Dit waren de Belgian Vegan Awards 2023

Ook dit jaar stemden duizenden Belgen voor hun favorieten voor de Belgian Vegan Awards 2023! Maandag 29 januari bekroonde BE Vegan de winnaars tijdens een liveshow in Gent. Ontdek hier wie de felbegeerde awards mee naar huis mocht nemen.

De winnaars onder de winnaars

Het werd gezellig druk in De Centrale, want de vegan crème de la crème van België kwam samen om elkaar een hart onder de riem te steken. Van een competitieve sfeer was geen sprake, wél van schouderklopjes en hartverwarmende reacties. Het mag duidelijk zijn: iedereen die zich dagelijks inzet om het vegan landschap van België uit te breiden, verdiende zo’n award. Bedankt voor jullie pionierswerk!

Best (Cook) Book

Eerste plaats: Het Vegan Bakboek, Marieke Wyns

Runner-up: Veganissima, Luna Trapani

Inspiratie genoeg dankzij de tientallen nieuwe vegan kookboeken die elk jaar verschijnen. Het publiek was duidelijk fan van het prijswinnende gebak van Marieke Wyns. Na het winnen van de award voor ‘Best Pastry and Sweets’ vorig jaar ontvangt Marieke deze award als kers op de vegan taart. 

Dit waren de andere genomineerden: De Basis Plantaardig van Pieter-Jan Lint, Gek op Groenten van Vegamuze, Vegan Klassiekers van Lisa Wuyts en Every Day Vegan van Lenna Omrani

Most Remarkable Newcomer

Eerste plaats: Fred’s Vegan ‘Fredkandel’

Runner-up: Zonder Ei Bakkerij

Frederique De Clercq kwam als eerste op het podium dankzij zijn ‘Fredkandel’: een frikandel van lokale kikkererwten. Fred’s Vegan maakt sinds dit jaar naast sauzen ook plantaardige frituursnacks. In tegenstelling tot andere frikandellen op de markt, weet je wat je eet bij de ‘Fredkandel’.

Dit waren de andere genomineerden: Yum-it, Craac ‘Crazy about chocolate’, Shmos Plantbased en Albert Heijn Terra

Best Belgian Brand

Eerste plaats: Alpro

Runner-up: Greenway

Als je aan plantaardige melk denkt, denk je aan… Alpro. Ook grote merken worden beloond voor hun pionierswerk. Alpro is een merk dat na 40 jaar blijft innoveren en verduurzamen, met nog steeds één duidelijk doel: “Alle mensen inspireren om voluit voor plantaardig te gaan.” 

Dit waren de andere genomineerden: Lubay, Damhert, Omage, Wondr

Best (Web)Shop

Eerste plaats: Crisp

Tweede plaats: Radikal Kindness

Van producenten gingen we over naar de shops waar je de leukste vegan goodies kan scoren. Seizoensgebonden en lokaal staan voorop bij Crisp, de online versmarkt waar je ook plantaardige boodschappen kan doen.

Dit waren de andere genomineerden: tAK, De Nieuwe Vaart, Solid Stash, Stay Gold Boutique

Best Coffee Bar

Eerste plaats: Lucifer Lives Coffee

Runner-up: Kato Gâteaux 

Een vegan latte of een cappuccino met havermelk vind je gelukkig overal, maar deze koffiebars maken je ervaring compleet met vegan gebak  en ruime keuze! Lucifer Lives Coffee is niet zomaar een koffiebar: Lucas en Morgane maken er hun missie van om mensen te inspireren met lekker eten (en koffie!) en organiseren regelmatig vegan events zoals een filmavond.

Dit waren de andere genomineerden: Catberry, Way Coffee Roasters, Izy Coffee, Full Circle Coffee

Best Catering

Eerste plaats: Vegansa

Runner-up: Vegan Butcher’s Choice

Dat Vegansa blijft bekoren met hun culinaire creaties met een knipoog naar grootmoeders keuken, blijkt ook dit jaar uit de massale stemmen. Na een aantal succesvolle pop-ups opent Vegansa dit jaar een restaurant in Gent. Wat een fijn vooruitzicht!

