Kerstkrans met wintergroenten
Deze krans, zowel prachtig als rustiek, zet wintergroenten in de spotlight die vaak vergeten worden en nochtans heel lekker zijn. Met dit seizoensrecept zorg je voor een origineel bijgerecht én meteen ook voor een leuke versiering van je feesttafel.
Kerstkrans met wintergroenten
Deze kerstkrans is een origineel bijgerecht én meteen ook een leuke versiering van je tafel tijdens de eindejaarsfeesten!
Soort gerecht: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties: 6 personen
Ingrediënten
- 2 rollen vegan kruimeldeeg
Voor de vulling
- 200 g pompoen, geschild
- 150 g zoete aardappelen, geschild
- 100 g wortelen, geschild (of knolselder, of bieten...)
- 1 grote ui
- 150 g aardappelen, geschild
- 3 el olijfolie
- 250 ml vegan bouillon
- 1 klein kruidentuiltje
- 2 teentjes look
- een weinig tijm
- 10 g eekhoorntjesbrood, gedroogd
- 1 tl zout
- zwarte peper
- 80 ml witte wijn
Om te doreren:
- 1 el neutrale olie
- 2 el siroop, (agave, esdoorn, etc.)
- 4 el sojamelk
- 1 el sojasaus
Bereiding
- Snijd de groenten in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een pan op een matig tot hoog vuur en fruit de groenten gedurende 5 minuten. Ze mogen nét goudbruin gekleurd zijn. Voeg de bouillon en het kruidentuiltje toe en laat intrekken op een matig vuur. Verwijder daarna het kruidentuiltje.
- Warm de oven voor op 180° C.
- Voeg de gepureerde look toe, een beetje tijm (zonder de takjes), het gedroogd eekhoorntjesbrood nadat je het eerst tot poeder hebt gemalen (in een kleine hakmolen of een blender), het zout, royaal veel peper en de witte wijn. Meng alles goed dooreen en laat intrekken. Zet het vuur uit en zet het mengsel (de vulling van de krans) even apart.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat, schik hierop een plak kruimeldeeg en daarop de vulling van de krans, niet te dicht bij de rand. Neem rustig de tijd om, met behulp van een lepel, de krans mooi in vorm te brengen met de vulling. Dek toe met de tweede plak kruimeldeeg en breng de krans heel voorzichtig, met je handen, in vorm door het deeg lichtjes uit te rekken en de omtrekken met de zijkant van je hand rond te maken.
- Snijd overtollig deeg aan de buitenkant van de krans weg en laat daarbij een dikke cm deeg over. Neem een kommetje. Snijd nu het midden van krans weg met behulp van een kommetje en laat ook hierbij 1 cm deeg over.
- Maak met een vork de randen dicht door de tanden in het deeg te drukken. Snijd nu met een mes of met uitsteekvormpjes blaadjes uit het weggesneden deeg om de krans te versieren.
- Meng de ingrediënten voor het doreren en bestrijk de krans ermee. Bak gedurende 25 minuten op 180° C.
Extra tips:
- Als je de krans als hoofdgerecht wil opdienen, voeg dan aan de vulling 200g gerookte tofu, champignons of seitan in kleine stukjes toe.
- Houd dit recept voor het doreersel goed bij, het kan je nog van pas komen voor veel ander hartig gebak. Voor zoet gebak laat je de sojasaus gewoon weg.
Extra informatie
Recept en foto uit Mes plats de Noël vegan. Marie Laforêt. Je kan het boek hier bestellen.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!