Hartverwarmende ovenschotel met bloemkool in vegan kaassaus

Bloemkoolgratin doet denken aan onze grootouders, die de lekkerste bloemkool met kaassaus op tafel zetten. Deze klassieke ovenschotel kon dan ook niet ontbreken in onze receptendatabase. Lekkere vegan kaassaus en parmezaan? Check! Dit gratin recept uit The Radiant Table bevat alleen maar gezonde ingrediënten en is 100% kindvriendelijk. 

vegan-ovenschotel-met-bloemkool
vegan-ovenschotel-met-bloemkool
5 from 1 vote

Hartverwarmende ovenschotel met bloemkool in vegan kaassaus

De klassieke bloemkool met kaassaus uit de oven in een gezond vegan jasje.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 25 minutes
Bereidingstijd: 45 minutes
Porties: 5 personen

Ingrediënten

Vegan kaassaus

  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 ml amandelmelk, ongezoet
  • 150 g cashewnoten, 15 minuten geweekt in heet water en afgegoten
  • 2 el maïszetmeel
  • 1 el groentebouillonpasta
  • 1 tl uipoeder
  • ½ tl zout
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 snuifje zwarte peper, en nootmuskaat
  • olijfolie, om de ui te bakken

Crunchy parmezaan

  • 135 g zonnebloempitten
  • 60 g edelgistvlokken
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl uipoeder
  • 1 snuifje gerookt paprikapoeder, optioneel

Overige ingrediënten

  • 1 bloemkool, roosjes
  • peterselie, vers, fijngehakt

Bereiding

Zo maak je vegan parmezaantopping

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel de zonnebloempitten over een bakplaat en rooster 10 minuten. Zorg dat ze niet verbranden, roer ze geregeld om.
  • Laat de zaden afkoelen en mix ze vervolgens in de foodprocessor met de rest van de ingrediënten. Pulseer een paar keer tot de pitten gebroken zijn en alle ingrediënten gemengd. Je kan de parmezaantopping tot 1 maand bewaren in een bokaal op je aanrecht.

Zo maak je de bloemkoolgratin

  • Verwarm de oven voor op 200°C (als je dit nog niet gedaan had voor de parmezaan).
  • Leg de bloemkoolroosjes in een ovenschaal.
  • Maak de kaassaus. Verwarm olijfolie op een middelhoog vuur en stoof de ui en de look glazig. Doe de ui en de look met de rest van de ingrediënten voor de kaassaus in de blender en pulseer tot je een romige, gladde saus krijgt.
  • Giet de saus over de bloemkoolroosjes, werk af met 5 el vegan parmezaan en bak 45 minuten of tot de roosjes zacht zijn.
  • Serveer met fijngehakte peterselie. Heerlijk met een vegan burger of deze balletjes van linzen en zoete aardappel. Smakelijk!

Extra informatie

Recept en foto uit The Radiant Table, toegankelijke plantaardige gerechten voor een sfeervolle tafel door Morgane Van Marcke. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.
The-Radiant-Table-Morgane-Van-Marcke
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: