Vegan BBQ-tips voor een geslaagd tuinfeest
Nu de bloemetjes zijn uitgebloeid en de zon al eens langer komt piepen, krijgen we met z’n allen zin in tuinfeesten met vrienden en familie, maar vooral met lekkere gerechtjes. Dat schreeuwt: barbecue! En een vegan barbecue? Dat juichen we toe. De talloze mogelijkheden zullen (naar meer) smaken…
Vegan BBQ-klassiekers
First things first. Een barbecue associëren we vaak met veel vlees – zoals worsten, brochetten en hamburgers. Maar het kan ook helemaal vegan, zonder dierenleed, overmatig waterverbruik en vervuilende uitstoot. Tegenwoordig vind je ontzettend veel vleesvervangers in de winkelrekken met (bijna) een identieke smaak en textuur als die van echt vlees. Zo heb je voor hamburgers heel wat uiteenlopende opties: vlezig, gevuld met groenten of granen en peulvruchten. Ook voor vis bestaan er heel wat plantaardige alternatieven. Op de website van Try Vegan vind je alvast een overzicht van kant-en-klare vegan producten die je kan kopen in je supermarkt.
Als je liever zelf vleesvervangers maakt, kan dat uiteraard. Je kan bijvoorbeeld crunchy tofunuggets, burgers van tempeh of (no-)fishsticks van tofu maken en bakken in de pan. Want de kans dat ze uit elkaar vallen op het barbecuerooster is reëel. Daarom hebben merken zoals Greenway producten ontwikkeld, speciaal voor op de barbecue.
Tip:
Het barbecue-assortiment van Greenway stelt niet teleur. Er is voor elk wat wils: van de BBQ classics zoals de BBQ Mix, Boerenworst, BBQ Brochette en de BBQ Burger tot verschillende soorten gehakt en filetstukjes “Just Like Chicken” die je in je grill- of bijgerechten kan verwerken.
Groenten en fruit, een goed besluit
Heb je het niet zo voor de vlezige smaak of textuur? Not to worry, er zijn ontelbare manieren om creatief te zijn met groenten en, ja, zelfs fruit op de grill.
Zo kan je groenten zoals aubergine, courgette en paprika in grote repen snijden of volledig op de BBQ leggen, eventueel met een beetje olie en kruiden. Diezelfde groenten kan je ook opvullen met vegan gehakt, seitan, verkruimelde tofu, stukjes tempeh of een zetmeelproduct zoals rijst, couscous, bulgur of quinoa. Met of zonder tomatensaus, kruiden of granaatappelpitjes erin vermengd.
Brochettes maken van een of meerdere groenten is ook altijd een winnaar. Oesterzwammen, shiitakes en portobello’s kan je bijvoorbeeld makkelijk op een stokje prikken, net zoals gehalveerde sjalotten en eigenlijk eender welke andere groenten die je maar wil.
De zoetebekken onder ons kunnen appeltjes in aluminiumfolie wikkelen en op de barbecue leggen, eventueel met een stukje pure chocolade in het midden als je het klokhuis eruit haalt. Ook ananas of watermeloen is heerlijk gegrild.



Tip:
Maak je eigen plant-based brochettes met het Greenway BBQ-pakket: een mix van mini worstjes Just Like Chicken, mini merguez en gemarineerde balletjes. Extra lekker in combinatie met ui, maïs, paprika en courgette.
Marineren kan je leren
Wil je niet alleen je immuunsysteem, maar ook je smaakpapillen nog een extra boost geven? Dan kan je al je groenten, fruit of vleesvervangers op basis van soja eerst nog eens laten weken in lekkere marinades. De ingrediënten meng je steeds simpelweg bij elkaar in een kommetje. Hieronder alvast een aantal ideetjes om je op weg te helpen.
Je kan groenten ook op zo’n manier marineren dat ze lijken op en smaken naar vlees of vis. Zo kan je bijvoorbeeld watermeloen omtoveren tot vegan tonijn voor op de barbecue, met een paar simpele ingrediënten zoals o.a. sojasaus, tahini en sesamolie.
Tofu, seitan of tempeh kan je op hun beurt heel simpel besprenkelen met sojasaus of sweet chili-saus (of een mix van beide) voor een crunchy laagje. Als je wat verfijnder wil gaan, kan je wat sojasaus, rijstazijn, sesamolie en sesamzaadjes samenvoegen (zoals in dit recept voor vegan brochettes) of van (arachide)olie met alle kruiden die je maar wilt. Tip: ras el hanout, garam masala of komijn zijn altijd een succes!
Soja-Sesam marinade
- 2 el sojasaus
- 1 tl suiker
- 1 tl sesamolie
- 1 teentje knoflook, fijngeraspt
- 1 tl gember, geraspt
- 1 el geroosterde sesamzaadjes

Tandoori marinade
- 300 ml plantaardige yoghurt
- 1 tl garam masala
- 1 tl korianderzaad, gemalen
- 1 tl uienpoeder
- 3 tl chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 2 tenen knoflook, geperst

Vegan sauzen
Geen barbecue zonder lekkere sauzen natuurlijk. En die kunnen ook helemaal vegan. Op deze pagina en in het lijstje van Try Vegan vind je alles over vegan sauzenin de supermarkt of hoe je ze gewoon snel zelf kan maken, zoals veganaise of tartaar. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar basisingrediënten, een blender of staafmixer en vijf minuutjes van je tijd.
Als je meer in het gerookte BBQ theme wil blijven, is een vegan barbecuesaus ook altijd een goed idee. Meer zin in een oosterse toets voor je tofuspiesjes of groentenbrochetten? Kies dan voor een smeeuïge pindasaus zoals in het recept hierboven.
Vegan Mayonaise
Vegan Tartaarsaus
Barbecuesaus
Pindasaus
Bijgerechten: geen bijzaak
Nu je genoeg ideeën hebt voor plantaardige lekkernijen óp het BBQ-rooster en hun bijhorende sausjes, is het tijd om het te hebben over bijgerechten. Zo hebben jij en je gasten steeds genoeg variatie! In onze recepten kan je inspiratie halen uit talloze bijgerechten, van simpele salades en groentengerechtjes tot iets meer fancy opties. Om het je makkelijk te maken sommen we hier alvast een paar vegan receptjes op van de BBQ klassiekers per hoofdingrediënt.
Aardappels
Naast de typische aardappelen in zilverpapier, kan je ze ook voor een apart gerechtje koken, roosteren, pletten en nog zoveel meer. Misschien is de aardappel wel de meest veelzijdige knol om een barbecue-bijgerecht van te maken.
Tip:
Vegan aardappelsalade kan je ook makkelijk maken door veganaise te mengen met gekookte aardappeltjes, augurk, ui en dille.


Pasta en co.
Een koude pasta-, quinoa-, bulgur- of couscous-salade scoort altijd goed, omdat je er zo goed als alles in kan mengen. Denk maar aan linzen voor wat extra proteïne, olijven, vegan feta en gedroogde tomaatjes voor een zuiderse toets of sappig fruit zoals mango of appelsien gemengd met tomaten.
Vind je geen vegan feta in de supermarkt? Niet getreurd, je kan ook zorgen voor een zelfgemaakte variant door tofublokjes te marineren in een mengeling van citroensap, azijn, flink wat zout en edelgistvlokken (zoals in dit recept).



Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Greenway.
Ontdek het volledige assortiment voor op de barbecue hier!