Gegratineerde witloofrolletjes met vegan ham en kaassaus

Deze heerlijke klassieke ovenschotel met witloof en kaassaus goten we met veel plezier in een vegan jasje van aubergine. Dankzij de liquid smoke die je in heel wat webwinkels kan vinden, krijgt de aubergine een heerlijk gerookte smaak.

Veganistische witloofrolletjes met ham en kaassaus

Veganistische witloofrolletjes met ham en kaassaus
5 from 1 vote

Gegratineerde witloofrolletjes met vegan ham en kaassaus

Een heerlijk klassieke ovenschotel van witloof gehuld in vegan ham op basis van aubergine en een decadente vegan kaassaus.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Totaal: 1 hour 30 minutes
Porties: 4 porties

Ingrediënten

Voor de ham (eventueel kan je ook vegan hamplakjes uit de winkel gebruiken)

Voor de kaassaus

  • 4 el plantaardige boter
  • 8 el bloem, wit
  • 1 l havermelk/amandelmelk, ongezoet
  • 1 blokje paddenstoelbouillon
  • 1/2 el nootmuskaat, gemalen
  • 1 tl zwarte peper, versgemalen
  • 2 plakjes vegan kaas
  • 1 el edelgistvlokken, optioneel, voor een extra hartige toets
  • 1 tl mosterd

Bereiding

  • Snijd onderaan de harde stukjes uit het witloof maar zorg ervoor dat de stronkjes heel blijven. Smelt 3 tl plantaardige boter in een grote koekenpan op een laag vuur. Leg de witloofstronkjes naast elkaar in de pan en laat ze garen met het deksel op de pan voor ongeveer 20 minuten. Draai ze af en toe om. Ze mogen licht bruinen aan de buitenkant.
  • Schil de aubergines en snijd ze in dunne plakjes (ongeveer de dikte van plakjes hesp). Laat ze 20 minuten marineren in 4 el liquid smoke en 1,5 tl zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat het witloof kort afkoelen als het gaar is en knijp zoveel mogelijk van het vocht uit het witloof (anders gaat het schiften met de kaassaus).
  • Smellt 1 tl boter in een grote koekenpan en laat de plakjes aubergine garen op een zacht vuur. Draai om en herhaal voor alle plakjes, ongeveer 3 à 5 minuten per kant, afhankelijk van de dikte.
  • Maak intussen de kaassaus. Smelt in een kookpot de plantaardige boter op een matig-laag vuur. Verdeel de bloem erover en meng voorzichtig met een klopper. Laat rustig pruttelen, blijf af en toe roeren en zorg dat het niet aanbrandt. Na ongeveer 5 minuten komt er een koekjesgeur vrij, ga dan naar de volgende stap.
  • Voeg geleidelijk aan de melk toe, verhoog het vuur, laat kort doorkoken en blijf goed roeren met de klopper tot het geheel is ingedikt. Haal van het vuur.
  • Verbrokkel het bouillonblokje en de plakjes vegan kaas bij in de pot en voeg zout, peper, nootmuskaat, edelgistvlokken en mosterd toe. Blijf goed roeren tot de kaas gesmolten is en je een egale saus hebt.
  • Neem een grote ovenschotel en verdeel een beetje van de kaassaus over de bodem. Rol de plakjes aubergine rond de stronkjes witloof en schik ze naast elkaar in de ovenschotel. Verdeel de rest van de kaassaus over het witloof. Strooi de panko en resterende kaas erover.
  • Laat het garen in de oven voor ongeveer 25 minuten op 180°C. Zet nog 5 minuutjes onder de grill voor een korstje.

Extra informatie

Kookboek Vegan Klassiekers
Recept en foto van Vegan Klassiekers. Grootmoeders keuken, the vegan way. Lisa Wuyts & Eva Wuyts. Je kan het boek bestellen via deze link: https://www.veganfoodtourantwerp.com/product-page/vegan-klassiekers
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept