Wat is aquafaba en hoe gebruik je het om ei te vervangen?

Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten. Letterlijk betekent het water (aqua) van bonen (faba). Het is een geschenk uit de hemel voor wie vegan of meer plantaardig wil eten. Doordat het rijk is aan eiwitten, klopt het ook net zo stevig op als kippenei-eiwit. Zelfs het trucje met de pot omgekeerd boven je hoofd, werkt voor aquafaba!

wat is aquafaba

De perfecte eivervanger

Aquafaba is dus dé ideale eivervanger. Zowel qua uitzicht, structuur én smaak! Je kan aquafaba luchtig opkloppen en gebruiken in dezelfde toepassingen waarvoor kippenei-eiwit gebruikt wordt. Dit werkt volgens hetzelfde principe: gebruik een handmixer of klop lang genoeg door tot je stijve armen hebt. 

Om te voorkomen dat het schuim inzakt wanneer je het verhit (bijvoorbeeld voor meringues), kan je best suiker (met eventueel citroensap), zetmeel of een combinatie van beide toevoegen.

De verhouding is ongeveer 45 ml aquafaba voor 1 ei of 30 ml (ongeveer 2 eetlepels) voor 1 eiwit.Vanaf nu kap je je blik kikkererwten dus beter niet zomaar leeg. Maar maak er bijvoorbeeld een heerlijk romige chocomousse van!

Recepten met aquafaba

Probeer één van onze andere recepten met aquafaba en ontdek zo dit wondermiddel:

Vegan meringues van aquafaba met een koffie-frambozenswirl

Deze prachtige vegan meringues zijn eenvoudiger dan je denkt. Werk af met een prachtige koffie-frambozenswirl.
Naar het recept

Vegan chocolademoussetaart met oreo bodem

veganistische chocolademoussetaart
Wat is er nog lekkerder en decadenter dan een vegan chocomousse? Een vegan chocolademoussetaart!
Naar het recept

Romige vegan chocomousse

vegan recept chocomousse zonder ei
Aquafaba is het geheime ingrediënt van deze heerlijk romige vegan chocomousse
Naar het recept

Vegan chocomousse met rode biet en een vleugje chili

Zin in een romige chocomousse met net dat tikkeltje extra? Deze vegan chocomousse met pure chocolade, rode biet en een vleugje chili verrast je smaakpapillen.
Naar het recept

De lekkerste vegan kaneelkoekjes!

recept vegan en glutenvrije kaneelkoekjes
Heerlijke vegan koekjes voor bij de thee of als snel tussendoortje: deze kaneelkoekjes zijn eenvoudig te maken en niet te versmaden!
Naar het recept

Vegan tiramisu

recette tiramisu au yaourt à la noix de coco
Tiramisu, wie houdt er niet van? Met dit eenvoudig recept maak je heerlijke vegan tiramisu met kokosyoghurt.
Naar het recept

De kikkererwten zelf kan je gebruiken om een heerlijke hummus mee te maken of bijvoorbeeld in een Marokkaanse tajine met couscous. Je kan ze ook gerust invriezen om later te gebruiken.

Kan je zelf aquafaba maken?

Ja, dat kan zeker. Bovendien is het helemaal niet moeilijk. Zelf aquafaba maken kan handig zijn wanneer je een grotere hoeveelheid nodig hebt. Je hebt enkel gedroogde kikkererwten, water en wat geduld nodig.

  1. Voeg aan 250 gram gedroogde kikkererwten minimaal de dubbele hoeveelheid water toe en laat zo’n 12 uur weken.
  2. Giet de kikkererwten af en doe ze in een pan. Voeg ongeveer 1,5 liter vers water toe en breng aan de kook.
  3. Nu kook je de kikkererwten tot ze gaar zijn. Kikkererwten zijn gaar als ze makkelijk breken bij het platdrukken, maar let op, ze mogen nog geen puree worden. Dit duurt 30 tot 90 minuten, dus controleer regelmatig.
  4. Laat de kikkererwten met het vocht afkoelen en zet dan in de koelkast voor minstens 12 uur. Hoe langer, des te steviger de aquafaba. 
  5. Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. De kikkererwten zelf zijn klaar voor gebruik. 
  6. Het vocht kook je vervolgens nog zo’n 10 minuten om het te laten indikken. Doe dit zeker voldoende! Laat afkoelen en zeef eventuele velletjes eruit. Nu is je aquafaba klaar voor gebruik.

Oggs Aquafaba Egg Alternative 1 liter

Kan je kant-en-klare aquafaba kopen? 

Ook dat kan! In de supermarkt is het momenteel nog niet verkrijgbaar. Maar in dit overzicht van vegan (web)shops vind je heel wat aanbieders van kant-en-klare aquafaba, bijvoorbeeld Veggie4U.

Houdbaarheid

Je kan aquafaba zo’n drie dagen bewaren in de koelkast, in een schone, afgesloten pot. In de vriezer bewaart het tot drie maanden.

Waarom eieren vervangen?

Een veelgestelde vraag aan vegans. Een kip sterft toch niet om een ei te leggen? Nochtans veroorzaken eieren wél heel wat dierenleed. Je leest er meer over in deze blog: De kip en het ei: waarom eten vegans geen eieren?

recept quiche met tofu

Andere eivervangers

Nog op zoek naar tips om eieren te vervangen? Bekijk zeker onze blog Bakken zonder ei: tips voor zoete en hartige recepten! Want ook al is aquafaba perfect voor wie desserts zoals chocomousse en meringue wil maken, voor een vegan roerei bestaan er toch betere alternatieven.