Dit waren de andere genomineerden: Yasai, Plantbeest By Tartelies, Terra Plantbased Cooking, Gewoon.Anders

Best Pastry & Sweets

Eerste plaats: La Pâtisserie Vegan 

Runner-up: Antoinette 

Passie, dat proef je. Dat bewijst Nicolas Bastille elke dag met zijn verfijnde pâtisserie in Luik. Hij deelde afgelopen jaar zijn kennis tijdens een workshop op Vegan Summer Fest en levert zijn gebak ook bij andere horecazaken in Wallonië. Een verdiende winnaar, zo blijkt uit de talrijke stemmen!

Dit waren de andere genomineerden: Icelab Nicevream Creations, Taarten Van Tegenwoordig, Pâtisserie Dylou en Junglicious

Best Food Truck

Eerste plaats: Plant A Pizza

Runner-up: La Cuisine De Georgette

Ondanks het openen van hun vaste restaurant in Gent, wordt Plant A Pizza nog steeds gelauwerd voor de aanwezigheid op events met hun mobiele pizzakraam. De huisgemaakte mozzarella wordt ook door collega-ondernemers gewaardeerd en aangekocht.

Dit waren de andere genomineerden: Pura Vida, Cosy Green, Davai Foodtruck en Loving Hut

Best Fast Food

Eerste plaats: Kitsune

Runner-up: Pepas

Dat vegan best ook eens vettig mag zijn, bewijzen de pioniers in deze categorie! De huisgemaakte fusion hamburgers bezorgden Kitsune de titel van Best Fast Food 2023. Hou ze in de gaten want ze openen dit jaar een nieuwe locatie in Brussel!

Dit waren de andere genomineerden: Chasse Patat, Tastebuds, Dirty Vegan Burgers, Frietketel

Best Breakfast or Brunch

Eerste plaats: Madam Bakster

Runner-up: Blackbird

Madam Bakster is een echte pionier in haar vak. Laura begon als student-ondernemer met gezonde, guilt-free taarten en is vandaag bekend bij het brede publiek. Je kan zowel thuis als in haar koffiehuis genieten van een plantaardige brunch. Ze inspireert daarnaast met plantaardige workshops voor kinderen en met de populaire bakboeken ‘The Guilt-free Bakery’ en ‘Guilt-free Klassiekers’. 

Dit waren de andere genomineerden: O’Yo, Hart, El Verde, Circus

Best Dinner

Eerste plaats: Liu Lin

Runner-up: Soul Kitchen

Liu Lin brengt streetfood naar een hoger niveau met Taiwanees geïnspireerde gerechten. Hun missie : zoveel mogelijk mensen inspireren met toegankelijke vegan gerechten.

Dit waren de andere genomineerden: Groenendijk Weert, Amaranth, Humm en Ventre Content

Best Lunch

Eerste plaats: Le Botaniste 

Runner-up: Knol&Kool

Le Botaniste verrast nog steeds met haar innovatieve en smakelijke biologische groenterecepten. Zowel in Gent als Brussel serveren ze maaltijden die goed zijn voor je gezondheid én het klimaat!  Weetje: Le Botaniste investeert in het planten van bomen en is CO2 Neutraal gecertificeerd. 

Dit waren de andere genomineerden: Soft, Funky Jungle, De Kleinkeuken, Sappig

Lifetime Achievement Award

Bram Bruyland, mede-oprichter van BE Vegan, blaast in 2024 10 kaarsjes uit als vrijwilliger & voorzitter van BE Vegan.  

Om zijn onvoorwaardelijk engagement te bekronen en als bedanking voor zijn pionierswerk kreeg hij van het BE Vegan team een Lifetime Achievement Award. 

Bedankt!

De Belgian Vegan Award-uitreiking is mogelijk gemaakt dankzij de hulp van enthousiaste BE Vegan vrijwilligers. We willen ook gastheer Senne Brees bedanken voor de presentatie. Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Lotte De Bock en Oscar Moerman. Videobeelden van de uitreiking, gemaakt door Sofie Pintelon, kan je op sociale media bekijken @bevegan.be