Welke plantaardige melk is de beste?

We drinken steeds vaker soja-, amandel- of havermelk. Dat plantaardige melk ontzettend populair is, blijkt ook uit het sterk toegenomen aanbod in de supermarkt. Van hennep tot macadamia: met bijna elke graan en noot kan je melk maken. Geconfronteerd met zoveel keuze in de supermarkt, stellen mensen zich wel eens de vraag: welke plantaardige melk is nu de beste? Het antwoord hangt natuurlijk vooral af van persoonlijke voorkeur en waarvoor je die melk precies gaat gebruiken. Twijfel je nog? Dan kan je volgende aspecten ook in overweging nemen.

welke plantaardige melk moet ik kiezen

Welke plantaardige melk is de duurzaamste?

Welke plantaardige melk is beter voor het milieu? Duurzaamheid hangt samen met verschillende factoren waaronder waterverbruik, oppervlakte aan landbouwgrond en de CO2-uitstoot in het productieproces. Daarin verschillen de soorten plantaardige melk wel wat van elkaar. Eén ding is zeker: vegan melk is beter voor het milieu dan koemelk. Voor één liter koemelk is maar liefst 700 liter water nodig (Belgisch gemiddelde¹), is 0,9 m2 grond nodig² en wordt tussen de 1,03 en 1,36 kilogram CO2-equivalenten uitgestoten³. Geen enkele soort plantaardige melk scoort zo slecht.

Alles bij elkaar opgeteld zijn haver- en sojamelk de meest duurzame soorten. Misschien ben je hier wat door verwonderd omwille van de kwalijke reputatie van soja. Voor sojamelk wordt echter geen Amazonewoud gekapt. De meeste soja die gebruikt wordt voor melk, is afkomstig uit Canada, Amerika en Europa. Waarom wordt soja dan steeds gelinkt aan ontbossing? Minstens 75 procent van de sojateelt gaat naar het vee in de vlees- en zuivelindustrie. België importeert daarvoor jaarlijks zo’n 800.000 ton in 32.300 vrachtwagens, vooral uit Argentinië en Brazilië. Wie begaan is met het Amazonewoud doet er dus net goed aan om koemelk in te ruilen voor plantaardige melk zoals sojamelk of een ander alternatief.

Rijst- en amandelmelk hebben de grootste watervoetafdruk. 

Welke plantaardige melk is gezond?

Hoe zit het met de voedingswaarde van plantaardige melk? Plantaardige melk bevat heel wat minder verzadigde vetten dan koemelk. Sojamelk heeft het hoogste eiwitgehalte. Een gevarieerde plantaardige voeding kan overigens met gemak in voldoende eiwitten voorzien, je hoeft deze dus niet noodzakelijk uit je melk te halen. Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate. Plantaardige melk wordt soms ook verrijkt met calcium, vitamine D en vitamine B12.

Varieer en experimenteer dus gerust met verschillende soorten plantaardige melk en ontdek welke jouw voorkeur genieten! Welke je ook kiest, één ding staat vast: plantaardige melk is beter voor de planeet en beter voor de dieren.

Hoe plantaardige melk gebruiken?

 • Hartige gerechten

In hartige bereidingen heeft ongezoete plantaardige melk de voorkeur. Haver-, soja- en amandelmelk worden het vaakst gebruikt. Kokosmelk (in blik) is erg lekker in curry’s

 • Ontbijtgranen

Voor je ontbijtgranen of havermout kan je eigenlijk experimenteren met alle soorten melk. Rijstmelk heeft een licht zoete smaak en is daardoor populair bij kinderen. 

 • Gebak

Plantaardige melk is ook heel geschikt om gebak mee te maken. Als je koemelk wil vervangen in een recept, gebruik je best sojamelk omdat je daarvan gewoon dezelfde hoeveelheid kan nemen. Verder kan je in vegan recepten meestal vrij kiezen welke plantaardige melk je gebruikt. 

 • Koffie

Welke plantaardige melk gebruik je in de koffie? Smaken verschillen, maar soja- en havermelk worden het vaakste verkozen. Als je romige cappuccino’s wil maken, kies je best voor een speciale Barista drink omdat deze meer schuim geven. Producenten zoals Oatly en Alpro bieden verschillende van deze varianten aan.

vegan-koffie-melk

Bronnen:

https://eostrace.be/traces/trace-van-koemelk/categorie/milieu

Blonk, H., Kool, A., Luske, B. (2008). Milieueffecten van Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten. Gevolgen van vervanging van dierlijke eiwitten anno 2008. Blonk Milieu Advies BV, Gouda, Nederland

https://eostrace.be/traces/trace-van-koemelk/categorie/milieu

https://eostrace.be/traces/trace-van-soja

Welke plantaardige melk is jouw favoriet? Laat het weten in de comments.

Lees ook:

1 reply
 1. Nancy
  Nancy says:

  Ik heb alle vegetarische melkprodukten geprobeerd en gebruik meestal ongezoete sojamelk. Havermelk vind ik ook super lekker maar dit heeft nogal een sterke reactie op mijn darmgestel dus is dit voor mij meer een traktatie dan dagelijks gebruik. Ik ben nu bijna 3 jaar vegetariër en buiten kaas mis ik niks dierlijks.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *