Vegan kaas: onze ultieme kaasgids. Say CHEESE!

“Ik zou wel vegan willen worden, maar ik kan niet zonder kaas!”. Hoe vaak heb je die opmerking al gehoord? Of misschien heb je zelf wel geworsteld met het gemis aan kaas. Gelukkig bestaan er heel wat veganistische alternatieven waardoor je kaas dus nooit echt hoeft te missen. In onze complete vegan kaasgids leer je alles over plantaardige kaas zonder melk. Van waar je ze kan kopen, tot hoe je ze gebruikt en hoe je ze zelf maakt. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten!

vegan cheddarkaas

Waar kan je vegan kaas kopen?

In steeds meer supermarkten kun je tegenwoordig analoogkaas kopen. Behalve in je eigen bioshop kun je nu ook in grote warenhuizen zoals Albert Heijn, Delhaize of Colruyt terecht voor vegan kaas. Je vindt deze in de koeling voor zuivel of spreads of in de koeling voor vleesvervangers. Bovendien wordt het aanbod almaar groter, omdat de vraag naar vegan kaas ook groter wordt. De consument kiest steeds bewuster voor plantaardig en crueltyfree. Wij zijn alvast heel enthousiast over deze positieve ontwikkeling! En jij hopelijk ook!

Het ruimste aanbod vind je ongetwijfeld op vegan evenementen zoals ons Vegan Summer Fest of bij vegan webshops.

Soorten vegan kaas: Zoveel mensen, zoveel wensen!

Je zal ervan verrast staan hoeveel verschillende kaasalternatieven er momenteel al bestaan. Van plakjes kaas voor op de boterham tot schimmelkazen voor op een mooie salade. En van kaas om mee te aperitieven tot fonduekaas. We zetten de belangrijkste even op een rij:

Plakjes kaas voor op de boterham

Plakjes vegan kaas zijn heerlijk op de boterham of in een sandwich. En wat dacht je van een vegan croque hawaii of een augurkje gerold in een plakje vegan kaas (vergeet niet om vast te zetten met een cocktailprikkertje)? Wist je dat bijvoorbeeld Panos nu ook broodjes met vegan kaas standaard in het assortiment heeft?

Kaas om te smelten

Kan je vegan kaas smelten? Jazeker! Dit kan het beste met kazen waar kokosolie in verwerkt is. Enkele kazen die goed smelten zijn die van Violife, Wilmersburger en Vegan Deli. Je kan deze ook geraspt kopen. Handig als topping op de pizza of op een ovenschotel.

pizza met veganistische kaas

Parmezaanse kaas

Hou je van Parmezaanse strooikaas? Verschillende merken zoals Violife, Fermentino of Follow Your Heart bieden een alternatief aan. Wist je dat je dit ook zelf kan maken? Probeer zeker eens het volgende recept:

Maal 100g cashewnoten (of zonnebloempitten) fijn in een foodprocessor met 3 à 4 el edelgistvlokken, 1 tl zout en ½ tl knoflookpoeder.

Je kan deze strooikaas makkelijk in een potje in de koelkast bewaren.

TIP: voeg wat citroenzeste toe aan het strooisel voor nog meer kaassmaak.

Mozzarella

De bekendste mozzarellavervanger is MozzaRisella. Deze vegan mozzarella is gemaakt op basis van rijstmelk en kun je zowel koud als warm gebruiken. Stretchy mozzarella voor op de pizza kan je trouwens ook zelf maken met dit recept.

TIP: Ben je iemand die normaalgezien houdt van een grote portie kaas op de pasta? Probeer in plaats daarvan dan eens wat vegan mozarella en extra smaakmakers toe te voegen. Je kan bijvoorbeeld fijngesneden olijven, zongedroogde tomaatjes, verse basilicum en pijnboompitten door de pasta mengen.

veganistisch recept pasta met aubergine

Feta

De Greek White van Violife is een lekker alternatief voor feta. En dan is er ook nog Feto, een fris zuur smakende, gefermenteerde tofu, die je in biowinkels kan kopen. Al deze vegan feta’s zijn erg lekker in een salade of in een pastagerecht.

Roomkazen

Voor roomkazen bestaan er ontzettend veel lekkere alternatieven. Ken je het Belgische Pa’lais op basis van noten of de Franse Sojami op basis van gelactofermenteerde tofu? Maar ook de creamy smeerkaas van Violife is niet te versmaden!

Schimmelkazen

De laatste trend is ongetwijfeld de opkomst van vegan schimmelkaas. Deze wordt gemaakt door toepassing van schimmelculturen en fermentatietechnieken. Als basis worden vaak cashewnoten of amandelen gebruikt. In de lijst van merken onderaan deze blogpost vind je heel wat schimmelkazen die je kan uitproberen. Twee van onze favorieten zijn de blauwe kaas van The Vegan Butcher’s Choice en de camemberti van Rosie & Riffy.

Zelf vegan kaas maken

Weet je dat je ook heel gemakkelijk zelf vegan kaas kunt maken? Je kunt dan je eigen smaak en creativiteit toepassen en zo een originele kaas maken die nergens te koop is!

Ben je nog niet zo geoefend, begin dan met deze eenvoudige cheezy: mix een halve cup geweekte cashewnoten in de blender, samen met het sap van een kleine citroen, ½ cup nutritional yeast, ¼ cup tapioca, 1 ¼ cup water en naar smaak wat zout, knoflookpoeder en uipoeder. Kook het mengsel in een steelpannetje op onder voortdurend roeren, tot je een dikke cheezy substantie hebt. Deze kaassaus kun je op de boterham, op je zelfgemaakte pizzabodem of op een tortillawrap smeren.

Wil je een stap verder zetten en met fermenteren aan de slag gaan? Dan heb je probiotica nodig.

Deze vind je in de natuurwinkel of de apotheek (vraag na of het omhulsel geen gelatine bevat). Om het jezelf wat makkelijker te maken kan je vaak ook starten met een beetje soja- of kokosyoghurt of kombucha die al probiotica bevat. Voor andere kazen heb je dan weer kappa carageen, xantaangom of agar agar poeder nodig (verkrijgbaar in diverse webshops).

Wil je je graag verder verdiepen in de wereld van de vegan kazen, dan zijn deze gespecialiseerde boeken misschien wel iets voor jou:

Fromages vegan – Marie Laforêt (Franstalig)

The Non-Dairy Evolution Cookbook – Skye Michael Conroy (Engelstalig)

Artisan Vegan Cheese – Miyoko Schinner (Engelstalig)

recept veganistische kaasdip voor nacho's

Smaakt vegan kaas echt naar kaas?

Niet altijd. We hopen dat de vele vegan kazen die er nu al zijn, toch iets kunnen betekenen voor je smaakpapillen. Over smaak valt niet te twisten, dus laat je niet direct uit het veld slaan als je een vegan kaas proeft die volgens jou niet echt naar kaas smaakt. Er is nog zoveel keuze en er zit ongetwijfeld een vegan kaas bij die jij wel heel lekker vindt. Veel plezier met je ontdekkingstocht!

Waarom vegan kaas?

Simpel! Er zijn net zoveel redenen om vegan kaas te eten als er zijn om vegan te worden! De een doet dat uit compassie voor de dieren, de ander kiest voor zijn gezondheid en tenslotte is er ook nog het verminderen van je ecologische voetafdruk.

wat is er mis met zuivel

Lees meer over het verborgen leed achter zuivelproducten

Om welke reden je ook kiest voor vegan kaas, met dit enorme aanbod hoef je niets te missen:

Overzicht van vegan kaasmerken

We maakten een overzicht van vegan kazen die je in België kan kopen of via webshops in België kan laten leveren.

Belgische producenten

Wij steunen graag Belgische vegan ondernemers. De volgende Belgische producenten maken plantaardige kaas:

  • Omage maakt ambachtelijke kazen op basis van noten en gebruikt daarbij traditionele technieken om de kaas te laten rijpen. Deze kaas is voorlopig enkel in Gent te koop. Je vindt een overzicht van verkooppunten op de website.
  • Pa’lais is een Brusselse onderneming die heerlijke plantaardige roomkaas produceert. De spreads zijn bovendien ook volledig vrij van soja. Je vindt Pa’lais in sommige biowinkels en bij Delhaize.
  • O’tentic (van het vroegere Recollets in Antwerpen) maakt heerlijke, ambachtelijke vegan kaaskroketten. Je kan ze kopen op vegan evenementen en in sommige winkels. Je kan hen best even contacteren om te weten of ze ergens in jouw buurt te koop zijn.
  • The Vegan Butcher’s Choice is een cateringbedrijf uit Brussel. Een van hun eerste creaties was een verbluffende vegan blauwe kaas die meteen een schot in de roos was. Je kan deze en hun vegan mozzarella kopen op vegan evenementen, in vegan winkels en binnenkort ook op hun eigen webshop.

Internationaal:

Deze lijst is alfabetisch opgesteld en dus niet op basis van voorkeur.

  • Bedda: Dit is een Duitse producent van verschillende zuivelalternatieven waaronder kaas. Deze kazen zijn te koop bij sommige webwinkels en vegan winkels.
  • Bute Island Sheese is een Schots merk met een uitgebreid gamma van vegan plakjes en blokken kaas. Omdat deze kazen een koosjer certificaat hebben, kan je ze in sommige Joodse winkels vinden. Daarnaast zijn ze te koop bij sommige webwinkels en vegan winkels.
  • Het Carrefour Veggie huismerk biedt een aantal vegan roomkazen aan. Je vindt deze niet tussen de kaas maar bij de vleesvervangers.
  • Daiya is een vegan kaasproducent uit Canada. Hun kazen zijn te koop bij sommige webshops en vegan winkels.
  • Fermentino is een collectie plantaardige kazen op basis van gefermenteerde noten van het Italiaanse Euro Company. Je vindt de Fermè, Camelia, Cicioni en Grattino in biowinkels zoals Bio-Planet en uiteraard ook bij sommige webwinkels en vegan winkels.
  • Fervena: Dit is een Nederlandse producent van vegan brie en roomkaas. Je vindt deze in sommige bioshops zoals Bio-Planet.
  • Follow Your Heart is een Amerikaanse producent van onder andere vegan mayo en dressings en dus ook van plantaardige kazen. Deze zijn te koop bij sommige webwinkels en vegan winkels.
  • Gondino: Italianen kennen wel wat van kaas en dus is het niet verwonderlijk dat ze ook heerlijke plantaardige kazen maken. Gondino bestaat uit een gamma van harde vegan kazen, zoals Parmezaanse kaas en is te koop bij sommige webshops en biowinkels.
  • Happy Cashew is een Duitse producent van vegan kazen op basis van cashewnoten. Deze zijn te koop bij sommige webshops en vegan winkels.
  • Jay & Joy: Dit is een Franse kaas uit Parijs. Je kan de blauwe kaas en roomkaas met kruiden kopen bij Bio-Planet.
  • Les Nouveaux Affineurs is een bedrijf uit Frankrijk dat gerijpte vegan kazen maakt. Deze zijn te koop bij sommige webshops en vegan winkels.
  • Nature & Moi is een Franse producent van vegan kazen. Het gamma bestaat uit plakjes kaas en geraspte kaas. Je vindt deze in sommige Match-winkels en bij sommige webshops en vegan winkels.
  • Petit Veganne is eveneens een Franse producent van gerijpte plantaardige kazen. Deze zijn te koop op vegan evenementen en bij sommige webshops en vegan winkels.
  • Rosy & Riffy: Camemberti en enkele roomkazen uit Nederland. Deze zijn te koop op sommige vegan evenementen en bij Origin’o.
  • Simply V: Van plakjes kaas tot roomkaas en geraspte kazen. Wij zijn alvast fan van de roomkaas op basis van amandelen. Deze kazen zijn te koop bij sommige webshops en vegan winkels.
  • Het Nederlandse SoFine maakt kaasblokjes op basis van tofu. Je vindt deze in verschillende Belgische supermarkten.
  • Soyana: Dit is een Zwiterse producent van vegan roomkazen (Soyananda) en mozzarella (Veganella).
  • Tofutti is een Amerikaanse producent van vegan roomkazen en plakjes kaas.
  • Tomm’Pousse maakt Franse gerijpte kazen zoals camembert en kazen met een pittige korst. Deze zijn te koop bij sommige webwinkels en vegan winkels.
  • Vegan Deli produceert plakjes kaas en geraspte kaas die je ondertussen in de meeste supermarkten kan kopen.
  • Veggi Filata: geraspte kaas en plakjes kaas die je kan kopen in sommige bioshops.
  • VeGourmet uit Oostenrijk produceert vegan kazen die gemakkelijk smelten. Deze zijn te koop bij sommige webwinkels en vegan winkels.
  • Het Zwitserse Vegusto was een van de eerste vegan kaasproducenten van Europa. het No-Muh assortiment is heel uitgebreid met onder andere fonduekaas en raclettekaas. Deze zijn te koop bij sommige webwinkels en vegan winkels.
  • Violife is wellicht een van de bekendste vegan kaasmerken. Je vindt hun producten ondertussen in verschillende supermarkten in België zoals Delhaize, Albert Heijn en Colruyt. Een uitgebreider Violife-assortiment vind je bij webshops en vegan supermarkten.
  • Willicroft is een producent van vegan kaas uit Nederland.
  • Tot enkele jaren geleden was Wilmersburger zowat de enige vegan kaas die je in België kon vinden. Het Duitse merk is gespecialiseerd in plakjes kaas en geraspte kaas voor op de pizza bijvoorbeeld. Je kan deze vinden bij sommige supermarkten en bij webshops en vegan winkels.

recept vegan kaas maken