https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-827276689 https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-80343771-1

Vegan bbq-recept: gegrilde aubergine met miso en salsa

Vegan barbecue gepland? Met groenten op de barbecue kan je heerlijk creatief zijn! Dit recept voor gegrilde aubergine met laksaus van miso en salsatopping is één van de winnende recepten van De Gouden Groentesaté, een wedstrijd die georganiseerd werd door Stad Gent. 

De vakjury die onder andere bestond uit Pieter-Jan Lint en Foodlove verkoos dit gerecht voor:

  • De zero-waste aanpak (alle delen van de aubergine worden verwerkt)
  • De intense smaken die perfect in balans zijn
  • De creatieve en moderne presentatie

Kortom, een recept om absoluut uit te proberen!

5 from 1 vote

Vegan bbq: gegrilde aubergine met miso en salsa

Gegrilde auberginesteaks met een laksaus van miso en salsa. Voor een feestelijke presentatie wordt het gerecht afgewerkt met een crumble en amandelschilfers.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 2 hours
Porties: 8 porties

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de laksaus met miso

  • 4 el miso, gebruik bruine of witte misopasta. Witte miso geeft een zachtere, minder zoute smaak.
  • 2 el mirin
  • 2 el sushiazijn
  • harissa, naar smaak

Voor de baba ganoush

  • enkele druppels limoensap
  • 1 snuif gerookt Maldonzout
  • 1 snuif gerookt paprikapoeder

Voor de salsatopping

  • 3 chilipepers, kies grote en milde pepers
  • 1 chilipeper, pittig en klein
  • 4 medjoul dadels
  • 1 teentje knoflook
  • 5 blaadjes munt
  • 5 blaadjes koriander
  • 1/2 limoen, geperst
  • 1 snuifje rietsuiker, ongeraffineerd

Voor de crumble

  • enkele fijne sneetjes vegan afbakbrood, of stokbrood
  • 1 snuif chilivlokken
  • 1 snuif lookpoeder

Voor de afwerking

  • enkele druppels sesamolie
  • enkele druppels balsamicoazijn
  • 1 handvol amandelschilfers, gegrild
  • waterkers, eetbare bloemen of ander lekkers uit de tuin

Bereiding

  • Verwarm de barbecue op hoog vuur  (zo’n 200°C) en de oven op 160° hetelucht.
  • Snijd de aubergine in de lengte in twee. Leg elke helft plat op de snijplank en snijd de twee uiteinden af. Herhaal met de zijkanten zodat je een langwerpige en rechthoekige “steak” krijgt met één velkant. Herhaal met de tweede aubergine. Let de steaks in een schaal en zet opzij. Bewaar de resten die je hebt afgesneden. Deze gebruiken we in de volgende stap om baba ganoush te maken.
  • Wikkel de afgesneden zijkanten van de aubergine in aluminiumfolie, samen met een gekneusd teentje look, een ruime hoeveelheid olijfolie, peper en zout. Vouw dicht tot een papillotte, leg op de BBQ en grill in 40 à 50 minuten gaar. Laat afkoelen en verwijder indien gewenst de look. Hak of mix tot een grove of fijnere baba ganoush. Proef en breng op smaak met limoensap, gerookt maldonzout, gerookt paprikapoeder en peper. Voeg olijfolie toe indien nodig. Ideetje: je kan voor het mixen het vruchtvlees eerst van het vel schrapen, en dit vel vervolgens gebruiken in de crumble (zie tip onderaan).
  • Rooster ondertussen de milde chilipepers op de BBQ, tot wanneer het vel begint te kleuren en blazen. Haal van het vuur en laat afkoelen. Verwijder het vel en de pitjes en zet opzij.
  • Wrijf de sneetjes brood in met olijfolie, lookpoeder en chilivlokken. Leg op een bakplaat met bakpapier en plaats in de oven. Bak tot wanneer de sneetjes goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen en hak daarna tot een grove crumble. Optioneel: voeg gebakken auberginevel toe.
  • Verlaag het vuur van de BBQ tot de temperatuur 180° bereikt.
  • Maak de laksaus voor de aubergines: meng de misopasta, mirin en sushiazijn in een steelpan. Laat even opkoken en klop met een garde tot een vloeiende saus. Haal van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid harissa toe. Meng goed en proef. Mag het pittiger? Voeg extra harissa toe.
  • Wrijf de steaks in met een teentje look, overgiet rijkelijk met olijfolie en kruid met peper en zout. Wrijf de auberginesteaks in met je handen zodat alle zijden goed bedekt zijn met olie en kruiden.
  • Grill de auberginesteak 5 à 7 minuten aan elke snijkant tot wanneer de aubergine zo goed als gaar is. Leg de aubergine vervolgens op de velkant en smeer de geroosterde snijkanten in met de laksaus. Deze laksaus verbrandt gemakkelijk, dus draai de steaks niet meer om, laat ze op de velkant zonder laksaus liggen. Laat de ingesmeerde steaks een tweetal minuten verdergaren op de velkant, en haal ze dan van het vuur.
  • Terwijl de auberginesteaks bakken, maak je de salsa topping: verwijder de zaadjes en zaadlijst van de pikante chilipeper en de pit van de dadels. Snij alle ingrediënten van de salsa fijn, voeg samen en kruid bij naar smaak.

Serveer de auberginesteaks als volgt:

  • Druppel op elke auberginesteak 1 à 2 druppels sesamolie en goede balsamico-azijn.
  • Verdeel een lepel salsa over de steaks en werk af met amandelschilfers.
  • Lepel een torentje baba ganoush naast elke steak en strooi aan de andere kant een lepel crumble.
  • Werk af met wat fijne kruiden en bladgroen, zwarte peper en zeezout.

Extra informatie

Foto's: Foodlove

Extra tips:

Het auberginevel kan je meeblenden met het vruchtvlees, om de baba ganoush te maken. Je kan het vruchtvlees echter ook van het vel schrapen en dit vel vervolgens op een matig vuur drogen. Dit kan zowel op de BBQ, als op een bakplaat in de heteluchtoven op 160°. Reken op een twintigtal minuten tot wanneer het volledig droog (doch niet verbrand) is, maar hou het goed in de gaten. Laat dit gedroogde auberginevel vervolgens afkoelen en hak samen met de krokante sneetjes brood tot een grove crumble.
De sneetjes brood bakken we hier in de oven, maar dit kan ook op de BBQ. Doe dit pas wanneer de temperatuur van de BBQ verlaagd is, zodat de sneetjes traag, gelijkmatig en goudbruin bakken.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

De Gouden Groentesaté is een barbecuewedstrijd waarin plantaardig koken centraal staat. Met deze wedstrijd wil de Stad Gent tonen dat je met groenten op de barbecue ook lekker en creatief kan zijn én dat het meteen ook goed is voor het klimaat. Bewijs hiervan zijn de heerlijke gerechten die de deelnemers op hun barbecue toverden.

Probeer ook: