Vegan Brugge

Vegan eten in Brugge: onze hotspotguide

Vegan eten in West-Vlaanderen is nog steeds geen evidentie, maar ook in deze provincie is er verandering op gang. Eerder gaven we al een overzicht van onze favoriete plekjes in Kortrijk, nu is het de beurt aan Brugge. Dat de sprookjesachtige stad een bezoek waard is, hoeven we vast niet meer uit te leggen. Met de volgende tips kan je jouw citytrip naar Brugge combineren met een verkwikkend vegan ontbijt, een stevige lunch of een gezellig dinner. Ook fastfoodliefhebbers komen aan hun trekken en we delen onze favoriete adressen voor gebak en wafels. Voor wie van ver komt of gewoon eens wil ontspannen, geven we er zelfs nog overnachtingsinspiratie bij.

Insiderinfo: Ben je erop gebrand om een bepaalde plek te bezoeken? Contacteer de zaak dan nog even om zeker te zijn dat ze daadwerkelijk geopend zijn. Brugge en regelmatige openingsuren gaan niet altijd goed samen.

Waar kan je vegan eten in Brugge?

Vegan ontbijt en/of brunch

Blackbird

Deze ontbijt- en lunchplek bevindt zich op het Jan van Eyckplein. Blackbird werd in mei 2021 volledig vegan! Er is een uitgebreid vegan ontbijt en lunch. Zoetekauwen kunnen er ook smullen van een heerlijk stukje taart van Chez Mariette. Smul je liever thuis? Kies dan je favoriete gerechtjes uit voor take-away!

vegan bananenbrood bij Blackbird

interieur Blackbird Brugge

Sanseveria Bagelsalon

Verschillende vegan breakfastbowls en ontbijtbagels in een vintage interieur. Ook voor de lunch zijn er meerdere mogelijkheden.

vegan ontbijt in Brugge

Vegan Brugge Sanseveria

Verder vind je in Brugge ook een vestiging van Le Pain Quotidien.

Vegan lunch

That’s toast

Deze toastbar heeft standaard een aantal vegan toasts op het menu staan. De vlotte bediening maakt dit een ideale plek voor een snelle lunch.

De Brugsche Tafel

Pal in het centrum vind je dit huiselijke restaurant. Sinds november 2018 is de Brugsche Tafel volledig vegan, wat het meteen het enige volledig vegan restaurant van Brugge maakt. Er is een vaste kaart met een aantal klassieke gerechten en een wisselend dagmenu. Op zaterdag kan je ook dineren.

vegan lunch de Brugsche Tafel

vegan lunch in Brugge de Brugsche Tafel

Vegan lunch of diner

Hashtag Food

Hashtag Food is een absolute aanrader om te dineren. De kaart is niet volledig vegan, maar er is wel een heel ruime keuze. Leuke extra: alle desserts zijn standaard plant-based. Wie hier wil lunchen, contacteert de zaak wel best 24u vooraf, want de aangeboden lunch is niet altijd vegan, maar kan op verzoek wel vegan gemaakt worden. Alle gerechten zijn hier trouwens glutenvrij. De zaak beschikt ook over een automaat waar je maaltijden en desserts kan uithalen, handig!

vegan sushi

Vegan Brugge Hashtag Food

Monkey Eleven

Deze zaak werd eind 2019 opgericht en omschrijft haar aanbod als healthy fastfood. Zowel lunch als diner zijn mogelijk, ook als takeaway. Meerdere vegan gerechten.

Amuni

Deze slow food pizza moet je absoluut eens geprobeerd hebben! De chef is een echte Siciliaan, het restaurant is heel gezellig en fancy ingericht, de lavabo’s in de wc zijn fenomenaal en het allerbelangrijkste: er staan altijd twee vegan pizza’s op het menu.

vegan eten in Brugge Amuni pizza

Republiek

Republiek is een groot en hip gebouw net naast een onafhankelijke cinema. Er is een grote tuin die geschikt is om kinderen te laten ravotten. Het personeel is heel behulpzaam en is goed op de hoogte van wat vegan is. Er staan standaard twee vegan gerechten op de kaart en er is gebak van Chez Mariette.

vegan eten in brugge restaurant de republiek

vegan eten in Brugge restaurant De republiek

Wiphada

Dit Thais restaurant opende de deuren in 2019 en heeft standaard een aantal vegan gerechten op de kaart.

De Plaats

De Plaats is een vegetarisch restaurant in het centrum met vegan aanbod. Heel vriendelijke ontvangst en service!

Paula Mostaert

Een hotdogbar in een ongelooflijk mooi pand in een van de winkelstraten. Een vegan hotdog en hummus op de kaart.

Patrick Devos

Dit gastronomisch restaurant werd opgenomen in de Michelingids. Op vraag maakt de chef met plezier een volledig vegan 5- of 7-gangen menu. Een aanrader voor speciale gelegenheden.

Tanuki

Liefhebbers van de Japanse keuken kunnen terecht bij Tanuki. Let wel op, voor een vegan menu moet je minstens twee dagen op voorhand reserveren. Lekkere gerechten in een fijne setting, maar houd er rekening mee dat de prijzen aan de hoge kant zijn.

Vegan fast food

Frituur Royal

Deze frituur is al jaren bekend in Brugge en omstreken als een walhalla voor vegans. In 2019 werd de zaak bovendien overgenomen door vegan uitbaters die de keuzestress nog zullen verhogen. Op het menu vind je onder meer zowel gewone frietjes als zoeteaardappelfrietjes en veel vegan sausjes, massa’s burgers en stoverij. Vlakbij de Vesten, dus in de zomer heel fijn om langs het water je frietjes te gaan eten met zicht op de zwanen.

vegan frituur Brugge

vegan frituur Brugge Royal

Jilles Beer & Burgers

Verschillende vegan burgers van La Vie Est Belle met vegan kaas en veganaise. Naast burgers staan er ook vegan nacho’s en een vegan salade op de kaart.

vegan hamburger Brugge

vegan Jilles Beer & Burgers

Bocca

Meeneempasta in een beker: heel goedkoop en vooral populair bij studenten. Er zijn meerdere vegan pasta’s die duidelijk aangeduid zijn.

Verder vind je in Brugge ook nog vestigingen van een aantal vegan friendly ketens zoals Domino’s, Ellis Burger en Mister Spaghetti.

Vegan tapas

Atelier Flori

Deze wijnbar opende de deuren in 2019. Er wordt duidelijk aangegeven welke wijnen vegan zijn en alle tapas zijn vegan, waaronder ook huisgemaakte vegan kazen! In de wijnbar vinden ook kunsttentoonstellingen plaats en op zondag is er vaak live muziek.

vegan Brugge atelier florie

Vegan koffie en gebak

Vegan gebak en plantaardige melk doen sinds een aantal jaren hun intrede in hippe koffiebars en dat is in Brugge niet anders. We sommen er graag enkele voor je op.

Puss and Books

Puss and Books is een kattenadoptiecafé waar afwisselend vegan gebak van Chez Mariette en Magpies geserveerd wordt. Er is plantaardige melk voor bij de koffie. Omwille van rust van de poezen worden slechts een maximaal aantal personen tegelijk binnengelaten. Reserveren is aangewezen.

vegan gebak in Brugge Puss and books

Vero Caffè

Een gezellige en hippe koffiebar op het Sint-Jansplein. Er is steeds vegan gebak en havermelk. Sinds begin 2020 is elke vrijdag hier trouwens vegan friday met een vegan lunch.

vegan eten in Brugge vero caffè

vegan eten in brugge vero caffè

Postbar

Postbar is een gezellige koffiebar waar je vegan taart kan scoren en ook terechtkan voor een vegan ontbijt of lunch al wordt het wel geapprecieerd als je dit op voorhand meldt. Leuke extra: Postbar is een van de enige koffiebars in Brugge die geen supplement aanrekent voor plantaardige (haver)melk.

vegan lunch eten in brugge postbar

vegan taart eten in brugge postbar

Velusso

Deze koffiebar is een ontmoetingsplek voor fietsliefhebbers in hartje Brugge. Fietsklassiekers kan je hier live op een groot scherm meevolgen. Er is steeds vegan gebak en plantaardige melk aanwezig.

vegan eten in Brugge Velusso

Vegan ijs en wafels

Bij een bezoek aan Brugge hoort een vegan ijsje of een wafel.

De Brugsche Tafel

Eerder vermeldden we dit restaurant al voor de lunch. In de namiddag kan je hier ook vegan wafels verkrijgen om ter plaatste op te smullen of mee te nemen.

Da Vinci

Dit is ongetwijfeld de bekendste ijszaak van Brugge. Vegan roomijs kan je hier helaas nog niet vinden maar er is wel een uitgebreid aanbod aan vegan sorbets.

Oyya

Oyya heeft vestigingen in Brugge, Gent en Hasselt. Er zijn verschillende smaken vegan ijs.

Vegan catering en pop-ups

Pois Sjiek

Vegan huiskamerrestaurant. Tine is de perfecte gastvrouw en de gerechten zijn overheerlijk! Ongeveer 2x per maand stelt Tine de deuren van haar huiskamer open en kunnen 8 mensen aanschuiven voor een plant-based 5-gangen menu. Alle datums vind je op de website. Pois Sjiek biedt bovendien ook catering aan.

Forrest Food

Lies Forrest werkte jaren in een slagerij en startte, nadat haar dochtertje lactose intolerant werd, de diervriendelijke variant Forrest Food op in Brugge Sint-Kruis, waar je vegan afhaalgerechten, belegde broodjes en vegan charcuterie kan shoppen. De zaak is voor 90% vegan en biedt ook kaas aan.

Lies-Forrest-Brugge

Plant Tribe

Plant Tribe organiseert uitgebreide vegan brunches en workshops in Brugge. Je vindt alle data terug op de website.

vegan brunch in Brugge Plant Tribe

Volxkeuken

Uitgezonderd organiseert elke maand een alternatieve vegan volkskeuken. Voor 3 à 5 euro eet je véél. Er heerst een typische volkse gezelligheid.

Magpies

Magpies levert vegan gebak aan een heel aantal horecazaken in Vlaanderen en draagt daarmee haar steentje bij aan een vegan friendly België! Maar ook particulieren kunnen terecht bij Magalie voor taart, cupcakes en gebak op bestelling. Voor bezoekers en toeristen doet Magalie trouwens graag wat extra moeite om te leveren op locatie!

Chez Mariette

Marieke levert taart en gebak aan heel wat horecazaken. Momenteel neemt Chez Mariette geen particuliere opdrachten meer aan, maar volg haar Instagrampagina om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

Vegan bed and breakfast

AM/PM

Een bed and breakfast met een uitgebreid vegan ontbijt, we wouden dat elke stad er zo eentje had!

Bed and breakfast Brugge

Waar kan je vegan shoppen in Brugge?

Leeloo

Vegan kledingwinkel met webshop. Je vindt er ook enkele leuke accessoires. Als je geluk hebt, is de etalage versierd met vegan quotes, altijd leuk voor een fotootje!

etalage Leeloo Brugge

Biowinkels

Brugge telt een aantal biowinkels met een uitgebreid vegan assortiment zoals Origin’O, Biovita en Bio-Planet.

Zero waste

Karma Markt is een afvalarme winkel met een aantal vegan producten.