Vegan chocolademoussetaart met oreo bodem
Wat is er nog lekkerder en decadenter dan een vegan chocomousse? Een vegan chocolademoussetaart! Deze taart bestaat uit een bodem van oreo’s met een laag luchtige chocomousse van aquafaba en wordt afgewerkt met chocoladeganache. Dit recept is er eentje voor levensgenieters en chocoladeliefhebbers!
Vegan oreo chocolademoussetaart
Met dit recept maak je een decadente vegan chocolademoussetaart. We starten met een bodem van oreo koekjes, scheppen er heerlijk luchtige chocomousse van aquafaba bovenop en werken de taart af met chocoladeganache.
Soort gerecht: Dessert
Porties: 1 taart met diameter van 22 cm
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 125 g oreokoekjes
- 50 g plantaardige boter
Voor de chocomousse:
- 200 g aquafaba, kookvocht uit een blik kikkererwten
- ½ tl maizena
- 50 g poedersuiker
- 200 g pure vegan chocolade
Voor de ganache:
- 175 g pure vegan chocolade
- 100 ml sojaroom
Bereiding
Voor de bodem:
- Maak de oreo koekjes los van elkaar. Doe de koekjes in een ziplockzakje en rol erover met een deegrol of een glazen fles tot ze helemaal verkruimeld zijn en een fijne structuur hebben.
- Smelt de boter en roer dit onder de koekjeskruimels.
- Leg een vel bakpapier over de losse bodem van een springvorm en sluit de springvorm zodat het bakpapier vast zit tussen de bodem en de rand van de vorm. Vet de rand van de bakvorm in met plantaardige olie of boter. Knip vervolgens een strook bakpapier die iets hoger is dan de bakvorm. Druk deze aan de binnenkant van de vorm. Door de boter blijft het papier hangen.
- Giet het oreo kruimeldeeg in de bodem van de vorm en druk stevig aan. Zet de springvorm in de frigo.
Maak nu de chocomousse:
- Smelt de chocolade op een laag vuurtje. Let op dat de chocolade niet aanbrandt. Klop de aquafaba, maïzena en poedersuiker tot stijve pieken. Gebruik hiervoor een elektrische klopper of een keukenmachine, met de hand krijg je de aquafaba niet stijf genoeg.
- Laat de chocolade even afkoelen. Spatel de opgeklopte aquafaba beetje bij beetje voorzichtig onder de chocolade. Verspreid de chocomousse over de koekjesbodem en zet in de frigo. Laat de taart bij voorkeur een nacht opstijven in de koelkast.
Maak de ganache:
- Zet een pan op het vuur en warm de sojaroom op. Breek de chocolade in kleine stukjes en laat deze smelten in de sojaroom. Blijf goed roeren tot alle chocolade is gesmolten.
- Laat de ganache even afkoelen in de koelkast en giet deze vervolgens over de chocomousse.
Extra informatie
Recept en foto's van Janne Daems. Bekijk meer van haar recepten op haar Instagramkanaal Vegan by Janne
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan