vegan eten in Brussel

Vegan eten in Brussel: onze hotspotguide

Bruxelles, ma Belle.

Brussel, zowel de hoofdstad van België als de zetel van de Europese Instellingen, vormt een smeltkroes van nationaliteiten. Dat weerspiegelt zich ook in een groot en multicultureel vegan aanbod. Of je er nu woont of enkel onderweg bent in de stad, je vindt er zeker iets leuks. Het aantal restaurants en winkels met vegan opties in Brussel blijft toenemen. In elke deelgemeente vind je wel iets !

Vegan restaurants & shops

Een restaurant binnenlopen en alles kunnen bestellen zonder uitleg te vragen of zonder te vragen wat vegan is, dat blijft toch een bijzondere ervaring. Daarom starten we ons overzicht graag met de plekken die volledig vegan zijn.

Liu Lin Brussel

Liu Lin

Liu Lin is een Taiwanees restaurant in de Marollenwijk met een minimalistische en rustgevende inrichting.  Dat vegan meer is dan alleen een salade, is hier wel duidelijk. Op het menu staan heerlijke appetizers als krokante vegan calamares en scampi tempure, gebakken ravioli, loempia’s… “Vegan is the new normal” en bij Liu Lin kan je vaststellen dat plantaardige voeding heerlijk kan zijn zonder een greintje wreedheid. Kortom, een absolute must bij een bezoek aan Brussel!

Adres: Hoogstraat 20, 1000 Brussel

The Judgy Vegan

The Judgy Vegan is een restaurant waar je je net zo op je gemak voelt als in jouw eigen living. Er zijn comfortabele zetels, een speelruimte voor kinderen en tweedehandskledij in een andere hoek. Je kan er ook vegan artikelen kopen zoals chocolade, cosmetica en schoonmaakproducten.
De kaart biedt vooral echte comfort food: lasagne, pasta’s en hamburgers. Voor zoetekauwen is er ook altijd gebak. Bij zon kan je met een kopje koffie op het terras plaatsnemen.

Adres: Kapucijnenstraat 55, 1000 Brussel

vegan restaurant brussel judgy vegan
vegan brussel Copper Branch

Copper Branch

Copper Branch is een oorspronkelijk Canadees concept met vestigingen in tal van landen, waaronder België! De keten biedt hamburgers, bowls, frietjes, smoothies en desserts aan, alles volledig vegan uiteraard. Dankzij het succes en de ervaring die ze in de loop der jaren opgedaan hebben, kunnen ze heerlijke en kwaliteitsvolle gerechten aanbieden. Je mag je bovendien verwachten aan ruime porties en lekker vers eten. Wij verwachten alvast dat deze keten zich verder zal uitbreiden in België. In twee maanden tijd zijn er alvast twee restaurants geopend in Brussel. Onze persoonlijke favoriet? Hun shiitake, zowel in de vorm van een hamburger als in hun “General Copper” bowl. Daarnaast bieden ze een cateringservice aan voor speciale gelegenheden en kantoorlunches.

Adressen:

  • City 2: Nieuwstraat 123, 1000 Brussel
  • Frère-Orbansquare 9, 1000 Brussel

Le Botaniste

Wanneer je in de buurt van de Europese Commissie bent, kan je naar Le Botaniste, een klein vegan restaurant dat werkt met biologische, lokale en gezonde ingrediënten. Gerechten heten hier trouwens “prescriptions” (voorschriften).
Het eten (100% vegan) is heerlijk en gezond tegelijk en heeft een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Het aanbod is ook heel gevarieerd en geïnspireerd op verschillende continenten: sushi rolls, pasta al mafiosi, groententajine, spicy chili sin carne… Wanneer de zon tevoorschijn komt, kan je plaatsnemen aan de tafels buiten.
Onze tip: op de middag kom je beter voor de grote drukte, want de tafels zijn fel begeerd bij expats (reservatie is niet mogelijk).

Adres: Franklinstraat 2, 1000 Brussel

vegan restaurant brussel botaniste
Les 4 Jeudis Brussel

Les 4 Jeudis

In restaurant Les 4 Jeudis is alles huisgemaakt, veganistisch, biologisch, glutenvrij en vooral erg lekker!

Adres: Hamerstraat 36a, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Greenway

Greenway is een vaste waarde. Wie naar Greenway komt, weet dat hij/zij zich kan verwachten aan kwaliteit en smaak. Hun wraps zijn onweerstaanbaar! Je hebt er onder andere keuze tussen burgers, salades, soep en dessert. Bovendien zijn de ingrediënten ecologisch verantwoord: biologisch afbreekbare verpakkingen, duurzaam geteelde sojabonen…
De Brusselse vestiging ligt in het station Brussel-Zuid, extra handig voor treinreizigers.  Maar of je nu in het station moet zijn of niet, het lekkere vegan eten is zeker een omweg waard.

Adres: Fonsnylaan 46 bus 18, 1060 Sint-Gillis

vegan restaurant brussel greenway
Veganwaf' Brussel

Veganwaf’

In het centrum van Brussel, in winkelgalerij Agora, vind je een verborgen parel waar heerlijk dampende vegan wafels op jou wachten: Veganwaf’. Ja, alle wafels zijn vegan en je kan toppings kiezen zoals slagroom of chocolade. De wafels zijn om mee te nemen, maar je kan ze gerust ter plaatse opsmullen terwijl je een babbeltje slaat met de sympathieke uitbaters. Ook goed om te weten, de wafels zijn ook nog eens glutenvrij!
Kers op de wafel: enkele meters verderop vind je hun snoepwinkel met vegan opties (ook zonder suiker).

Adres: Grasmarkt 105, 1000 Brussel

Succulente

Brood & banket

In een rustige wijk in Anderlecht schuilt Succulente, het concept van het sympathieke duo Victoria en Damien. In deze vegan bakkerij vind je alles wat je in een gewone bakkerij kan kopen, maar dan uitsluitend op basis van plantaardige ingrediënten: allerlei gebak, koffiekoeken, brood en broodspecialiteiten, koekjes, cake…
Succulente schenkt ook veel aandacht aan duurzaam ondernemen. Zo kopen ze lokale granen in en gebruiken ze seizoensfruit (en -bloemen). Dankzij hun groeiend succes kan je hun gebak op steeds meer plaatsen in Brussel vinden. Aarzel niet om beroep op ze te doen voor je evenementen, ze zullen alle smaakpapillen aangenaam verrassen!

Adres: Dokter Huetstraat 108, 1070 Brussel

Andere verkooppunten: Pâtisserie Chanson in Anderlecht, Pâtisserie Chanson in Jette, Greenway Zuidstation, café l’Alchimiste in Sint-Gillis, Lucifer in de Marollen

vegan eten in Brussel Succulente
vegan Brussel Lucifer lives

Lucifer Lives Coffee

Hoewel Lucifer Lives Coffee opstartte in volle coronacrisis, kende deze zaak een vliegende start. Vegan bagels, koffiekoeken en taart, wij begrijpen het succes wel! Deze vegan koffiebar in de Marollen vult duidelijk een gat in de markt.

Adres: Hoogstraat 120, 1000 Brussel

Buddy Buddy

Buddy Buddy is een atelier in Brussel dat heerlijke, artisanale notenboters maakt zonder palmolie. Naast een winkel is Buddy Buddy ook een volledig vegan koffiebar! Je vindt er zowel zoet en hartig en ook signature drinks met hun eigen notenpasta’s.

Adres: Lakenweversstraat 10, 1050 Elsene

Vegan Brussel buddy buddy
vegan winkel brussel v.gan

Végasme/V.GAN

We kunnen het niet hebben over vegan in Brussel zonder Végasme te vernoemen, een duurzame kruidenier die 100% vegan aanbiedt. Deze shop opende enkele jaren geleden de deuren in Elsene en hun succes gaat in stijgende lijn.

De uitbaters beslisten bijgevolg om een tweede winkel te openen met hetzelfde concept: V.GAN in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Er is voor elke vegan wat wils: vegan kazen, vleesalternatieven, bio fruit en groenten, ijsjes, yoghurt, cosmetica, onderhouds- en kuisproducten, schoenen, t-shirts, jassen… En ook de trouwe viervoeters werden niet vergeten: je vindt er zowel vegan korrels of natvoer als snacks. Je kan er ook nog kiezen uit verschillende gerechten om mee te nemen: stukken quiche, pizza, cookies, taart…

Bovendien bieden ze ook een traiteurdienst aan. Neem zeker contact op met hen als je een evenement voorbereidt: of het nu een volledig menu voor een huwelijk is of een heerlijke verjaardagstaart, ze helpen je met plezier verder!

Adressen:

Végasme: Waterloosesteenweg 367, 1050 Elsene

V.GAN (het kleine zusje): Ridder Koninglaan 47, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Vegan friendly hotspots

Naast vegan winkels en eetgelegenheden, zijn er in Brussel ook steeds meer zaken met vegan opties. We sommen enkele van onze favorieten hieronder voor je op!

vegan restaurant Brussel l'eau chaude

L’eau chaude

Vegetarisch restaurant / vegan opties

In het hartje van de Brusselse volkswijk de Marollen ligt L’eau chaudeeen vegetarisch restaurant dat als coöperatie uitgebaat wordt en waar vrijwilligers werken. De producten (zowel voeding als drank) zijn lokaal en vaak biologisch waardoor de kaart wisselt naar gelang van het humeur en de leveringen. Vegan eten is hier altijd mogelijk. Je vindt er kwaliteit aan democratische prijzen in een restaurant dat even gezellig is als de buurt waarin het ligt. Op de eerste etage kan je terecht voor meer ruimte of rust. Bij mooi weer is er een terras op het voetpad.

Adres: Vossenstraat 25, 1000 Brussel

Ami

Vegetarisch restaurant / vegan opties

Dicht bij het Flageyplein ligt het kleine vegetarische restaurant Ami. De kaart wisselt in functie van de seizoensgroenten, maar je kan er altijd kiezen tussen verschillende burgers met een salade, lasagne, een bord op Libanese wijze… Indien gewenst, kan je ook genieten van een glas vegan wijn bij je maaltijd.
Je wordt er altijd hartelijk onthaald. Reserveren is aanbevolen. Bij goed weer kan je ook terecht op het terras achteraan.

Adres: Lesbroussartstraat 13, 1050 Elsene

Ami restaurant Brussel
vegan restaurant brussel nourritures-terrestres

Les nourritures terrestres

Vegetarisch restaurant / vegan opties

Op het Sint-Gillisvoorplein, bekend om zijn vele bars, vind je Les nourritures terrestres. De kaart wisselt regelmatig en er wordt steeds met verse seizoensgebonden producten gewerkt en dit alles in een kantinesfeer. De prijzen zijn democratisch.
Je vindt er boeken om in te snuisteren en je kan er ook vegan voedingsproducten kopen. Wie graag buiten zit, kan kiezen tussen een rustig terras achteraan of het sfeervolle terras vooraan.

Adres: Sint-Gillisvoorplein 43, 1060 Sint-Gillis

Lagash

Snacks végétaliens

Lagash is een Turkse franchiseketen die je in meerdere steden ter wereld terugvindt. Hieronder twee Brusselse gemeenten: Laken en Schaarbeek. De basis zijn “Cig köfte”: balletjes van bulgur, tomaat, noten en veel kruiden. Ze worden geserveerd in een salade besprenkeld met citroensap of in een kebabbroodje. De balletjes worden koud gegeten en vormen een gezonde en frisse maaltijd.
Je kan kiezen of je ter plaatse wil eten of wil afhalen. Nog een klein weetje: oorspronkelijk bestonden deze balletjes uit rauw vlees maar sinds deze praktijk verboden werd door de Turkse staat omwille van gezondheidsredenen, werd er een plantaardig alternatief gecreëerd.

