Ajo blanco: een Spaanse koude soep met amandelen en look
Een heerlijk frisse soep om uit te kijken naar de warme zomermaanden. Ideaal als lunch of als voorgerecht bij je vegan barbecue.
Ajo blanco: een Spaanse koude soep met amandelen en look
Ajo blanco is een Spaanse klassieker op basis van amandelen, ook wel de witte gazpacho genoemd. Voor een zoete toets wordt de soep afgewerkt met witte druiven. ¡Buen provecho!
Soort gerecht: Bijgerecht, Brunch, Lunch, Voorgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 250 g witte, ongezouten amandelen
- 4 tenen knoflook
- 85 g broodkruim
- 5 dl water
- 2 el sherryazijn, of rodewijnazijn
- 6 el olijfolie
- 10 witte druiven
- 1 dl olijfolie
- Peper, naar smaak
- Zout, naar smaak
Bereiding
- Pureer de amandelen en knoflook met een keukenrobot of staafmixer. Houdt een handje amandelen apart voor de garnering.
- Voeg nu de azijn, het water en het broodkruim toe en mix tot het een mooie gladde emulsie wordt.
- Voeg dan wat olijfolie toe en eventueel wat zout en peper.
- Zet het mengsel minstens 2 uur in de koelkast.
- Snijd de druiven doormidden en hak de overgebleven amandelen fijn. Garneer de koude soep hiermee en serveer meteen.
Extra informatie
Recept en foto uit The Culi Sisters.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan