Vegan op restaurant: 5 tips om buitenshuis lekker vegan te eten

Wie lekker vegan wil eten op restaurant, kan daarvoor bij steeds meer plaatsen terecht. Misschien heb je wel al gemerkt dat de ene zaak hier meer vertrouwd mee is dan de andere. Terwijl steeds meer eetgelegenheden meer dan één vegan gerecht op de kaart zetten, zijn er ook horecazaken die achterop hinken. Maar zelfs als er nog niks vegan op het menu staat, is het goed mogelijk dat de chef toch een lekkere maaltijd voor je kan bereiden. Zo krijg je soms op de meest verrassende plaatsen een heerlijk uitgebreid gerecht geserveerd. Ontdek onze tips om van je restaurantbezoek een aangename ervaring te maken.

buitenshuis vegan

Tip 1: ontdek restaurants met vegan gerechten op de kaart

Het aantal restaurants dat vegan gerechten op de kaart zet, groeit elke dag. Wist je dat er ook enkele volledig vegan restaurants zijn in België? Lento in Hasselt, Spritz in Antwerpen of Liu Lin in Brussel bijvoorbeeld zijn zeker een uitstap waard. Ook in jouw buurt zijn er ongetwijfeld leuke plekken om te ontdekken. Op onze website bundelden we enkele hotspots in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Leuven en Luik. Deze tips werden verzameld door lokale vrijwilligers die het vegan aanbod in hun stad op hun duimpje kennen. Met onze gratis vegan friendly-sticker maakt BE Vegan hotspots waar je vegan kan eten bovendien ook zichtbaar in het straatbeeld. Vind je niet meteen iets voor jouw woonplaats, kijk dan zeker eens verder online of je inspiratie kan opdoen. Voor heel wat steden en regio’s bestaat er al een vegan Facebookgroep waar lokale tips uitgewisseld worden. Ken je trouwens HappyCow? Op dit platform met website en app kunnen gebruikers zelf plaatsen toevoegen en reviews plaatsen. Handig, zeker wanneer je op citrytrip bent!

vegan-friendly sticker BE Vegan
vegan uit eten

Tip 2: neem ruim op voorhand contact op met het restaurant

In sommige situaties kan je het restaurant niet zelf kiezen of heeft iemand anders al een reservatie geregeld. Surf dan op voorhand naar de website van het restaurant en probeer hun menukaart alvast te bekijken. Staan er geen vegan gerechten op de kaart of staat het menu niet online? Dan doe je er goed aan om het restaurant ruim op voorhand te verwittigen. In het midden van een drukke shift komen aanpassingen aan het menu ongelegen en is het voor het restaurant in kwestie soms moeilijk om flexibel te zijn. Houd er rekening mee dat de chef misschien nog weinig ervaring heeft met vegan koken en op dat moment geen tijd heeft om opzoekwerk te doen. Wanneer je de vraag op voorhand voorlegt, geef je de chef de tijd om te plannen en ingrediënten aan te kopen zoals plantaardige room of vegan kaas.

Tip 3: neem persoonlijk contact op en leg duidelijk uit wat je wel of niet eet

Om vergissingen te voorkomen, laat je het contact met het restaurant best niet over aan een tussenpersoon, tenzij deze zelf goed weet wat veganisme inhoudt. Ondanks goede bedoelingen komt het vaak voor dat op die manier verkeerde of onvolledige informatie wordt doorgegeven. 

Je gaat er ook beter niet van uit dat het restaurant goed weet wat vegan betekent. Vergeet niet dat chefs soms ook verwarrende informatie krijgen van hun gasten. Denk maar aan mensen die zichzelf als vegetariër aankondigen maar wel nog vis eten bijvoorbeeld. Dit maakt het voor chefs niet eenvoudig om goed te weten wat ze wel of niet kunnen serveren. Daarom leg je best duidelijk uit wat je wel en niet eet. Aan de hand van het menu kan je soms ook zelf al suggesties doen om gerechten vegan te maken.

vegan uit eten
restaurantrecensie

Tip 4: Schrijf een positieve review voor het restaurant

Heb je lekker gegeten? Schrijf dan een positieve review voor het restaurant of stuur een bedankingsmail. Een dergelijk bericht vraagt weinig tijd en is goud waard voor een ondernemer. Elke review wordt met trots gelezen en kan de chef in kwestie ook een duwtje in de rug geven om het vegan aanbod uit te breiden. Bovendien worden restaurantbeoordelingen door heel wat mensen bekeken voor ze naar een restaurant gaan. Jouw bericht kan andere gasten inspireren om te vragen naar een vegan gerecht.

Wil je nog meer doen? Dan kan je ook een vegan friendly-bedankingskaartje nalaten met een persoonlijke boodschap en hen aansporen om een gratis vegan friendly-sticker aan te vragen. De bedankingskaartjes zijn gratis te verkrijgen op een van onze infostands of op ons kantoor.

Tip 5: Details worden vergeten, een eerste indruk niet

In de ogen van het horecapersoneel vertegenwoordig je in veel gevallen de hele vegan community. Of je het nu leuk vindt of niet, mensen baseren hun oordeel over vegans en veganisme vaak op persoonlijke ervaringen met mensen waarmee ze in contact gekomen zijn. Houd daarom altijd in het achterhoofd dat details en inhoud vaak vergeten worden, maar een eerste indruk niet. Wil je iets goed doen voor de dieren, het milieu of je medevegans: don’t be an asshole! Vegan is voor heel wat mensen een leerproces, ook voor horeca. Was het gerecht niet zo lekker of niet vullend genoeg? Probeer dan constructieve feedback te geven. Gebeurde er een vergissing bij je bestelling? Blijf beleefd en leg vriendelijk uit waarom je gerecht niet in orde was.