Knapperige tofu in sinaasappelsaus met broccoli en noedels
Tofu lekker klaarmaken is gemakkelijker dan je denkt! Tofu heeft een neutrale smaak en neemt gemakkelijk andere smaken op. Met een aromatische specerijenmix zoals Chinese 5-spice maak je echte smaakbommetjes van tofublokjes. Wentel de tofublokjes door maïzena om een krokant korstje te bekomen. De knapperige tofublokjes komen goed tot hun recht in een Aziatische saus zoals teriyakisaus. Voor dit recept maken we een hartige sinaasappelsaus boordevol smaakmakers zoals sjalot, look, gember en chili. Je kan deze tofu apart klaarmaken en combineren met een wokgerecht. Of je kan er meteen een volwaardige maaltijd van maken met udonnoedels en broccoli.
Knapperige tofu in sinaasappelsaus met broccoli en noedels
Ingrediënten
Voor de knapperige tofu
- 4 el maïzena
- 3 tl zout
- 2 tl Chinese 5-spice , of een andere specerijenmix naar keuze zoals garam masala, ras-el-hanout…
- 500 g tofu, kies stevige tofu, geen zijden tofu
- 2 el neutrale olie, bv. arachide-, ontgeurde zonnebloem- of maïsolie
Voor de sinaasappelsaus
- 1 el neutrale olie , bv. arachide-, ontgeurde zonnebloem- of maïsolie
- 50 g verse gember, heel fijn gesneden of geraspt
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 kleine rode chili, fijngehakt
- 400 ml vers sinaasappelsap, ongeveer 4 grote sinaasappels
- 3 el appel(cider)azijn
- 4 el sojasaus
- 2 tl geroosterde sesamolie
- 3 el maïzena (maïszetmeel), opgelost in 3 el water
Verder ook nog
- 1 el natriumbicarbonaat, baking soda
- 1 broccoli, in roosjes
- 400 g udonnoedels, klaar voor gebruik
- 5 lente-uitjes, in fijne ringen
- 2 el sesamzaad, kort geroosterd in een droge pan
- 1 (bio) sinaasappel, de zeste van
- zout
Bereiding
- Start met de krokante tofu: meng de maïzena, het zout en de 5-spice goed door elkaar. Snij de tofu in blokjes van 2 cm x 2 cm en haal ze door het mengsel. Zorg ervoor dat alle blokjes tofu bedekt zijn met het mengsel.
- Verhit de olie voor de tofu in een pan op middelhoog vuur. Leg de blokjes tofu er één voor één voorzichtig in als de olie heet is en laat ze rustig aan één kant bakken tot ze goudbruin zijn. Herhaal voor de andere kanten tot ze rondom rond krokant zijn. Het is belangrijk dat je de blokjes telkens een tijdje stil laat liggen, anders vallen de korstjes eraf. Zet opzij.
- Breng in een kookpot een bodempje water met baking soda aan de kook en stoom/blancheer de broccoliroosjes in max. 5 minuten. Spoel meteen met koud water. Zet opzij.
- Maak nu de sinaasappelsinaassaus. Verhit de olie in een kookpot op middelhoog vuur. Voeg de gember, sjalot, look en chili toe en roer even. Laat een tweetal minuten aanstoven tot de ui glazig is.
- Blus met het sinaasappelsap en meng met de gember, sjalot, look en chili. Breng aan de kook en voeg dan het maïzenamengsel toe. Blijf goed roeren.
- Verlaag het vuur en voeg de appel(cider)azijn, sojasaus en sesamolie toe. Roer zodat alles goed gemengd is.
- Voeg de krokante tofu, de broccoli en de udonnoedels toe en laat nog 2 tot 5 minuten pruttelen op laag vuur. Kruid naar smaak met zout en chili.
- Serveer in een diep bord of kom en werk af met het geroosterd sesamzaad, de ringetjes lente-ui en de sinaaszeste. Smakelijk!