Romige geroosterde-bloemkoolsoep met cashewnoten

Een warme kom bloemkoolsoep is een ideale hartverwarmende lunch of voorgerecht. Deze geroosterde-bloemkoolsoep krijgt z’n romige textuur dankzij de cashewnoten. Als afwerking bovenop, een knapperige knoflookolie en een frisse toets van bieslook en bladpeterselie.

vegan-bloemkoolsoep
vegan-bloemkoolsoep
5 from 1 vote

Romige geroosterde-bloemkoolsoep met cashewnoten

Warm jezelf op met deze heerlijk romige soep van geroosterde groenten, afgewerkt met een smaakvolle knoflookolie.
Soort gerecht: Lunch, Voorgerecht
Voorbereiding: 1 hour
Bereidingstijd: 30 minutes
Totaal: 1 hour 30 minutes
Porties: 4 personen

Materiaal

  • oven
  • Kom
  • Kookpot/steelpan
  • Blender/staafmixer

Ingrediënten

  • 100 g cashewnoten
  • 1,2 - 1,5 l hete groentenbouillon
  • 1 grote bloemkool, schoongemaakt en in kleine roosjes, bewaar de bladeren
  • 2 preien, schoongemaakt en in grote stukken
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, grof gesneden
  • 1 tl komijnzaad
  • 5 takjes tijm, de blaadjes
  • olie of gesmolten vet
  • Peper
  • Zout

Voor de knoflookolie

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 el pompoen- en/of zonnebloempitten
  • snufje gedroogde chilivlokken

Voor de afwerking

  • klein handje bieslook en/of bladpeterselie, fijngesneden

Bereiding

  • Doe de cashewnoten in een kom, schenk er 1,2 liter groentebouillon overheen en laat minimaal 1 uur weken. Verwarm de oven voor tot 190 °C.
  • Leg de bloemkoolroosjes in een grote braadslede, samen met de bloemkoolbladeren (als die er goed uitzien). Voeg de prei, ui, bleekselderij en het komijnzaad toe. Voeg een beetje olie of gesmolten vet toe, breng op smaak met zout en peper en schep goed door elkaar, zodat de groenten bedekt zijn met een dun laagje olie of vet. Zet de braadslede 20-25 minuten in de oven tot de groenten gaar en goudbruin zijn.
  • Maak intussen de olie van look. Verwarm de extra vierge olijfolie in een kleine steelpan samen met de knoflook, pompoen- en/of zonnebloempitten, chilivlokken en een mespunt zout. Verwarm slechts 1-2 minuten zachtjes op middelhoog vuur tot de look licht goudbruin begint te worden. Haal meteen van het vuur en schenk de knoflookolie in een kom. Laat trekken tot de soep klaar is.
  • Schep de inhoud van de braadslede in een blender, voeg de tijmblaadjes en cashewnoten, inclusief het weekvocht, toe en mix tot een glad geheel. Schenk de bloemkoolsoep in de steelpan en verwarm zachtjes, zonder het te laten koken. Je kunt de soep ook rechtstreeks in de pan pureren met behulp van een staafmixer. Welke manier je ook kiest, schenk wat extra bouillon bij de soep om hem te verdunnen als de soep te dik lijkt.
  • Schep de soep in voorverwarmde soepkommen en maak elke kom af met een scheutje knapperige knoflookolie. Bestrooi met wat bieslook en/of bladpeterselie.

Extra informatie

Recept en foto uit 30 planten per week eten van Hugh Fearnley-Whittingstall. Uitgeverij: Kosmos30 planten per week kookboek
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: