • 1 tl johannesbroodpitmeel
  • peper, naar smaak
  • zout, naar smaak
  • kruiden, naar smaak
  • 300 g bloem
  • 300 g paneermeel

Crème van groene kruiden

  • 4 el groene kruiden
  • 4 el kookvocht van kikkererwten
  • 3 el appelazijn
  • 1 limoen, zeste en sap
  • 300 ml zonnebloemolie
  • Peper en zout, naar smaak

Bereiding

Voor de kaaskroketten:

  • Verwarm de zonnebloemolie in een kookpot met dikke bodem en voeg de bloem toe. Laat de bloemsmaak even uit -‘bakken’.
  • Voeg beetje bij beetje 750 gr sojamelk toe aan de zonnebloemolie met bloem en laat de massa telkens tot tegen het kookpunt komen.
  • Los ondertussen de agar op in de overige 250 gr koude melk en breng in een steelpannetje aan de kook.
  • Voeg als laatste de ‘agar’melk toe aan de bechamel en kook de bechamel nog even door.
  • Kruid af met peper, zout, nootmuskaat, edelgistvlokken, witte miso en een drupje citroensap.
  • Giet uit in een met bakpapier beklede ovenschaal en laat opstijven.
  • Meng het water met 1 tl johannesbroodpitmeel, peper, zout en kruiden.
  • Snijd de kroketjes in de gewenste vorm en haal ze even kort door de bloem en klop goed af. Haal ze nadien door het water en als laatste door het paneermeel.
  • Bak een 3-tal minuutjes goudbruin in voldoende olie en werk af met wat limoenzeste.

Voor de crème van groene kruiden:

  • Mix de kruiden met het kookvocht, de appelazijn, limoensap, peper en zout tot een homogene massa. Voeg straalsgewijs zonnebloemolie toe tot een gladde crème ontstaat.
  • Smakelijk!

Extra informatie

Je kan deze kroketten ook op voorhand maken en invriezen. 
Recept van Pieter-Jan Lint.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
2 replies
  1. Nancy
    Nancy says:

    Er wordt in de bereiding niet gesproken van het johannesbroodpitmeel. Hoe wordt het gebruikt en kan je het eventueel vervangen?

    Beantwoorden
    • bevegan
      bevegan says:

      Bedankt voor je opmerking, er was inderdaad een stap weggelaten. Het johannesbroodpitmeel wordt gemengd met het water, ik heb dit aangepast. Johannesbroodpitmeel wordt vooral als bindmiddel gebruikt om alles goed te laten kleven. Je zou eventueel ook met maïszetmeel kunnen proberen.

      Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept