Pikant-zure tomatensoep met thaise-basilicumolie en knapperige noedels
Iedereen is fan van tomatensoep, maar dat kan ook snel saai worden. Deze op Thailand geïnspireerde versie met de geuren van citroengras en korianderblad is een speelse variatie op het klassieke thema: allerminst saai en zo versterkend dat je neus er meteen van opengaat!
Toch meer fan van een klassieke tomatensoep? Probeer ons recept voor deze gladde tomatensoep met spirelli dan eens.
Pikant-zure tomatensoep met thaise-basilicumolie en knapperige noedels
Dit vegan recept tilt je traditionele tomatensoep naar een hoger niveau! Een waar genot voor je smaakpapillen. De knapperige noedels maken het helemaal af.
Soort gerecht: Brunch, Voorgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 500 ml goede vegan bouillon
- 700 ml water
- 1 sjalot, in stukken
- 1.25 kg goede tomaten, in achten
- 2 stengels citroengras, grof gehakt (alleen het wit)
- 3 tenen knoflook, gekneusd
- 2 rawits, (bird's eye chili's), fijngehakt
- 1 stuk gember, geschild en in plakjes
- duimgroot stuk verse kurkuma, in plakjes
- 6-8 limoenblaadjes, gescheurd
- 1 korianderwortel, grof gehakt
- 50 ml ananassap
- 50 ml lichte sojasaus
- 1 el palmsuiker, of lichtbruine suiker
- limoensap, naar smaak
- zeezout
Voor de thaise-basilicumolie
- grote bos Thaise basilicum
- 125 ml koolzaadolie
Voor de knapperige noedels
- Koolzaadolie, om te frituren
- 100 g rijstnoedels
Bereiding
- Maak eerst de Thaise-basilicumolie. Blancheer de blaadjes 5 seconden in een pan kokend water. Laat ze uitlekken, leg ze in een kom ijswater, laat ze opnieuw uitlekken en knijp er het overtollige water uit. Doe ze in een kom met de olie en draai ze met een staafmixer glad. Laat het mengsel 10 minuten trekken en werk het door een fijne zeef.
- Maak dan de noedels. Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem (niet meer dan halfvol) tot 180 °C – als je geen thermometer hebt, controleer je de temperatuur met een stukje brood dat je in de olie legt: het moet in 20 seconden goudbruin zijn. Bedek een schaal met keukenpapier. Knip de noedels met een schaar in stukken en frituur ze in gedeelten tot ze opzwellen en knapperig worden – dat duurt een paar tellen. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze op keukenpapier goed uitlekken.
- Doe de groentebouillon in een pan met het water en een mespunt zout en breng alles op niet te hoog vuur aan de kook. Voeg de sjalot en tomaten toe en laat ze 20-30 minuten stoven; ze moeten zacht zijn. Doe er het citroengras, de knoflook, chilipepers, gember, kurkuma, limoenblaadjes en korianderwortel bij, breng ze aan de kook en laat nog 15 minuten meestoven, haal de pan van het vuur en laat de inhoud helemaal afkoelen.
- Pureer alles met een staafmixer of keukenmachine, werk het door een zeef en gooi de vaste delen weg. Doe de puree in een pan met het ananassap, de sojasaus en de suiker en breng het weer pruttelend aan de kook. Giet er limoensap naar smaak bij. Besprenkel het gerecht met basilicumolie en bestrooi het met een hand knapperige noedels.
Extra informatie
Recept en foto uit Comfort & joy van Ravinder Bhogal. Uitgeverij Bloomsbury
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!