Wat is miso?

Heb jij al gehoord van miso? Miso is een Japanse smaakmaker op basis van gefermenteerde soja. Om miso te produceren, wordt eerst koji gemaakt, een bereiding op basis van gerst of rijst verrijkt met een schimmel. De koji wordt vervolgens gezouten en gemengd met sojabonen, waarna men het mengsel gedurende een aantal weken of zelfs jaren laat fermenteren.

Miso is een smaakmaker die rijk is aan probiotica. Die zijn zeer gunstig voor onze darmflora en voor ons immuunsysteem. Aarzel dus nooit om in de winter bij het koken van soep je bouillonblokje te vervangen door miso.

Wij gebruiken het liefst miso die je in biologische winkels kan kopen. De niet-biologische variant wordt namelijk meestal veel sneller geproduceerd en krijgt kleurstoffen en andere smaakversterkers toegevoegd.

De verschillende soorten miso

  • Miso op basis van witte rijst (Shiro Miso)

    Deze variant is het minst lang gefermenteerd en wordt gemaakt op basis van rijst en soja. Ze is doorgaans zachter en zoeter dan de andere soorten. Ideaal dus voor een eerste kennismaking met deze Japanse smaakmaker, en bovendien glutenvrij. Staat ook bekend onder de naam witte miso.

  • Miso op basis van volkoren rijst (Genmai)

  • Deze is net zoals witterijstmiso glutenvrij, maar de smaak is meestal sterker en zouter. Je kan deze miso ook herkennen aan de donkerdere kleur. Staat ook bekend onder de naam rode miso.

  • Gerstmiso (Mugi)

    Deze miso lijkt sterk op bovengenoemde volkorenrijsmiso, maar is gemaakt op basis van granen. De smaak is vrij uitgesproken en zout. Staat ook bekend onder de naam rode miso, net zoals de Genmai.

  • Pure sojamiso (Hatcho Miso)

    Dit is de miso die het langst gefermenteerd is. De smaak is daardoor zeer sterk en heel zout. Deze miso wordt verkregen na meerdere jaren fermentatie. Staat ook bekend onder de naam bruine miso.

Hoe gebruik je miso?

Miso kan in vrijwel alles gebruikt worden. Je kan miso als vervanger van zout gebruiken in je gerechten en sauzen, maar ook als vervanger voor bouillonblokjes in soepen, zoals hierboven al gezegd.

Meestal zal één koffielepel per persoon volstaan, en als je die mengt met lauw water alvorens aan je bereiding toe te voegen, zal dat helpen om goed op te lossen. Let er wel op dat je de miso pas op het laatste moment toevoegt aan warme bereidingen, zodat de enzymen niet verloren gaan.

Samengevat

Miso is een Aziatische smaakmaker op basis van soja, gerst of rijst. De smaak kan zacht en lichtjes gezoet zijn, maar ook vol en heel zout. Je kan miso gebruiken in de plaats van zout of groentebouillonblokjes. Miso draagt bij tot de regeneratie van de darmflora en geeft tegelijkertijd een boost aan ons immuunsysteem.

Deze blogpost is een vertaling. Origineel door Veg & Fred.

authentiek vegan recept voor misosoep
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *