Dit waren de Belgian Vegan Awards 2022

Jullie stemden de voorbije maanden weer massaal op jullie favorieten voor de Belgian Vegan Awards 2022! Maandag 6 februari bekroonde BE Vegan de winnaars tijdens een liveshow in Gent. Ontdek hier wie de felbegeerde awards mee naar huis mocht nemen.

De winnaars onder de winnaars

Het werd gezellig druk in De Centrale, want de vegan crème de la crème van België kwam samen om elkaar een hart onder de riem te steken. Van een competitieve sfeer was geen sprake, wél van schouderklopjes en hartverwarmende reacties. Het mag duidelijk zijn: iedereen die zich dagelijks inzet om het vegan landschap van België uit te breiden, verdiende zo’n award. Bedankt voor jullie pionierswerk!

Most Remarkable Newcomer

Eerste plaats: Amaranth

Runner-up: PLANTn en WILDn Sapphire House Antwerp

De avond werd ingezet met de jongste telgen van de vegan community. Al is de term nieuwkomer relatief want chef Pieter-Jan Lint is alles behalve een onbekende voor wie zich in de plantaardige keuken verdiept. 

Dit waren de andere genomineerden: Soul Kitchen, TasteBuds, Wonderbao, Lil Bao en Verdō

Best (Cook) Book

Eerste plaats: Every Day Vegan Budget Friendly, Lenna Omrani

Runner-up: Vegetalia, Luna Trapani

Nooit meer gebrek aan inspiratie met tal van nieuwe boeken die elk jaar verschijnen. De gerechten van Lenna Omrani deden jullie duidelijk watertanden!

Dit waren de andere genomineerden: Planteneters van Elisabeth Van Lierop, Gebak met groenten van Vegamuze, Naar een vegan wereld van Tobias Leenaert, Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at en toen veganist werd van Sofie Mulders

Best Belgian Brand

Eerste plaats: Wondr

Runner-up: Omage

België telt heel wat ondernemers die het leven van de vegan Belgen een pak gemakkelijker maken. Wondr heeft als doel de volledige badkamer plasticvrij én cruelty free te maken.

Dit waren de andere genomineerden: Chizou, Tiptoh, Davai, Nomet en Pa’lais.

Best (Web)Shop

Eerste plaats: Végasme

Tweede plaats: tAK

Van producenten gingen we over naar de shops waar je de leukste vegan goodies kan scoren. Bij Végasme in Brussel vind je alles wat je nodig hebt!

Dit waren de andere genomineerden: Knol & Kool, The Black Cow Shop, Nieuwe Vaart, Stay Gold Boutique en Stronk.

Best Coffee Bar

Eerste plaats: Kato Gâteaux

Runner-up: Vegateau

Latte en cappuccino met havermelk vind je gelukkig overal, maar bij deze koffiebars kan je er ook meteen heerlijk vegan gebak bij smullen! Hoog tijd dus om een  nieuwe categorie in het leven te roepen. Kato Gâteaux in Mechelen mag zich de eerste Best Coffee Bar van de Vegan Awards noemen. 

Dit waren de andere genomineerden: Full Circle Coffee, WAY Coffee Roasters, ZW.ART, Buddy Buddy en Caffènation goes Koco.

Best Catering

Eerste plaats: Vegansa

Runner-up: Plantbeest by Tartelies

Geen fan van groenten, maar toch een vegan award winnen voor beste catering, dat kan! Vegansa steekt oer-Vlaamse klassiekers in een vegan jasje. 

Dit waren de andere genomineerden: Yasai, Lovelly Vegan, Vegamuze, Gewoon.Anders en What The Food.

Best Pastry & Sweets

Eerste plaats: Chez Mariette

Runner-up: Junglicious

Een duidelijk ontroerde Marieke mocht na twee nominaties eindelijk de award voor Best Pastry & Sweets in ontvangst nemen. Goed nieuws voor iedereen die fan is van het gebak van Chez Mariette, want Marieke kondigde ook aan dat ze haar eerste bakboek uitbrengt!

Dit waren de andere genomineerden: Chez Malachy, Antoinette, Catberry, Icelab NiceCream Creations, La Pâtisserie Végan

Best Food Truck

Eerste plaats: Pura Vida Taco’s

Runner-up: La Cuisine de Georgette

Ook het ultieme Mexicaanse streetfood viel in de prijzen! Deze foodtruck vond je enkele jaren geleden steevast aan het shoppingcenter in Maasmechelen en nu nog her en der op events. 

Dit waren de andere genomineerden: The Plantbased Guys, Cosy Green, The Vexican, Davai en Change All Vegan.

Best Fast Food

Eerste plaats: Frituur Chips

Runner-up: The Judgy Vegan

Dat vegan best ook wel eens prettig vettig mag zijn, bewijzen de toppers in deze categorie! Het huisgemaakte vegan stoofvlees en het ruime assortiment aan vegan snacks bezorgde Frituur Chips de titel van Best Fast Food 2022.

Dit waren de andere genomineerden: Lil Bao, SinSin, TasteBuds, Wonderbao en Kitsune.

Best Breakfast or Brunch

Eerste plaats: Knol & Kool

Runner-up: Blackbird

Knol & Kool is een vaste waarde in Gent voor ontbijt, brunch én lunch. Stijn kwam de award in ontvangst nemen en deelde zijn favorietje ontbijtjes van de kaart: french toast en English breakfast!

Dit waren de andere genomineerden: The Judgy Vegan, El Verde, Hart en Lifebar.

Best Lunch

Eerste plaats: Funky Jungle

Runner-up: Camion

Mechelen viel dit jaar twee maal in de prijzen. Funky Jungle werd bekroond als beste lunchplek.

Dit waren de andere genomineerden: De KleinKeuken, Bar Recyclart, SinSin, Tabi Loo, SOFT

Best Dinner

Eerste plaats: Soul Kitchen

Runner-up: Humm

Voor de laatste publieksprijs gingen we op zoek naar de beste plek om te dineren. Soul Kitchen opende nog niet zo lang geleden de deuren en mocht al meteen een award mee naar huis nemen!

Dit waren de andere genomineerden: Liu Lin, Spritz, Foglia en Verdō

Lifetime Achievement

Winnaar: Ieperfest

Op het einde van de uitreiking kwam een verrassing. Voor het eerst reikten we een Lifetime Achievement award uit. De eer viel te beurt aan de organisatie van Ieperfest. In 2022 blies het festival 30 kaarsjes uit. De eetstanden op Ieperfest zijn van bij het begin volledig vegan. Echt pionierswerk dus!

Bedankt!

Dank aan Jasmin Mazarine De Waele voor de presentatie en Foto Hilde Collier voor de foto’s. Bijzondere dank ook aan alle vrijwilligers die meehielpen om de uitreiking in goede banen te leiden.