Edelgistvlokken: onmisbaar in de vegan voorraadkast

In veganistische recepten kom je ze tegen onder de naam edelgist, nutritional yeast, nooch of zelfs poëtisch omschreven als vegan fairy dust. Het lijkt wel of elke foodie de mond vol heeft van edelgistvlokken. Wat zijn ze precies en wat kan je ermee doen? Ontdek in deze blog waarom de mysterieuze vlokken onmisbaar zijn in een vegan voorraadkast.

wat is nutritional yeast

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn bleke, lichtgele vlokken gist die vaak gebruikt worden om kaas te vervangen. Het verschil met bakkersgist of biergist is dat edelgistvlokken inactief zijn, wat wil zeggen dat deze gist ‘dood’ is en niet meer verder kan fermenteren. Je kan edelgistvlokken in een recept dan ook niet vervangen door andere soorten gist en omgekeerd. De vlokken worden puur gebruikt als smaakmaker. Die smaak wordt vaak omschreven als hartig, kazig of umami, wat meteen ook de populariteit bij vegans verklaart.

Hoe wordt nutritional yeast gemaakt?

Om edelgistvlokken te maken wordt een startcultuur gebruikt van Saccharomyces cerevisiae. Deze micro-organismen zijn in feite schimmels die worden gebruikt voor allerlei toepassingen: om brood te laten rijzen, bier te brouwen of andere fermentatieprocessen op gang te brengen. Om de startcultuur verder te laten groeien wordt deze gevoed met suiker, meestal afkomstig van melasse van suikerbieten. Wanneer de gist volgroeid is door fermentatie, wordt de gistmassa gecentrifugeerd zodat gist en restproducten van elkaar gescheiden worden. De gistroom die daarbij ontstaat wordt verhit om de gistcellen te deactiveren. Vervolgens wordt de gist gedroogd waardoor vlokken of poeder ontstaan.

hoe worden edelgistvlokken gemaakt

Zijn edelgistvlokken gezond?

Edelgist is van nature rijk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en foliumzuur (B11). Elke B-vitamine heeft zijn eigen specifieke werking: een gezondere huid, haar en nagels, een grotere weerstand tot meer energie.  Sommige producenten zoals Engevita voegen bovendien ook nog vitamine B12 toe om het rijtje compleet te maken. Edelgist is ook rijk aan eiwitten en mineralen. Om ten volle van de gezondheidsvoordelen te genieten, kan je de vlokken best niet verhitten.

Waar kan je edelgist kopen?

Edelgistvlokken vind je in biowinkels, bij Holland & Barrett en in sommige supermarkten zoals Albert Heijn en bepaalde Carrefours of Delhaizes. Ook vegan webshops bieden deze meestal aan. Tussen de verschillende merken zit ook een groot smaakverschil: het is dus niet omdat je de ene soort niet zo lekker vindt dat je geen edelgistvlokken lust.

Hoe gebruik je edelgistvlokken?

De omschrijving klinkt lang niet zo lekker als de vlokken werkelijk zijn, je moet edelgist dus vooral eens proberen. Je kan edelgistvlokken zo uit de bus over pasta’s, salades of soep strooien. Ze zijn zelfs erg lekker gewoon op een stukje vers brood met olijfolie. Verder kan je ze gebruiken in allerlei hartige sauzen zoals vegan bechamel en kaassaus om er een kaassmaak aan te geven. Benieuwd naar meer? Probeer deze vegan nachodip, cashewricotta, lasagne en miniquiches of ontdek hier al onze recepten met edelgistvlokken.

Foto’s: Stefanie Schaut

soorten nutritional yeast