Vegan banoffee: een taart met banaan en karamel

Deze banoffeetaart, een bananentaart met een laagje karamel en vegan slagroom, is overheerlijk. Verras vrienden en familie met deze taart en vertel hen pas achteraf dat de taart vegan was. Wedden dat ze je zullen overspoelen met complimenten?

taart met vegan slagroom
vegan banoffeetaart
4.67 from 3 votes

Vegan banoffee: een taart met banaan en karamel

Deze banoffeetaart of banaan-karameltaart is er eentje voor zoetebekken. De combinatie van banaan, karamel en vegan slagroom van kokosmelk is hemels lekker. Als je geen fan bent van kokos of het graag simpel houdt, kan je de kokosslagroom vervangen door sojaslagroom.
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 1 hour
Porties: 0

Ingrediënten

  • 2 à 3 rijpe bananen

Vegan slagroom (vervang deze eventueel door een brikje sojaslagroom):

  • 2 blikken kokosmelk, met light kokosmelk lukt het niet, gebruik kokosmelk met zeker 17g vet
  • 80 g poedersuiker

Taartbodem:

  • 110 g bloem
  • 100 g havermout of havervlokken
  • 80 ml koolzaadolie
  • 4 el kokosbloesemsuiker, of gewone suiker
  • 1 el appelmoes

Voor de karamel:

  • 10 dadels
  • 120 ml Alpro caffè soja-karamel (barista), of vervang door plantaardige melk met een scheutje koffie, een snufje zout en wat vanille

Bereiding

Maak eerst de slagroom*:

  • Om tijd te winnen kan je de kokosslagroom ook al op voorhand maken. Zet de blikken kokosmelk 1 à 2 uur in de koelkast zodat de kokosroom zich scheidt van het kokoswater.
  • Schep de kokoscrème voorzichtig uit het blik, let op dat je het kokoswater niet mee schept. Klop de kokosroom op met de poedersuiker in een koude kom.

Maak nu de taartbodem:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Mix de havervlokken tot fijne kruimels en meng alle ingrediënten voor het deeg.
  • Neem een taartvorm en bekleed deze met bakpapier. Plaats het deeg in de taartvorm en druk goed aan.
  • Bak de bodem 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen de karamel:

  • Laat de dadels 10 minuten weken in een kom met kokend heet water.
  • Mix de dadels met de soja karamel Caffè.

Stel nu de taart samen:

  • Smeer de karamel uit over de gebakken taartbodem.
  • Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de karamellaag.
  • Werk af met de vegan slagroom en versier eventueel met vegan chocoladeschilfers.
    vegan dessert met banaan en kokos

Extra informatie

* Zet de blikken ondersteboven in je koelkast. Door de kou zal het dikke deel zich van het vloeibare kokoswater scheiden. Zo kan je het water eenvoudig uitgieten in een kommetje zodat je de kokosroom overhoudt in het blik. Meer tips over hoe je de slagroom maakt, vind je in ons recept voor kokosslagroom.
 
Recept en foto's van Janne Daems. Bekijk meer van haar recepten op haar Instagramkanaal Vegan by Janne
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan