Vegan gnocchi met een verrassende zuurkoolsaus en gebakken druiven

Dit gerecht smaakt even funky als dat het klinkt We maken een kaassausje met zuurkool en gebakken druiven. Geloof het of niet: als je van alle componenten tegelijk een hapje in je mond stopt, ontstaat er een symfonie van smaken die elkaar bijzonder goed aanvullen. De zachte gnocchi vormt een perfect podium voor de scherpe maar romige zuurheid van de saus, die weer mooi wordt uitgebalanceerd door de zoete druiven en het lichtbittere roodlof. Daar kun je je gasten echt mee verrassen!

plantaardige gnocchi recept
plantaardige gnocchi recept
5 from 1 vote

Vegan gnocchi met een verrassende zuurkoolsaus en gebakken druiven

Waag je aan een combinatie van verrassende smaken met dit vegan gnocchi recept! Het duo van zoet (de druiven) en zuur (de zuurkool) zorgt voor een gebalanceerd smakenpalet.
Soort gerecht: Bijgerecht, Brunch, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Voorbereiding: 20 minutes
Bereidingstijd: 25 minutes
Totaal: 45 minutes
Porties: 4 personen (afhankelijk van type gerecht)

Materiaal

  • Powerblender, staafmixer of hakmolen

Ingrediënten

  • 75 g cashewnoten, gebrand en ongezouten
  • 150 ml water
  • 150 g zuurkool
  • Peper
  • Zout
  • 3 el olijfolie, + extra om mee te garneren
  • 250 g rode druiven, gehalveerd
  • 1 takje rozemarijn, de naaldjes
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 kropjes roodlof
  • 4 el vegan strooiparmezaan

Voor de Gnocchi

  • 250 g kruimige (paarse) aardappelen
  • 100 g bloem, bij voorkeur pastabloem van harde tarwe

Bereiding

  • Zet de cashewnoten met 150 ml water op in een klein pannetje. Kook de cashews op laag vuur met een deksel op de pan, tot ze wit en zacht zijn geworden. Pureer de cashews samen met het kookvocht en de zuurkool tot een gladde saus. Dit gaat het allerbest met een powerblender, maar je kunt natuurlijk ook een staafmixer of hakmolentje gebruiken. Voeg nog een scheutje water toe als de saus te dik is. Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Breng een pan met water aan de kook. Voeg royaal zout toe. Kook de gnocchi (zie bereidingswijze onderaan) in enkele minuten gaar, ze zijn klaar zodra ze komen bovendrijven. Giet af en laat ze goed uitlekken.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Bak de gnocchi even kort aan op hoog vuur, tot ze beginnen te bruinen. Voeg de druiven en rozemarijnnaaldjes toe en bak ze mee. Draai het vuur lager en voeg de balsamicoazijn toe. Breng alles op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de borden waarop je dit gerecht wilt serveren. Spreid wat van het kazige zuurkoolsausje uit op elk bord met de bolle kant van een lepel. Leg hier wat blaadjes roodlof op en verdeel het gnocchimengsel erover. Garneer met een klein sliertje olijfolie en wat vegan strooiparmezaan.

Gnocchi

  • Kook de aardappels gaar. Doe dit bij voorkeur in de schil, vooral als je paarse aardappels gebruikt, dan wordt de kleur intenser. Giet de aardappels af, laat een beetje afkoelen tot een hanteerbare temperatuur en pel de schil eraf. Knijp ze fijn in de pureeknijper voor het meest luchtige resultaat. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon stampen of met een vork prakken.
  • Stort de puree op een schoon werkblad en werk de bloem erdoor. Kneed niet meer dan nodig om tot een mooi deeg te komen. Rol een streng van het deeg en snijd de streng in kleine kussentjes van ca. 2 centimeter. Rol ze met je duim over het gnocchiplankje of over de achterkant van een vork om er mooie ribbels in te maken. Ze zijn nu klaar voor gebruik. Je kunt ze koken in royaal gezouten water (ze zijn gaar zodra ze boven komen drijven) of opbakken in een koekenpan, tot ze mooi bruin zijn. Test altijd een stukje om te checken of ze goed gaar zijn geworden.

Extra informatie

Recept en foto uit Very Merry Vegan December van Maartje Borst. Uitgeverij: Kosmos
Very merry vegan december | Maartje Borst | Ethiek & Moraalfilosofie |  9789043931489 | Standaard Boekhandel
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: