Interview met vegan cateraar en pionier Lovelly.vegan

“Het valt mij op dat steeds meer mensen nieuwsgierig worden naar vegan eten door maatschappelijke veranderingen of de invloed van hun vrienden. Die nieuwsgierige mensen wil ik via Lovelly.vegan helpen in hun ontdekking.” Ellen vertelt in een gesprek met BE Vegan over haar pionierswerk bij bedrijven en nieuwsgierige alleseters.

Van waar komt jouw interesse in veganisme?

“Koken is altijd mijn passie geweest van kleins af. Gezondheid stond centraal bij ons thuis en we volgden van tijd tot tijd zelfs een macrobiotisch dieet.  Ik denk dat gezond koken in mijn genen zit (lacht). Mijn broer is ook kok, zij het met een sterke voorkeur voor vlees. We zijn elkaars tegenpolen op dat gebied want mijn doel is net om mensen te inspireren om minder vlees te eten. 

Ik vind het heerlijk om tips en recepten te delen die laten zien hoe je op een smaakvolle manier minder vlees kan eten, zonder iets te missen. Het is geweldig dat je met lekker eten een impact kan hebben op je gezondheid, het milieu en dierenwelzijn…

Hoe ben je met vegan catering gestart?

“Eerst was ik Office Manager in een IT-bedrijf. Koken is altijd mijn passie geweest en ik droomde van een carrière als zelfstandige. Via cursussen en allerhande video’s heb ik me verdiept in de vegetarische keuken en na een inspirerende reis in Australië, ook in de vegan keuken

Mijn eerste horeca-avontuur begon bij het Flow Café in Antwerpen. Kort daarna nam ik de moedige beslissing om mijn vaste baan, als Office Manager, op te zeggen en als zelfstandige te beginnen. Ik startte in 2022 met mijn vegan cateringbedrijf, Lovelly.vegan.”

Wat doet Lovelly.vegan  precies?

“Vegan catering. Mijn focus ligt voornamelijk op de bedrijfswereld. Steeds meer bedrijven willen verduurzamen, en bieden om die reden sinds kort plantaardige catering aan voor bedrijfsfeesten, recepties en zelfs ontbijtvergaderingen. Daarnaast organiseer ik workshops voor bedrijven en particulieren.”

“Het valt mij op dat er een toenemende trend is waarbij mensen gemotiveerd worden door maatschappelijke druk of de invloed van hun vrienden om meer te ontdekken over veganistisch eten.”

Maar je doet veel meer dan enkel catering en workshops?

“Ik ben momenteel een online platform aan het ontwikkelen met verschillende online workshops en persoonlijke begeleiding in de vorm van een vier maanden durend traject.  Via video’s, opvolggesprekken en de mogelijkheid om vragen te stellen via WhatsApp, streef ik ernaar een complete ervaring te bieden. Naast voeding zal je ook yogaoefeningen en meditaties in het platform vinden, omdat bewustzijn voor mij verder gaat dan alleen voeding. Het draait om een complete holistische mindset. Ik verwacht het platform rond het najaar te kunnen lanceren. 

Sinds kort geef ik samen met mijn man ook bedrijfspresentaties onder de titel “Start to Veganize”. Deze presentatie van een uur wordt afgesloten met heerlijke proevertjes. We presenteren een stappenplan van 2 jaar om stelselmatig minder vlees te eten. Het is inspirerend om te zien hoe deze presentaties mensen aanzetten tot actie en meer bewustzijn. “

Krijg je ook niet-vegans over de vloer? Wat zijn hun reacties?

“Na elke cateringsessie of workshop merk ik dat ik mensen heb kunnen inspireren. Ik heb echte vleeseters kunnen verrassen met mijn smakelijke tofusticks voor op de barbecue. Klanten vertellen mij vaak dat ze na een workshop bewuster inkopen doen. Ik krijg veel voldoening uit het feit dat ik mensen help bij de transitie naar een meer duurzame levensstijl die ze met plezier kunnen en willen volhouden.”

“Ik heb echte vleeseters kunnen verrassen met mijn smakelijke tofusticks voor op de barbecue.”

Welke gerechten en formules werken het beste?

“De kookworkshops ‘Tofu & Jackfruit’ zijn telkens een groot succes. Veel mensen zijn niet bekend met de smakelijke bereidingsmogelijkheden van tofu en haken daarom af. Daarnaast is jackfruit ook onbekend, terwijl het een heerlijke vervanger kan zijn voor pulled pork of pulled chicken. Ook de kookworkshop ‘Veggie Love’ (koken met seizoensgroenten) is altijd volzet. Het blijft een kunst om te ontdekken welke verrukkelijke gerechten je kunt bereiden met bepaalde groenten. 

In mijn cateringwerk hanteer ik steevast een buffetformule. Hierbij kun je kiezen uit verschillende spreads met brood, drie salades en eventueel enkele warme gerechten en een dessert. Door te kiezen voor een buffet, ontdek je meteen hoe heerlijk gevarieerd plantaardig eten kan zijn. Het biedt een uitgelezen kans om te genieten van een breed scala aan smaken en gerechten.”

Steeds meer restaurants en horecazaken zetten vegan op de kaart. Hoe zie jij dat verder evolueren?

“Door in 2017 twee jaar in Australië te hebben gewoond met mijn gezin, weet ik dat het anders kan. Ik was er verbluft door de overvloed aan veganistische lunchbars en restaurants. In België moest je toen nog veel onderzoek doen om een plantaardige maaltijd te vinden. Wanneer ik in Australië plantaardige melk bij mijn koffie bestelde, had ik de keuze tussen haver-, soja-, amandel- en kokosmelk. Zelfs een doorsnee brasserie had brede reeksveganistische gerechten op het menu. Terug in België merkte ik ook hier een verandering, zij het op een trager tempo dan in Australië. Maar het gaat zeker de goede richting op. Deze ontwikkeling geeft me veel hoop en optimisme voor de toekomst!”

Wat is jouw ervaring wanneer je zelf op restaurant gaat? Waar loop je nog tegenaan?

“Helaas kan ik me soms nog steeds ergeren aan de typische Belgische ‘brasserie om de hoek’. Naar mijn mening doen ze te weinig moeite om smakelijke vegan gerechten op hun menu te zetten. Soms zie ik dat dergelijke brasseries de spekjes en kaas weglaten uit een salade, zonder alternatief, om dan dezelfde prijs te vragen. Het is vandaag vanzelfsprekend om toch minstens 1 vegan gerecht op de kaart te hebben en ook de keuze voor plantaardige melk aan te bieden bij de koffie.”

Heb je advies voor collega’s in de horeca?

“Ervaar zelf eens de heerlijke smaken van plantaardig eten en laat je verrassen. Breng een bezoek aan een plantaardig restaurant zoals Humm, Lento of de andere geweldige veganistische eetgelegenheden die je kunt vinden op de website van BE Vegan. Overweeg om 2-3 plantaardige gerechten op je menukaart te introduceren.”

“Het zal je gasten aangenaam verrassen en hen de kans geven om te genieten van meer diverse smaken en keuzemogelijkheden op je menu.”

Hoe heeft BE Vegan jou al kunnen helpen? Of hoe kan BE Vegan je helpen in de toekomst?

“Dankzij de vermelding in het overzicht vegan catering op de BE Vegan website heb ik al enkele fantastische opdrachten mogen doen. Ik ben de organisatie van BE Vegan hier enorm dankbaar voor. Bovendien heeft de nominatie voor beste catering tijdens de Belgian Vegan Awards mijn bekendheid binnen de vegan gemeenschap vergroot. Ik vind Vegan Summer Fest een geweldig initiatief. Helaas kan ik er dit jaar niet bij zijn, maar in 2024 sta ik klaar met een boeiende stand.”

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Ellen en wil jij ook een vegan kookworkshop volgen of ben je op zoek naar vegan catering? Contacteer Ellen via https://www.lovellyvegan.com/ .

Een andere horecavraag? Contacteer ons via horeca@bevegan.be of via deze pagina. We helpen je graag verder!

Meer vegan horeca nieuws: