Snel basisrecept voor romige vegan bechamelsaus met sojamelk
Bechamelsaus is de klassieke saus der klassiekers: heerlijk bij een bloemkoolgratin of in een hartverwarmende lasagne. Hoewel het traditionele recept voornamelijk uit melk en boter bestaat, kan je deze saus ook heel gemakkelijk vegan maken door de boter te vervangen door plantaardige boter of olie en plantaardige melk te gebruiken. In dit recept is het belangrijk om ongezoete sojamelk te gebruiken, anders gaat je saus heel vreemd smaken. Vervang een deel van de plantaardige melk door groentebouillon of voeg enkele eetlepels edelgistvlokken toe voor een vollere smaak.
Snel basisrecept voor romige vegan bechamelsaus met sojamelk
Ingrediënten
- 150 g bloem
- 100 g plantaardige boter
- 1 l sojamelk, ongezoet (vervang eventueel een deel door groentebouillon)
- peper en zout
- nootmuskaat
- edelgistvlokken, optioneel
Bereiding
- Verwarm de boter in een kookpot en voeg geleidelijk de bloem toe. Laat even de bloemsmaak uitbakken en voeg vervolgens beetje per beetje de sojamelk toe al roerend met de garde. Laat telkens net tot tegen het kookpunt komen.
- Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.