Edelgistvlokken: visvoer voor veganisten?

Een paar jaar geleden zat ik in een vegan restaurantje in het hartje van Parijs te genieten van een gratin toen de man naast me plots een bokaal lichtgeel gekleurde vlokken in mijn handen stak. Ik bedankte de man vriendelijk, maar begreep niet onmiddellijk wat ik met het visvoer lijkende goedje aan moest vangen. Nadat hij met de duim in de lucht naar zijn haar, nagels en tanden wees, probeerde hij me duidelijk te maken dat ik het over m’n eten moest strooien. Hij noemden het “flocons de levure” en nadat ik terug op de Wi-Fi van mijn hostel zat kwam ik erachter dat het hier om edelgistvlokken ging en bleken ze één van de redenen te zijn waarom de fransman een schitterende glimlach had…

Wat is edelgist nu eigenlijk?

Edelgist is, zoals de naam reeds doet vermoeden, een gist, maar is in tegenstelling tot bakkersgist en biergist gedeactiveerd.
De gist groeit op een melasse van suikerbieten, de gistcellen peuzelen de suiker op voor energie. Na het groeien wordt het gedeactiveerd door verhitting en vervolgens wordt het geoogst, gewassen en gedroogd. Wat je overhoudt zijn fijne lichtgele schilfertjes.

Welke smaak mag ik verwachten?

De vlokken hebben een kazige, hartige smaak en worden hierdoor vaak vergeleken met parmezaanse kaas. Om diezelfde reden is het een product dat je bij heel wat vegetariërs en vegans in de kast zal vinden. De smaak kan van merk tot merk wel wat variëren, reden te meer om een beetje te experimenteren!

Hoe kan je edelgistvlokken gebruiken?

Je kan edelgist bij ontzettend veel gerechtjes gebruiken, de mogelijkheden zijn eindeloos! Zowel koud als warm vind ik ze heerlijk, maar ik geef jullie wel mee dat de vitamines kunnen verloren gaan naarmate je het opwarmt.

Het is een goede basis voor kaassausen, het maakt soepen hartiger, het zorgt voor een lekker krokant laagje bij ovenschotels, maar de vlokken zijn ook fantastisch lekker als je ze over je pasta of gestoomde groenten strooit. Onlangs werd me ook aangeraden om het samen met een beetje olijfolie en zout over popcorn te strooien, als popcorn nog niet lekker genoeg was…

Wat is de voedingswaarde van edelgistvlokken?

Net als de smaak kan ook de voedingswaarde variëren per fabrikant. Eén portie gistvlokken (2 el) bevat gemiddeld 60 calorieën, 5 gram koolhydraten en het is met 9 gram proteïne ook rijk aan plantaardige eiwitten.

Gistvlokken bevatten heel wat vitamines: B1, B2, B3, B5, B6 en foliumzuur (B11). Deze B-vitamines zorgen ervoor dat je meer energie hebt, minder vlug ziek wordt, ook versterkt het jouw metabolisme en zoals de man uit het Franse restaurantje reeds duidelijk maakte: het heeft ook positieve effecten op je huid, haar en nagels!

Sommige fabrikanten kiezen ervoor om bloem en zout toe te voegen aan de gistvlokken, controleer dus zeker even de ingrediënten. Ook wordt er soms B12 toegevoegd bij de gistvlokken, maar hiervan heb ik nog geen voorbeeld gevonden in een Belgische biowinkel.

Waar kan ik edelgistvlokken kopen?

Je vindt de edelgistvlokken in alle bio- en natuurwinkels en ze worden meestal in het bloem- en granenrek geplaatst. Een doosje of busje kost je gemiddeld 5 euro.

Gistvlokken zijn dus een lekkere én gezonde aanvulling, kortom: haast je allen naar de bio-winkel en experimenteren maar!

Edelgistvlokken

Door Joke Goossens.

error: Content is DMCA protected !!