Geroosterde venkel met olijventapenade en wittebonenpuree
Een mediterraans smaakbommetje, dat mag je verwachten van dit heerlijke vegan recept. De venkel geeft een volle smaak terwijl de tapenade van olijven voor een zoutige umami toets zorgt. De gefrituurde salie maakt het helemaal af door z’n knapperige textuur die contrast geeft met de zachte venkel en gladde puree.
Fan van venkel? Probeer ook deze recepten eens:
Geroosterde venkel met olijventapenade en wittebonenpuree
Een bord vol smaken en texturen: van zachte en volle venkel naar gladde puree tot een umami tapenade. Dit vegan recept vraagt door de traag geroosterde venkel wel wat tijd, maar wie geduld heeft wordt beloond!
Soort gerecht: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de venkel
- 2 grote venkelknollen
- 100 ml olijfolie
- Peper
- Zout
- 1 biologische citroen, in plakjes gesneden
Voor de tapenade
- 200 g kalamata olijven, ontpit
- 2 salieblaadjes
- 1 teentje knoflook
- Handvol noten, bv. walnoot of amandel, (optioneel)
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el edelgistvlokken
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Voor de wittebonenpuree
- 1 bol knoflook
- 2 blikken witte bonen van elk 250g, uitgelekt
- 250 ml groentebouillon
- 1 takje laurier
- 1/2 citroen, het sap
- 4 el olijfolie
- peper en zout
Voor de gefrituurde salie
- 200 ml olie, om in te frituren
- 10 salieblaadjes
- grof zeezout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Wikkel de bol knoflook in aluminiumfolie en leg deze in de oven. De knoflook is gepoft na ca. 30-45 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Snijd, terwijl de knoflook poft, de venkel in dikke plakken van ca. 1 cm dikte. Leg deze in een grote ovenschaal en verdeel er de olijfolie over. Breng op smaak met peper en zout en leg er de plakjes citroen op. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven. (Je kunt deze schaal bij de knoflook zetten; je hoeft dus niet te wachten totdat de knoflook gaar is.) Haal na 30 minuten de folie van de ovenschaal en zet deze nog eens 30 minuten in de oven totdat de venkel gaar is en de buitenkant van de venkel goudbruin is.
- Doe voor de bonenpuree de bonen uit blik in een pan. Voeg de bouillon en laurier toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen.
- Neem nu de gepofte bol knoflook en haal de boterzachte karamelkleurige teentjes knoflook uit de vliesjes. Dit knoflookgoud is een ware smaakbom!
- Doe de bonen met het kookvocht in een blender (verwijder de laurier) en voeg het citroensap, de olijfolie, peper, zout en de zachte teentjes gepofte knoflook toe. Blend tot een gladde puree. De puree kun je koud, lauw of warm serveren. Ik schep de puree meestal terug in de pan en houd hem op laag vuur warm.
- Doe voor de olijventapenade alle ingrediënten in een vijzel of blender en mix tot een grove tapenade. Ik gebruik hier liever een vijzel voor, omdat een keukenmachine/blender vaak de olijven te snel tot een gladde pasta mixt. Met de vijzel houd je de textuur grof en komen de aroma’s van de olijven beter vrij!
- Verwarm voor de gefrituurde salie (geheel optioneel) de olie in een stevige pan totdat de olie heet is. Frituur de salieblaadjes ca. 30 seconden totdat ze krokant zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Strooi er wat grof zeezout over.
- Schep een royale portie puree op een bord en smeer deze open. Leg in het midden de boterzachte, gegaarde venkel en verdeel er de olijventapenade over. Garneer met de gefrituurde salieblaadjes en geniet!
Extra informatie
Recept en foto uit Gek op groenten! van Vegamuze, Eveline Versluys. Uitgeverij: Sterck & De Vreese
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!