Turkse kruidige auberginepide
Deze kleine bootvormige broodjes worden gevuld met een mengsel van kruidige aubergine, kokos-muntdip, granaatappelpitjes en pistachedukkah. De smaken zijn ongelofelijk fris. Het recept voor de pide is een klassiek deegrecept dat perfect is voor pitabroodjes, pizzabodems of platbrood.
Turkse pide met kruidige auberginevulling
Dezekleine bootvormige broodjes worden gevuld met een mengsel van kruidigeaubergine, kokos-muntdip, granaatappelpitjes en pistachedukkah.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Midden-Oosters
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 400 g tarwebloem, plus extra voor het bestuiven
- ¼ tl zeezoutvlokken
- 1 tl droge gist
- 1 tl suiker
- 2 el olijfolie, + extra voor het invetten
- 320 ml lauw water
Voor de auberginevulling:
- 1 ui, fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl kaneel
- ½ tl chilivlokken
- 1 aubergine, middelgroot, in blokjes van 1 cm
- 3 tomaten, in stukjes
- ½ tl zeezoutvlokken
- snuf sumak, gemalen
- handvol munt, grof gehakt
Voor de kokos-muntdip:
- 3 el kokosyoghurt
- ½ citroen, uitgeperst
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 4 el verse munt, gehakt
- snuf zeezoutvlokken
Voor de topping:
- pistachedukkah
- 2 el granaatappelpitjes
- handvol verse munt
Bereiding
- Maak eerst het deeg. Doe de bloem en zeezoutvlokken in een grote kom en meng goed.
- Klop in een kleine kom de gist, suiker, olijfolie en het water door elkaar en laat 1 minuut staan tot het mengsel gaat schuimen.
- Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg geleidelijk het gistmengsel toe; gebruik je handen om er grofweg een deeg van te vormen. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed in een paar minuten tot een zacht en elastisch deeg. Leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1-1½ uur staan tot het deeg is verdubbeld in volume.
- Maak de vulling terwijl het deeg rijst. Bak de ui in een grote pan met de olijfolie 10 minuten op laag vuur. Voeg de knoflook en specerijen toe en bak nog enkele minuten. Voeg de aubergine toe en roerbak 1 minuut, of iets langer, op laag vuur. Doe de tomaat erbij, leg het deksel op de pan en laat onder af en toe roeren 15 minuten stoven. Voeg dan het zout, de sumak en munt toe en roer. Haal van het vuur en zet opzij.
- Doe alle ingrediënten voor de kokos-muntdip in een afsluitbare pot. Draai het deksel erop en schud goed. Voeg als je wilt wat water toe om de dip wat dunner te maken.
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een grote bakplaat lichtjes in met olie.
- Leg het deeg weer op een met bloem bestoven werkblad en kneed 1 minuut door om de lucht eruit te krijgen. Verdeel het deeg in kwarten en rol deze elk uit tot een lange, ovale vorm. Knijp beide uiteinden tot een punt, zodat er een bootvorm ontstaat. Schep wat auberginevulling in het middelste deel van elke pide, maar laat rondom een rand van circa 1,5 centimeter vrij. Vouw de randjes van het deeg een stukje over de vulling.
- Leg de pides voorzichtig op de ingevette bakplaat. Bak ze 15 minuten in de oven tot de korst gaar en licht goudbruin is. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.Serveer de pides met een topping van kokos-muntdip, pistachedukkah, granaatappelpitjes en muntblaadjes.Smakelijk!
Extra informatie
Recept en foto uit Rebels lekker! Niki Webster. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!