Zomerse fruittaart op 2 manieren

Met dit recept geven we jou niet één maar twee manieren mee om een overheerlijke fruittaart samen te stellen. De eerste versie van deze taart is geschikt voor mensen die houden van traditionele desserts, omdat hij gebakken is en een klassieke kruimelige bodem heeft. De tweede versie past helemaal bij mensen die gezond willen eten, omdat die vol voedzame noten zit. Je kunt de taartbodems en -vullingen natuurlijk ook mixen en matchen!

vegan recept fruittaart

vegan recept fruittaart
5 from 1 vote

Fruittaart op 2 manieren

Fruittaart is een echte klassieker bij de bakker. Met deze recepten kan je kiezen tussen een klassieke fruittaart met gebakken bodem of een gezondere versie met een bodem van noten en dadels. Welke versie van fruittaart je ook kiest, heerlijk wordt ze sowieso!
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 15 minutes
Baktijd als je kiest voor de gebakken bodem: 40 minutes
Totaal: 55 minutes
Porties: 8 taartpunten

Ingrediënten

Bodem klassieke fruittaart:

  • 190 g bloem
  • 80 ml neutrale plantaardige olie, zoals bv. ontgeurde zonnebloemolie
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 2 à 4 el water

Vulling klassieke fruittaart:

  • 140 g cashewnoten, minstens 4 uur op voorhand geweekt
  • 190 g zijden tofu
  • 60 ml plantaardige drink, zoals amandel-, soja- of kokosdrink
  • 80 à 100 g rijststroop, of een andere plantaardige vloeibare zoetstof zoals ahornsiroop
  • 85 g plantaardige yoghurt, ongezoet
  • 1 el vanille-extract
  • ½ biologische citroen, sap en geraspte schil
  • snuf zout

Rauwe taartbodem (versie 2):

  • 220 g amandelen
  • 55 g dadels, ontpit en minstens 4 uur in water geweekt
  • snuf zout

Vulling (versie 2):

  • 140 g cashewnoten, minimaal 4 uur in water geweekt en afgegoten
  • 235 ml kokosroom
  • 80 à 100 g rijststroop, of een andere vloeibare zoetstof naar keuze zoals ahornsiroop
  • 3 el cacaoboter, of kokosolie, gesmolten

Fruitdecoratie:

  • mango’s, nectarines, passievruchten en ander zomers seizoensfruit, in stukjes

Bereiding

Klassieke fruittaart (versie 1):

  • Verwarm de oven voor tot 160 °C en bekleed een springvorm met losse bodem (met een doorsnee van 20 cm) met bakpapier.
  • Voor de bodem: meng alle ingrediënten in een middelgrote kom en voeg, als het te kruimelig is, water toe tot je een mooi soepel deeg hebt. Verdeel het deeg over de bakvorm en druk het stevig aan; maak het oppervlak mooi glad met de achterkant van een lepel. Zet opzij.
  • Voor de vulling: mix alle ingrediënten 3-5 minuten in een powerblender op middelhoge tot hoge snelheid, of tot het mengsel heel glad is. Schenk het over de taartbodem. Bak het geheel 30-40 minuten in de oven, of tot het midden van de taart niet meer wiebelt. Laat de taart dan in de oven afkoelen, met de deur op een kier. Zet hem daarna in de koelkast om verder op te stijven.
  • Decoreer de taart met het fruit. Serveer hem meteen of bewaar hem in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast.

Alternatieve fruittaart (versie 2):

  • Bekleed een springvorm met losse bodem (met een doorsnee van 20 cm) met bakpapier.
  • Voor de bodem: hak de amandelen in een foodprocessor tot grove kruimels. Giet de dadels af en voeg ze met het zout toe aan de foodprocessor. Mix alles tot een soepel, samenhangend deeg; je moet er met twee vingers in kunnen knijpen zonder dat het breekt. Verdeel het mengsel over de bakvorm en druk het stevig aan.
  • Voor de vulling: mix alle ingrediënten 3-5 minuten in een powerblender op middelhoge tot hoge snelheid, of tot het mengsel heel glad is. Schenk het over de taartbodem. Zet het geheel dan minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven, of tot het midden van de taart niet meer wiebelt.
  • Decoreer de taart met het fruit. Serveer hem meteen of bewaar hem in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast of – zonder het fruit – 1 maand in de vriezer.
    Smakelijk!

Extra informatie

vegan kookboek verrukkelijk vegan bakken Anthea Cheng
Recept en foto uit Verrukkelijk vegan bakken van Anthea Cheng. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept