Vegan groentelasagne met aubergine

Vegan lasagne, wie houdt er niet van? Toegegeven, er is best wat werk aan lasagne maar daarna geniet je dubbel zo hard!

 

Vegan recept lasagne met aubergine

Vegan recept lasagne met aubergine
4.67 from 3 votes

Vegan lasagne

Deze groentenlasagne met aubergine en vegan bechamelsaus vraagt wat werk, maar dat is zeker de moeite waard! Voor een meer klassieke lasagne kan je ook vegan gehakt gebruiken in plaats van champignons.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voorbereiding: 40 minutes
in de oven: 40 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de tomatensaus

  • zonnebloemolie (ontgeurd), of kokosolie
  • 3 aubergines, in plakjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 250 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 200 g spinazie
  • 800 g tomatenvlees, gehakt
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • snuifje cayennepeper
  • zout

Vegan bechamelsaus

  • 200 g cashewnoten, minstens 3u geweekt
  • 2 tenen look
  • 250 ml plantaardige melk, ongezoet (bij voorkeur met een neutrale smaak zoals sojamelk)
  • ½ à 1 tl mosterd
  • 3 el edelgistvlokken
  • ½ citroen, geperst
  • snuifje nootmuskaat
  • peper
  • zout

Andere

  • 250 g lasagnevellen, volkoren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Spreid de aubergineschijfjes uit op een braadschotel. Giet er (eventueel) wat olie over en strooi er een beetje kruidenzout op. Zet 25 minuten in de oven.
  • Stoof de ui op een laag vuur gaar. Doe de basilicum, oregano en cayennepeper bij de ui.  Doe er na 5 minuten het tomatenvlees bij.
  • Na een halfuurtje doe je er de champignons en spinazie bij.

Maak ondertussen de bechamelsaus:

  • Doe de cashewnoten samen met de twee teentjes look in een blender of foodprocessor en mix fijn. 
  • Doe de mosterd, edelgist, citroensap, peper, zout en nootmuskaat erbij.
  • Voeg de melk beetje bij beetje erbij en mix ondertussen. Blijf mixen tot je een smeuïge brij krijgt.

Stel nu de lasagne samen

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bedek de bodem van een grote ovenschaal met een laagje tomaten-spinazie-champignonsaus. Hierop leg je een laag lasagnevellen, gevolgd door een laag tomatensaus, een laag aubergineschijfjes, een laagje tomatensaus, een laag lasagnevellen.
  • Dit herhaal je tot alle ingrediënten opgebruikt zijn (3 à 4 lagen). Zorg ervoor dat bovenaan een laag tomatensaus ligt. 
  • Vervolgens spreid je de bechamelsaus er egaal over uit.
  • Bak de lasagna gedurende 40 minuten in de oven.
  • Smakelijk!

Extra informatie

Tip: Heb je geen lasagnevellen? Gebruik andere pasta zoals macaroni of penne om er een ovenschotel mee te maken: je giet de helft van de pasta in een ovenschotel, giet hier de helft van de tomaten-groentesaus op, de schijfjes aubergine, de andere helft saus en de laatste helft pasta, hierop spreid je dan de bechamelsaus uit. Zeker zo lekker! Let trouwens op met lasagnevellen, want er wordt vaker ei in verwerkt dan in andere pastasoorten. Gelukkig zijn vegan lasagnevellen gemakkelijk te vinden.
Recept en foto’s van De Groene Keuken
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
1 reply
  1. Pauline
    Pauline says:

    5 stars
    Heel erg lekker! Ik had geen aubergines, dus verving ze door heel dunne schijfjes butternut.
    Relatief snel klaar. Ik denk dat we op een klein uurtje eten hadden.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept