Crispy en pittige tofu met look (Kkanpoong tofu)

Tofu is een enorm veelzijdig product. In dit Koreaans recept maken we hem pittig en knapperig. Een makkelijk en snel recept om tofu onweerstaanbaar lekker te maken. Het aardappelzetmeel zorgt voor een heerlijke, knapperige textuur en de saus heeft alles wat je van een saus verwacht: pittig, zoet en met heerlijke knoflook. 

Andere heerlijke recepten met tofu zijn: deze knapperig gebakken tofu en Indische curry van erwten en tomaat, knapperige tofu in sinaasappelsaus met broccoli en noedels of deze crunchy tofunuggets

lekkere tofu
lekkere tofu
5 from 1 vote

Crispy en pittige tofu met look (Kkanpoong tofu)

Fan van de Koreaanse keuken en op zoek naar een heerlijk tofu recept? Maak tofu onweerstaanbaar lekker en krokant met dit vegan recept. Gebruik het in een wok, met rijst of rijstnoedels en met je favoriete groenten.
Soort gerecht: Bijgerecht
Voorbereiding: 20 minutes
Porties: 4 porties/ personen

Ingrediënten

  • 4 el aardappelzetmeel
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 500 g extra stevige tofu, geperst* en in hapklare blokjes gesneden
  • Plantaardige olie, om mee te frituren

Voor de saus:

  • 4 el rijstsiroop
  • 2 el water
  • ½ el sojasaus
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 el aardappelzetmeel
  • 1 el gochugaru (Koreaanse chilipepers**)
  • 1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 7 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 100 g gedroogde szechuanpepers
  • 2 bosuitjes, in ringetjes

Bereiding

  • Meng in een grote kom het aardappelzetmeel met het zout, de zwarte peper, het uienpoeder en knoflookpoeder. Voeg de tofu toe en schep alles om tot alle stukjes gelijkmatig bedekt zijn.
  • Giet zoveel plantaardige olie in je grootste koekenpan met antiaanbaklaag dat de bodem helemaal verhit is. Verhit de olie op halfhoog vuur tot hij begint te walmen. Leg een laagje tofublokjes in de pan, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken (anders blijven ze plakken); bak ze eventueel in porties. Bak de blokjes ongeveer 3 minuten tot ze aan een kant bruin zijn. Draai ze voorzichtig om en bak de andere kant nog zo’n 3 minuten tot die ook bruin zijn. Laat elke portie tofu uitlekken op een rooster. Wil je extra knapperige tofu, bak de blokjes dan nogmaals een halve minuut aan elke kant.
  • Maak de saus: meng in een kom de rijstsiroop met het water, de sojasaus, de azijn, het aardappelzetmeel, de gochugaru en de zwarte peper.
  • Verhit in een grote wok of koekenpan de olijfolie op halfhoog vuur. Voeg zodra de olie heet is de ui, knoflook, wortel en gedroogde szechuanpeper toe. Roerbak het geheel ongeveer 3 minuten tot de ui zacht begint te worden. Schenk de saus bij de groenten en roer hem er 1 minuut door tot hij begint in te dikken.
  • Neem de pan van het vuur en schep de gebakken blokjes tofu erdoor; laat ze niet meer meekoken, anders worden ze klef. Roer het geheel om tot alle blokjes bedekt zijn met de saus en strooi er de ringetjes bosui over.

Extra informatie

Recept en foto uit Het Korean Vegan Kookboek van Joanne Lee Molinaro. Uitgeverij: Spectrum.
Het Korean Vegan kookboek, Joanne Lee Molinaro | Boek | 9789000385515 |  BookSpot.be
*Tofu moet worden geperst om het overtollig vocht te verwijderen. Leg het blok tofu (je kunt het ook eerst doormidden snijden) op een vlakke ondergrond bekleed met een keukendoek en dek het af met een andere keukendoek. Leg of zet hierop dikke kookboeken, een zware pot of een enorme pan en laat de tofu zo 15 tot 30 minuten staan.
**Je gebruikt best de vlokken in plaats van een fijn poeder. Te vinden in de Aziatische supermarkt.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: