Bakken zonder ei: tips voor zoete en hartige recepten
Vegans eten geen eieren omdat de eierproductie gepaard gaat met immens veel dierenleed. Heel wat recepten bevatten eieren als bindmiddel, denk onder andere aan cake, taart, pannenkoeken… Maar kan je bakken zonder ei? Absoluut, als vegan kan je heerlijke taarten en koekjes maken. In dit artikel leggen we uit hoe je simpele vegan gerechten kan maken zonder ei.
Ei vervangen
Lijnzaad als eivervanger
Lijnzaad is een ideale eivervanger als je 1 eetlepel gebroken lijnzaad mengt met 3 eetlepels water. Daarna wacht je 15 minuten vooraleer je het kan gebruiken in je gerecht. Waarom best gebroken lijnzaad? Zo worden de voedingsstoffen het best opgenomen. Het is een gezond voedingsmiddel door de hoge aanwezigheid van omega-3-vetzuren, met name: alfalinoleenzuur (goed voor het hart en een lagere kans op beroerte) en vezels (verhoogd verzadigingsgevoel en goed voor de stoelgang). Daarnaast kan het de totale cholesterol doen verlagen én de LDL-cholesterol (ook wel bekend als de ‘slechte cholesterol’).
Wist je dat je deze recepten kan maken met lijnzaad als eivervanger?
Citroentaart met tijm
Gezonde vegan snickers
Chiazaad als eivervanger
Chiazaad is volgeladen met anti-oxidanten die vrije radicalen bestrijden en op die manier beschermen ze tegen beschadiging van cellen (die mogelijks muteren tot kankercellen). Het is ook rijk aan magnesium, calcium, fosfor en eiwitten, allemaal nutriënten die goed zijn voor de botontwikkeling. Meng 1 eetlepel (gebroken) chiazaad met 3 eetlepels water en laat het staan gedurende 15 minuten alvorens het te gebruiken.
Heb je al eens vegan brownies met chiazaad gemaakt?
Vegan brownies
Appelmoes
Wist je dat je appelmoes ook kan gebruiken als eivervanger? Je krijgt een heerlijk smeuïg resultaat. Gebruik ongeveer 65 g ongezoete appelmoes. Gebruik je gezoete? Let er dan op dat je minder suiker gebruikt in het recept zelf.
Probeer zeker deze recepten met appelmoes als eivervanger:
Banoffee
Gembercakejes
Banaan
Bakken zonder ei lukt ook goed met geplette banaan. Om 1 ei te vervangen gebruik je 65 g geplette banaan. Ook hier opnieuw opgelet dat je de hoeveelheid suiker vermindert in je recept. Al eens bananapancakes gebakken?
Vegan brownies met zoete aardappel
Banaan-passievruchtbrood
Bananenpancakes
Aquafaba
Een uitstekende eivervanger voor bijvoorbeeld vegan chocomousse. Aquafaba is het sap van een blik met kikkererwten. Klop het op zoals je zou doen met eiwit en voilà… de basis voor vegan chocomousse is klaar!
Ontdek aquafaba in deze recepten:
Glutenvrije kaneelkoekjes
Chocolademoussetaart met Oreobodem
Chocomousse met aquafaba
Zijden tofu
Minder fan van de wat zoutige smaak van aquafaba? Dan is zijden tofu het product voor jou! Romig en smeuïg, alles wat het moet zijn voor een lekkere chocomousse. Of eerder fan van een frisse fruittaart? Probeer dan dit recept met zijden tofu:
Fruittaart
Scrambled tofu voor de hartige liefhebbers
Al gehoord van scrambled tofu? Zo heerlijk als ontbijt of lunch. Heb je grote honger? Maak er dan een stevig vegan English breakfast van met toast, patatjes, champignons, bonen in tomatensaus en tempeh of seitan. Maak dit heerlijk ontbijt:
Scrambled tofu
Vegan quiche
Ook een quiche kunnen we volledig veganizen. Dat doen we door tofu te gebruiken in de plaats van ei. Wat dacht je van deze quiche:
Vegan quiche met spinazie en broccoli
Bakken zonder ei, maar met kant-en klare eivervanger
Ondertussen zijn er ook kant-en klare eivervangers op de markt, zoals de Egg Replacer van Orgran (op basis van aardappel- en tapiocazetmeel), of de eivervanger van Natura (op basis van lupinemeel). Ideaal om te gebruiken in gebak. Met ‘Vegan Easy Egg’ van Orgran tover je dan weer in een handomdraai omeletten, quiches en frittata op tafel.
Geïnspireerd om vegan te shoppen?
Bij deze winkels/webshops vind je verschillende eivervangers:
…
Het ei weglaten
Wat denk je van een simpele en overheerlijke cake zonder ei of pannenkoeken zonder ei? Allebei makkelijke recepten waarbij je in no-time bij je gezin (en jezelf!) een glimlach voorschotelt.