Adressen:
Maria-Christinastraat 68, 1020 Laken
Haachtsesteenweg 137, 1030 Schaarbeek

vegan restaurant brussel lagash
vegan restaurant Brussel-ai-6-angoli

Ai 6 Angoli

Vegan opties

Van buitenaf is dit restaurant misschien niet uitnodigend, maar je moet er absoluut eens binnenspringen om een pizza te proeven. Ai 6 Angoli is geen vegan pizzeria maar het volstaat om de magische formule uit te spreken: “De vegan kaart aub”. Inderdaad, deze zaak heeft een volledige vegan kaart met heerlijke vegan pizza’s!
Je wordt er altijd vriendelijk onthaald en bij mooi weer kan je op een fleurig terras plaatsnemen.

Adres: Stenenkruisstraat 43, 1060 Sint-Gillis

Mr Falafel

Vegan opties

Mr Falafel is een eenvoudige snackbar met broodjes falafel in het centrum van Brussel. Er is ook een kleine salad bar met hummus, groenten en rauwkost. Je kan raad vragen bij het personeel om te weten welke sauzen vegan zijn (sommige bevatten yoghurt).
Deze formule kost slechts 6€. Ga er zeker eens langs als je een klein hongertje hebt!

Adres: Maurice Lemonnierlaan 53, 1000 Brussel

Mr Falafel Brussel
Pois Chiche Brussel

Pois Chiche

Vegetarisch restaurant / vegan opties

Oosters eten is een genot, toch? Begin je al te watertanden bij de gedachte aan hummus, falafels, baba ganoush (aubergine)? Pois chiche is de juiste plek om je honger te stillen en een geweldig idee voor een weekendbrunch op het grote terras, als het weer het toelaat. Bij mooi weer is het trouwens goed mogelijk dat een dj de sowieso al leuke en trendy Marollenwijk extra tot leven komt brengen. We kunnen de eigenaars alleen maar bedanken voor dit initiatief om smakelijke plantaardige voeding op een milieubewuste manier aan te bieden.

Adres: Kapellemarkt 15, 1000 Brussel

Dream and Food

Vegetarisch restaurant / vegan opties

Dream and Food heeft een ecologisch verantwoorde filosofie. Alle stappen zijn in deze richting bestudeerd. De gerechten, bedacht door sterrenchefs, worden aangeboden in de vorm van glazen potten: de voorgerechten, de hoofdgerechten, de desserts. Je kunt deze potjes meenemen om buiten te eten en ze daarna afgeven in de kantine. De producten zijn lokaal en seizoensgebonden. De selectie dranken is bijzonder interessant: biologisch vruchtensap, lokale productie… De formule is bijzonder populair tijdens de lunch nabij de bruisende Louizalaan.

Adres: Defacqzstraat 27, 1050 Elsene

Dream and Food Brussel
Café Béguin Brussel

Café Béguin

Vegan opties

Café Béguin is het restaurant dat onmisbaar is voor wie op zoek is naar vrijgevigheid, exotiek en sfeer, en het is bijzonder geschikt voor groepen. Je vindt hier een mix van de Afrikaanse keuken terwijl je binnen of op het grote terras een avondconcert bijwoont, afgeschermd van het verkeer van het drukke stadscentrum. De schotel “Mboga” (voor 2 personen) is veganistisch en bestaat uit gerechten met 1000 smaken. Het is een ware uitdaging om alles op te krijgen, gezien de grote hoeveelheden!

Adres: Zaterdagplein 12A, 1000 Brussel

El turco

Vegan opties

Liefhebbers van Mediterraans eten vinden wat ze zoeken bij El Turco. Het restaurant, dat alleen ‘s avonds geopend is, biedt een buffet met talloze groentemogelijkheden: kikkererwten- of bietenhummus, talrijke salades, diverse soorten brood, groenten, vers fruit… De grootste eters kiezen voor de “all you can eat”-formule, voor de anderen is er de formule op gewicht. Kortom, de plek staat synoniem voor kwaliteit, versheid en smaak.

Adres: Troonstraat 73, 1050 Elsene

El Turco Brussel
vegan winkel brussel färm

Färm

Vegan opties

De keten Färm telt momenteel zes winkels in Brussel. Färm wil een ethisch alternatief bieden naast de traditionele supermarkten. Zo wil de coöperatie alle spelers op de markt met lokale, gezonde en biologische voedingsproducten verenigen.
Bij Färm vind je ook een traiteursafdeling met vegan opties. Je vindt er alternatieven voor vlees, melk en yoghurt. Linzen, peulvruchten en granen kan je hier ook in bulk kopen.

Adres: Färm Sainte-Catherine, Quai au Bois à Brûler 43, 1000 Brussel

Natural Corner

Vegan opties

In het centrum van Brussel, niet ver van het Centraal Station, vind je Natural Corner. Al is dit slechts een kleine wijkkruidenier, toch vind je in deze biowinkel alles wat je als vegan consument kan wensen: cosmetica, onderhouds- en verzorgingsproducten, verse en lokale groenten en fruit, voedingswaren in bulk. Allemaal vegan uiteraard. In de koeling vind je ook vleesvervangers en plantaardige yoghurt. Zeker het vermelden waard is hun vegan broodbeleg in de frigo en in de rayon.

Adres: Trapstraat 1, 1000 Brussel

vegan winkel brussel natural corner
Alimentation Géniale Bruxelles

Alimentation Géniale

Options végétaliennes

Alimentation Géniale ligt in de buurt van de Hallepoort. Deze winkel groepeert lokale bioproducenten. Je vindt er groenten en fruit die wat minder gekend zijn zoals aardpeer, gele wortels, chioggiabieten en sukades. Olijfolie en cider kan je in bulk kopen. In de traiteurafdeling vind je altijd minstens twee vleesvervangers van « Bouche B », de 100% plantaardige beenhouwerij.

Adres: Hallepoortlaan 1, 1060 Sint-Gillis

Bio C’Bon

Vegan opties

In de wijk Bascule bevindt zich een grote biologische winkel: Bio C’Bon. Het is een internationale keten, met twee vestigingen in Brussel (Sint-Gillis en Ukkel), die ‘bio’ wil democratiseren. Dat wil zeggen dat iedereen toegang heeft tot een goede gezondheid door kwaliteitsproducten te consumeren.
Er is een ruim aanbod aan producten in bulk: peulvruchten, zaden, granen en vooral uitstekend gedroogd fruit zoals mango’s, dadels, ananas. De winkel omvat ook een grote ruimte met cosmetica die niet op dieren getest zijn.

Adres: Bio C’Bon Alsemberg, Alsembergsesteenweg 676-678, 1180 Ukkel

vegan winkel brussel bio c'bon

Marché des Tanneurs

Vegan opties

Le Marché des Tanneurs ligt in de pittoreske Marollenwijk en is een unieke plek waar alle biologische producenten hun waren komen deponeren. Wat een positieve impact heeft op de prijzen. Bovendien wordt werkelijk alles in bulk aangeboden: groenten, fruit, oliën en vooral granen, peulvruchten, zaden, gerangschikt in grote vaten. Een formule in lijn met de huidige klimaatvereisten. Vooral in het weekend is het raadzaam om er vroeg genoeg naartoe te gaan, omdat de producten erg snel de deur uitgaan.

Adres: Huidevettersstraat 60, 1000 Brussel