Snelle kleurrijke salade met rode kool, walnoten en clementines
Even genoeg van al dat warme comfortfood? Een feestelijke vegan wintersalade zoals deze weet de koude dagen wel op te vrolijken. Een combinatie van winterse groenten, afgewerkt met clementines en walnoten, maakt je opnieuw warm.
Snelle kleurrijke salade met rode kool, walnoten en clementines
De koude wintermaanden vragen niet alleen om cozy comfortfood, maar ook over heerlijke salades. Vul deze feestelijke salade vol seizoensgroenten en gedroogd fruit zoals pruimen en abrikozen aan met linzen of bonen om er een volwaardige maaltijd van te maken.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 1/2 middelgrote rode kool
- 2 middelgrote wortels, geschild en grof geraspt
- 75 g ontpitte pruimen of gedroogde abrikozen (ongezwaveld), grof gesneden
- 3 el appelciderazijn
- 4 clementines, of andere mandarijnen
- 1 bosje bladpeterselie, de blaadjes, grof gesneden
- 75 g walnoten, in stukken of heel grof gehakt
- extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
- Peper
- Zout
Alternatieven en extra’s:
- witte kool , i.p.v. rode kool
- pastinaak of knolselderij , i.p.v. wortels
- hazelnoten, amandelen en pompoenpitten , i.p.v. walnoten
- 250 g gekookte puylinzen of een blik linzen, om het een volwaardig gerecht te maken (andere bonen kan ook)
Bereiding
- Verwijder de harde kern uit de rode kool en gebruik een scherp mes om de kool in zo dun mogelijke reepjes te snijden. Meng de rode kool in een kom met de geraspte wortel, pruimen of gedroogde abrikozen en het appelciderazijn. Je kunt de harde kern ook raspen of heel fijn snijden en die eveneens toevoegen.
- Halveer een van de clementines en knijp het sap over de salade. Voeg een mespunt zout en een draai peper toe. Hussel goed en laat 15-20 minuten staan, zodat de kool en wortel iets zachter worden in de dressing.
- Voeg bijna alle bladpeterselie toe, schep goed door elkaar en verdeel de salade over een grote serveerschaal.
- Pel de overgebleven drie clementines en snijd ze met behulp van een zeer scherp mes in 1 cm dikke plakken (het is niet erg als sommige plakken uit elkaar vallen). Leg de clementine op de koolsalade.
- Bestrooi met de walnoten. Maak af met een scheutje extra vierge olijfolie, de resterende bladpeterselie en een extra draai peper.
Extra informatie
Recept en foto uit ‘30 planten per week eten’ van Hugh Fearnley-Whittingstall. Uitgeverij: Kosmos


Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan