vegan hamburger in de supermarkt

Vegan hamburgers maken? Deze vind je in jouw supermarkt.  

Een heerlijk gevuld hamburgerbroodje dat eigenlijk net te groot is om een hap van te nemen zonder te morsen, is zowat het ultieme comfortfood. Een vegan burger is bovendien overheerlijk, veroorzaakt geen dierenleed en is ook nog eens veel beter voor het klimaat dan een burger met vlees. Redenen genoeg om er een uit te proberen!

Waar kan je vegan burgers kopen?

Vegan burgers vind je bijna overal. De meeste fastfoodketens hebben minstens één veganistische burger op het menu, maar ook als je liever thuis eet kan je gemakkelijk je eigen burger samenstellen. Om je te helpen kiezen, sommen we de bijzonderste burgers uit de supermarkt voor je op.

De nieuwste generatie hamburgers: het ‘nieuwe vlees’

Voor wie houdt van de textuur en smaak van een rundsburger zonder het overbodige dierenleed, werden vleesvervangers ontwikkeld die heel dicht aanleunen bij vlees. Volgende vegan hamburgers vind je in de supermarkt:

 • Greenway: Op en top Belgisch! De Greenway burger is 94% klimaat- en 100% diervriendelijker dan een rundsburger. Te koop bij Delhaize en Colruyt.
 • Beyond Burger: Beyond Meat is gespecialiseerd in alternatieven die vleesliefhebbers kunnen bekoren. De burgers bevatten net zoveel eiwitten en minder verzadigde vetten. De Beyond Burger is te koop bij Delhaize, Carrefour en Albert Heijn.
 • Garden Gourmet: Garden Gourmet heeft verschillende burgers in hun gamma. Let wel goed op, want ze zijn niet allemaal vegan. De vegan sensational burger van Garden Gourmet lijkt het beste op vlees en is te koop bij Delhaize, Carrefour, Colruyt en Albert Heijn. Bekijk zeker ook het vriesvak. Deze burgers zijn heerlijk én lekker lang houdbaar.
 • Next Level Meat: Deze burger vind je bij Lidl. Naast de aparte burger, kan je er zelfs een kant-en-klare burger kopen die je enkel nog hoeft op te warmen
 • – My Veggie Day: Dit huismerk van supermarkt Aldi heeft intussen ook al een reeks vegan hamburgers in assortiment. De vegan juicy steak is zeker het proberen waard! 
vegan hamburger kopen

Alternatieven voor vis- of kipburgers

Ook voor burgers op basis van vis of kip bestaan er tegenwoordig al heel wat alternatieven. 

 • SoFine: Het nederlandse SoFine ontwikkelde een SoFish en een SoChickenburger. De producten van SoFine zijn te koop bij Delhaize, Carrefour en Colruyt. 
 • Vivera: Naast fishsticks heeft Vivera ook een vegan visburger in het assortiment. Je vindt Vivera bij Carrefour, Colruyt en Albert Heijn. 
 • De Vegetarische Slager: De vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager zijn ondertussen bij iedereen bekend. Daarnaast ontwikkelden ze ook een vegan kipburger: Le Burger Very Chick. We vonden hem in het online aanbod van Carrefour en Colruyt maar hebben deze nog niet in de winkel gespot. Opgelet, de gewone ‘Le Burger’ is niet vegan. 
 • Het huismerk AH: Albert Heijn heeft de afgelopen twee jaar flink ingezet op de uitbreiding van hun vegan assortiment. Dat zie je ook in de koeling met vegan hamburgers! Je vindt er tegenwoordig een vegan zalmburger, vegan visburger met zeesla en een vegan kipburger.
 • Het huismerk Delhaize: Ook bij Delhaize kan je een vegan visburger onder het huismerk vinden.

Burgers met granen of peulvruchten

Wie zelf al eens burgers probeerde te maken, weet dat je met granen en peulvruchten gezonde, heerlijke en voedzame burgers kan maken. 

 • La Vie est Belle: In de biowinkel vind je burgers van de Belgische producent La Vie est Belle. De burgers zijn niet allemaal vegan, lees dus zeker de ingrediënten na.
 • Boni: het huismerk van Colruyt heeft een linzenburger en een bonenburger met quinoa in het gamma. De vegan producten van Boni worden aangeduid met ‘vegan’, ‘veggie’ betekent dat het vegetarisch is.
 • Albert Heijn: Ook in het huismerk van Albert Heijn vind je een linzenburger. Vegan producten van het Albert Heijn-huismerk worden aangeduid met een donkergroen logo ‘vegan’, het lichtgroene ‘vega’ staat voor vegetarisch.
 • De Hobbit: Het Belgische merk De Hobbit maakt burgertjes uit granen zoals hennep en peulen zoals lupine, linzen en soja.  Ze zijn een maatje kleiner dan het standaard hamburgerformaat en te vinden in de meeste bio winkels.
vegan burger kopen

Groenten- en sojaburgers

Naast bovenvermelde burgers vind je in de meeste supermarkten ook nog een wisselend assortiment aan groenten- en sojaburgers. Bekijk zeker eens het aanbod in je lokale supermarkt. Delhaize en Carrefour hebben het ruimste aanbod aan vegan burgers, maar ook bij Colruyt, Okay, Lidl, Aldi en Albert Heijn vind je verschillende burgers.

Vegan burgerbroodjes

Heel wat hamburgerbroodjes zijn vegan. De broodjes van Boni bijvoorbeeld, maar ook De Trog heeft vegan hamburgerbroodjes en verschillende huismerken zijn vegan. 

 • Harry’s: Sommige supermarkten zoals Delhaize hebben de hamburgerbroodjes van Harrys in assortiment, die ook volledig vegan zijn. 
 • De Trog: In de biowinkel en Bio Planet kan je de zachte vegan hamburgerbroodjes vinden van dit merk. Je herkent ze aan de gele ‘vegan’ sticker bij de afbakbroodjes. Dit merk heeft ook andere vegan broodjes zoals pistolets, die kunnen dienen voor je huisgemaakte burgers.
 • Jumbo: Onder het huismerk heeft Jumbo vegan hamburgerbroodjes die per vier verpakt zitten 
 • L’Angélus: De burgerbroodjes van dit merk zijn ook te vinden in bio winkels.

Pistolets of afbakbroodjes: Als je graag een pistolet gebruikt bij de hamburger in plaats van een zacht broodje, kan je vrijwel in elke supermarkt verse of afbakvarianten vinden.  Om thuis af te bakken zijn er bijvoorbeeld de Bio meergranenbroodjes in Colruyt, de afbakbroodjes van de Trog in bio winkels, sommige afbakbroodjes van het merk Schär of onder het huismerk bij Albert Heijn.

veganistische broodjes

Vegan sauzen

Een hamburger is niet compleet zonder saus! Ook het aantal vegan sauzen in de supermarkt wordt steeds groter. Of je kan starten met ons recept voor veganaise en daar je eigen smaakmakers aan toevoegen. 

Vegan kaas

Veel mensen zweren bij een plakje kaas bij de burger. Ook hier hoef je het niet ver te zoeken, de meeste supermarkten verkopen tegenwoordig vegan kaas. Goed nieuws voor fans van de vegan cheeseburger. Volgende kazen vind je in de supermarkt:

 • Violife: de plakjes kaas van violife zijn te koop bij Delhaize, Albert Heijn en Colruyt.
 • Nurishh: de plakjes kaas van Nurishh vind je bij Delhaize en Albert Heijn.
 • Vegan Deli: deze plakjes vind je bij Carrefour.
 • Albert Heijn: Albert Heijn verkoopt ook vegan plakjes in hun eigen huismerk in verschillende smaken.

In speciaalzaken en natuurwinkels vind je een nog uitgebreider aanbod aan vegan kazen. 

We baseren ons voor dit overzicht op het online aanbod van de supermarkten. Het aanbod in de lokale supermarkt kan soms wat afwijken. Vind je een product niet? Vraag ernaar bij een van de winkelbedienden, wie weet wordt dit product wel binnenkort aangevuld in de winkelrekken!