Bakken zonder ei: tips voor zoete en hartige recepten

Vegans eten geen eieren omdat de eierproductie gepaard gaat met immens veel dierenleed. Heel wat recepten bevatten eieren als bindmiddel, denk onder andere aan cake, taart, pannenkoeken… Maar kan je bakken zonder ei? Absoluut, als vegan kan je heerlijke taarten en koekjes maken. In dit artikel leggen we uit hoe je simpele vegan gerechten kan maken zonder ei.

Ei vervangen

Lijnzaad als eivervanger

Lijnzaad is een ideale eivervanger als je 1 eetlepel gebroken lijnzaad mengt met 3 eetlepels water. Daarna wacht je 15 minuten vooraleer je het kan gebruiken in je gerecht. Waarom best gebroken lijnzaad? Zo worden de voedingsstoffen het best opgenomen. Het is een gezond voedingsmiddel door de hoge aanwezigheid van omega-3-vetzuren, met name: alfalinoleenzuur (goed voor het hart en een lagere kans op beroerte) en vezels (verhoogd verzadigingsgevoel en goed voor de stoelgang). Daarnaast kan het de totale cholesterol doen verlagen én de LDL-cholesterol (ook wel bekend als de ‘slechte cholesterol’). 

Wist je dat je deze recepten kan maken met lijnzaad als eivervanger?

Citroentaart met tijm

vegan recept lemoncurd taart met tijm
Deze romige lemoncurdtaart smaakt zomers fris. De combinatie met de tijm en de crispy notenbodem is geweldig.
Naar het recept

Gezonde vegan snickers

vegan recept snickers met pinda
Met dit recept maak je heerlijke vegan snickers met eenvoudige ingrediënten.
Naar het recept

Chiazaad als eivervanger

Chiazaad is volgeladen met anti-oxidanten die vrije radicalen bestrijden en op die manier beschermen ze tegen beschadiging van cellen (die mogelijks muteren tot kankercellen). Het is ook rijk aan magnesium, calcium, fosfor en eiwitten, allemaal nutriënten die goed zijn voor de botontwikkeling. Meng 1 eetlepel (gebroken) chiazaad met 3 eetlepels water en laat het staan gedurende 15 minuten alvorens het te gebruiken.

Heb je al eens vegan brownies met chiazaad gemaakt?

Vegan brownies

Deze vegan brownies smaken helemaal zoals de klassieke vegan brownies: smeuïg en vol chocolade!
Naar het recept

Appelmoes

Wist je dat je appelmoes ook kan gebruiken als eivervanger? Je krijgt een heerlijk smeuïg resultaat. Gebruik ongeveer 65 g ongezoete appelmoes. Gebruik je gezoete? Let er dan op dat je minder suiker gebruikt in het recept zelf.

Probeer zeker deze recepten met appelmoes als eivervanger:

Banoffee

vegan banoffeetaart
Deze banoffeetaart of banaan-karameltaart is er eentje voor zoetebekken. De combinatie van banaan, karamel en vegan slagroom van kokosmelk is hemels lekker. Als je geen fan bent van kokos of het graag simpel houdt, kan je de kokosslagroom vervangen door sojaslagroom.
Naar het recept

Gembercakejes

recept veganistische gembercake met gekarameliseerde peren
Voor dit feestelijk dessert maken we een pittig gembercakeje met zacht gekarameliseerde peer, rozemarijnkaramel en een crème van pijnboompitten. Een feest voor je smaakpapillen!
Naar het recept

Banaan

Bakken zonder ei lukt ook goed met geplette banaan. Om 1 ei te vervangen gebruik je 65 g geplette banaan. Ook hier opnieuw opgelet dat je de hoeveelheid suiker vermindert in je recept. Al eens bananapancakes gebakken?

Vegan brownies met zoete aardappel

vegan brownies met zoete aardappel en banaan
Heerlijke vegan brownies met zoete aardappel zijn een uitstekende manier om groenten binnen te smokkelen in dessert. Dit recept is gluten- en suikervrij. 
Naar het recept

Banaan-passievruchtbrood

vegan recept banaan-passievruchtbrood
Dit is een recept voor bananenbrood met een exotisch tintje. De pulp van passievrucht maakt het brood heerlijk zomers. Ook perfect als tussendoortje of onderdeel van een vegan brunch.
Naar het recept

Bananenpancakes

recept veganistische pannenkoeken met banaan en havermout
De vegan pannenkoekjes blijven vrij vochtig en smeuïg binnenin, zo’n beetje stevige havermoutpap in pannenkoekenvorm.
Naar het recept

Aquafaba

Een uitstekende eivervanger voor bijvoorbeeld vegan chocomousse. Aquafaba is het sap van een blik met kikkererwten. Klop het op zoals je zou doen met eiwit en voilà… de basis voor vegan chocomousse is klaar!

Ontdek aquafaba in deze recepten:

Glutenvrije kaneelkoekjes

recept vegan en glutenvrije kaneelkoekjes
Recept voor een heerlijk koekje bij de thee of als snack. Deze vegan kaneelkoekjes zijn makkelijk te maken, heerlijk van smaak én glutenvrij!
Naar het recept

Chocolademoussetaart met Oreobodem

veganistische chocolademoussetaart
Met dit recept maak je een decadente vegan chocolademoussetaart. We starten met een bodem van oreo koekjes, scheppen er heerlijk luchtige chocomousse van aquafaba bovenop en werken de taart af met chocoladeganache.
Naar het recept

Chocomousse met aquafaba

vegan recept chocomousse zonder ei
Aquafaba is het geheime ingrediënt van deze heerlijke vegan chocomousse
Naar het recept

Zijden tofu

Minder fan van de wat zoutige smaak van aquafaba? Dan is zijden tofu het product voor jou! Romig en smeuïg, alles wat het moet zijn voor een lekkere chocomousse. Of eerder fan van een frisse fruittaart? Probeer dan dit recept met zijden tofu:

Fruittaart

vegan recept fruittaart
Fruittaart is een echte klassieker bij de bakker. Met deze recepten kan je kiezen tussen een klassieke fruittaart met gebakken bodem of een gezondere versie met een bodem van noten en dadels. Welke versie van fruittaart je ook kiest, heerlijk wordt ze sowieso!
Naar het recept

Scrambled tofu voor de hartige liefhebbers

Al gehoord van scrambled tofu? Zo heerlijk als ontbijt of lunch. Heb je grote honger? Maak er dan een stevig vegan English breakfast van met toast, patatjes, champignons, bonen in tomatensaus en tempeh of seitan. Maak dit heerlijk ontbijt:

Scrambled tofu

recept vegan roerei met tofu
Supersnel en makkelijk recept voor vegan roerei.
Naar het recept

Vegan quiche

Ook een quiche kunnen we volledig veganizen. Dat doen we door tofu te gebruiken in de plaats van ei. Wat dacht je van deze quiche:

Vegan quiche met spinazie en broccoli

recept vegan quiche met tofu
Met dit recept maak je een heerlijke vegan quiche zonder ei. De combinatie van tofu, broccoli en spinazie voorziet je bovendien meteen van een stevige portie calcium en ijzer.
Naar het recept

Bakken zonder ei, maar met kant-en klare eivervanger

Ondertussen zijn er ook kant-en klare eivervangers op de markt, zoals de Egg Replacer van Orgran (op basis van aardappel- en tapiocazetmeel), of de eivervanger van Natura (op basis van lupinemeel). Ideaal om te gebruiken in gebak. Met ‘Vegan Easy Egg’ van Orgran tover je dan weer in een handomdraai omeletten, quiches en frittata op tafel.

Geïnspireerd om vegan te shoppen?

Bij deze winkels/webshops vind je verschillende eivervangers:

Knol & Kool 

Bio-Planet

Albert Heijn 

Jumbo 

Kazidomi

Ontdek andere vegan merken en webshops

Het ei weglaten

Wat denk je van een simpele en overheerlijke cake zonder ei of pannenkoeken zonder ei? Allebei makkelijke recepten waarbij je in no-time bij je gezin (en jezelf!) een glimlach voorschotelt.

Chocoladecake zonder ei

recept decadente vegan chocoladecake
Deze vegan chocolade cake is niet meteen de gezondste maar dat vergeet je snel van zodra je hem proeft. Hij is luchtig, smeuïg, helemaal vegan en heerlijk decadent. En voor iedereen die soms nog twijfelt of vegan ook wel even lekker kan zijn, is deze cake een game-changer. Niemand zou ooit kunnen raden dat deze cake helemaal plantaardig is.
Naar het recept

Pannenkoeken zonder ei

vegan pannenkoekenrecept
Met dit recept zet je zo een stapeltje heerlijke vegan pannenkoeken op tafel.
Naar het recept