, ,

Onigiri uit Japan

Onigiri zijn Japanse rijstballen met een vulling. Als vulling wordt bijvoorbeeld gemarineerd zeewier, gepekelde pruim (umeboshi) of andere gepekelde groenten (tsukemono) gebruikt. Als je onigiri koopt, let er dan op deze niet altijd vegan zijn omdat soms vlees of vis gebruikt wordt in de vulling.

Oorspronkelijk werden onigiri gemaakt na de rijstoogst in oktober. Tegenwoordig worden ze in Japan op elk moment van het jaar gemaakt en vind je ze echt overal.
De rijstballetjes worden gegeten als ontbijt, lunch of als gezonde snack.

vegan recept voor japanse rijstballen onigiri

Japanse onigiri

Voor deze Japanse rijstballetjes moet je wat geduld hebben, maar ze zijn leuk om te maken en presenteren heel mooi.
Soort gerecht: Lunch, Ontbijt
Keuken: Oosters
Totaal: 1 hour 30 minutes
Porties: 10 onigiri

Ingrediënten

Voor de rijst

  • 450 g witte ronde rijst, gekookt, je kan ook sushirijst gebruiken (de rijst moet kleverig zijn)
  • 1 tl zout

Vulling

  • 5 umeboshi, (gepekelde pruimen)
  • 5 shiitake, vers of gedroogd
  • 1 el sesamolie
  • 2 el sake
  • ½ el tamari, of sojasaus
  • 3 el sesamzaadjes, (optioneel)

Afwerking

  • 2 vellen nori, in rechthoeken van 2 op 7 cm gesneden
  • 3 el sesamzaadjes

Bereiding

Voor de vulling:

  • Snijd de shiitake paddestoelen in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Indien je gedroogde paddestoelen gebruikt, moet je deze eerst een nacht of minstens 4 uur laten weken en nadien kunnen de steeltjes verwijderd worden.
  • Bak de paddestoelen in een pan met sesamolie tot ze bijna gaar zijn en deglaceer ze tot slot met sake.
  • Zet het vuur af en voeg de tamari of sojasaus toe.
  • Besprenkel met wat sesamzaad (optioneel).
  • Verwijder de pit van de umeboshi en deel het vruchtvlees in twee.

Voor de rijst:

  • Breng de rijst over in een kom en besprenkel met zout. Meng zorgvuldig.
  • Stel nu de onigiri samen:
  • Was je handen en droog ze niet af. Het is belangrijk om je handen te spoelen tussen elke handeling. Maak desnoods gebruik van een kom koud water met wat azijn.
  • Neem met natte handen wat rijst en vorm er een kommetje mee in je hand.
  • Neem een beetje vulling naar keuze (het is niet de bedoeling om de shiitake en de umeboshi te mengen) en plaats deze in het midden van het kommetje en sluit deze af tot vorming van een bol (of driehoek). Zorg ervoor dat het geheel goed samengedrukt wordt en het een mooi compact geheel vormt. Gebruik 1 halve umeboshi per rijstbal.
  • Leg de onigiri in het midden van een stuk voorgesneden nori. Dit voorkomt dat de onigiri blijft plakken aan bijvoorbeeld een bord of ander onigiri.
  • Herhaal het proces.
    Smakelijk!

Extra informatie

Recept en foto van The Plantiful Japanese
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *