Homemade vegan kroket met vulling van bouillabaisse & wakame
Een familiefeest is niet compleet zonder een kom dampende kroketten. Met dit recept van chef Pieter-Jan Lint maak je die klassieke kroket nog veel lekkerder.
Homemade vegan kroket met vulling van bouillabaisse & wakame
De kroketten worden extra smaakvol dankzij de heerlijke bouillabaisse die je samen met gedroogd zeewier als basis van je kroketten gebruikt. Een ideaal recept als je gasten ontvangt. Je bereidt alles op voorhand voor, en gooit de kroketten de dag zelf in je frituur.
Soort gerecht: Hapjes, Voorgerecht
Porties: 20 kroketten
Ingrediënten
Voor 1 l bouillabaisse
- 1 venkelknol
- 1 ui
- 2 stengels selder
- 2 stengels jonge wortels
- 1 chilipeper
- 250 g tomaten uit blik
- 2 teentjes knoflook
- 1 el tomatenconcentraat
- scheutje olijfolie
- 800 ml groentebouillon
- 15 cl droge witte wijn
- 4 el dulse, (gedroogd zeewier)
- 4 el wakame, (gedroogd zeewier)
Voor de 20 kroketten
- 5 g dulse, (gedroogd zeewier)
- 5 g wakame, (gedroogd zeewier)
- 175 g bloem
- 125 g kokosolie
- 1 l bouillabaisse
- 0,5 l sojamelk
- 12 g agaragar
- 10 g tomatenconcentraat
- Peper
- Zout
- Cayennepeper
Voor het paneren
- 250 g paneermeel, of panko (glutenvrij)
- 200 g bloem
- 4 g johannesbroodpitmeel
- 300 ml water
- Peper
- Zout
Bereiding
Maak 1 l bouillabaisse
- Snij de ui, de knoflook, de tomaten, de selder, de chilipeper, de wortels en de venkelknol in fijne stukjes.
- Stoof alle groenten aan in olijfolie en voeg zeewier en tomatenconcentraat toe.
- Blus na een 5-tal minuten met witte wijn en laat de alcohol uitdampen.
- Bevochtig vervolgens met groentebouillon. Laat een half uur garen op een zacht vuur.
Maak de kroketten
- Laat 1 l bouillabaisse inkoken tot de helft en mix glad.
- Week de dulse en wakame 20 minuten in 250 ml water. Haal het zeewier uit het water en snij het fijn.
- In een kookpot, maak een bechamel door de kokosolie te smelten en de bloem eraan toe te voegen. Bak de rauwe bloemsmaak enkele minuten goed uit en voeg het zeewier toe.
- Voeg vervolgens ook de ingekookte bouillabaisse toe.
- Kook de sojamelk met de agaragar tot een papje en voeg toe aan de saus. Kruid bij met peper, zout, cayennepeper en tomatenconcentraat.
- Breng alles nog eens goed aan de kook en giet nadien uit in een gepaste ovenschaal.
- Plaats in de koelkast en laat opstijven.
- Bereid ondertussen het paneren voor: Meng 300 ml water, peper, zout en 4 g johannesbroodpitmeel en laat een kwartier staan. Zet de 200 g bloem in een aparte kom klaar.
- Snij na het afkoelen en het opstijven in de ijskast met een mes mooie kroketten.
- Paneer: Haal ze eerst door de bloem, nadien door een mix van water, peper, zout en johannesbroodpitmeel om ze tenslotte door het paneermeel te halen.
- Frituur een 3-tal minuten op 175°C.
Extra informatie
Recept en foto uit het gerecht plantaardig van Pieter-Jan Lint. Uitgeverij: Minestrone Cookbooks. Foto: Tony Le Duc
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!