Parelcouscoussalade met spinazie en zongedroogde tomaten

Op zoek naar een heerlijk bijgerecht voor je bbq? Deze zomerse parelcouscoussalade staat snel op tafel en zit boordevol smaak! De textuur van de parelcouscous en pijnboompitjes gaat goed samen met zachte spinazie en zongedroogde tomaatjes. Om de salade verder op smaak te brengen mengen we heerlijk aromatische specerijen en kruiden met olijfolie en citroensap.

recept parelcouscoussalade met spinazie
recept parelcouscoussalade met spinazie
5 from 1 vote

Parelcouscoussalade met spinazie en zongedroogde tomaten

Deze parelcouscoussalade is een heerlijk bijgerecht bij de zomerbarbecue.
Soort gerecht: Bijgerecht, Lunch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 bol gepofte knoflook, maak deze op voorhand
  • 150 g parelcouscous
  • 1 tl ras el hanout of baharat
  • 1,5 el citroensap
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl za’atar
  • 100 g spinazie
  • 1 rode chilipeper
  • 3 lente-uitjes
  • 100 g halfgedroogde tomaatjes
  • 8 takjes oregano
  • 4 el pijnboompitten, licht geroosterd

Bereiding

Maak de gepofte knoflook op voorhand klaar:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Snijd de bovenkant van een grote bol knoflook. Leg een vel aluminiumfolie dat groot genoeg is om de knoflook in te verpakken op je werkblad. Leg daar een stuk bakpapier op ter grootte van een envelop. Besprenkel het bakpapier met olijfolie en leg daar de knoflookbol op. Vouw de folie dicht en pof de knoflook 35 à 40 minuten in de oven. De knoflook is perfect als hij glazig, maar niet bruin is en loskomt van de schil. In een weckpot in de ijskast blijft de knoflook minstens anderhalve week goed.
  • Bewaar 6 tenen voor de parelcouscoussalade.

Zo maak je de salade:

  • Breng in een waterkoker of een pan ongeveer 500 milliliter water aan de kook.
  • Verhit een scheutje olijfolie op hoog vuur in een kookpan. Bak de parelcouscous met de specerijenmix, een snuf zout en flink wat versgemalen peper in 3 minuten lichtgoudbruin. Roer regelmatig. Voeg hierna 250 milliliter kokend water toe. Schrik niet van de waterexplosie in de pan. Draai het vuur niet terug, de couscous moeten goed dampen. Roer af en toe om te voorkomen dat de korrels aankoeken. Ga als het water grotendeels is verdampt te werk als bij risotto: voeg steeds kleine scheutjes water toe en roer regelmatig.
  • Proef na 10 minuten of de parelcouscous beetgaar is. Waarschijnlijk hebben de korrels nog 2-3 minuten nodig. Wees nu niet meer te scheutig met het water, parelcouscous kun je net als risotto niet afgieten. Laat de beetgare parelcouscous afkoelen in een kom. Roer af en toe zodat de deegballetjes niet aan elkaar gaan kleven.
  • Prak de gepofte knoflookbollen in een kom. Klop los met het citroensap, de olijfolie, za’atar en ½ theelepel grof zout.
  • Snijd de spinazie in reepjes. Ontdoe de chilipeper van zijn steeltje, wrijf heen en weer tussen je handen en schud de zaden eruit. Snijd in flinterdunne ringen. Snijd de lente-uitjes in ringen en de halfgedroogde tomaatjes in grove stukken. Ris de oreganoblaadjes van hun takjes en hak grof.
  • Meng de parelcouscous, spinazie, chili, lente-uitjes, halfgedroogde tomaatjes, oregano, pijn-boompitjes en dressing in een kom. Breng zo nodig verder op smaak met zout, versgemalen peper, citroensap en olijfolie.

Extra informatie

Recept en foto uit TLV Vegan, land zonder melk en honing. Jigal Krant. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
 
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: