Vegan eten in Kortrijk: onze hotspotguide

Heb je binnenkort een uitstap naar Kortrijk gepland? We zochten voor jou uit waar je in deze stad aan de Leie terechtkan als vegan! Het aanbod in Kortrijk is (nog) wat bescheiden, maar wel heel fijn. Vooral op de middag kan je hier in een aardig aantal plaatsen terecht voor een plantaardige lunch.

Bakkerij Filip & Liraz 

Bakkerij met vegan aanbod

First things first, we beginnen met het ontbijt. Net buiten Kortrijk, in de randgemeente Kuurne, ligt bakkerij Filip & Liraz. Elke zaterdag kan je hier terecht voor een ruim assortiment vegan koffiekoeken en gebak. De boule de Berlin met heerlijke banketbakkersroom en een laagje poedersuiker zorgt voor een momentje van pure nostalgie, maar dan zonder dierenleed. In de koeltoog en diepvries vind je ook heel wat vegan lekkernijen zoals pizza, ijsjes, de kroketten van O’Tentic en heel wat vegan kazen en broodbeleg. Uiteraard zijn ook het brood en de pistolets hier vegan!

Donut bij Bakkerij Filip & Liraz

De KleinKeuken

Vegan restaurant

Het Buda-eiland in Kortrijk wordt letterlijk omarmd door de Leie maar ook door menig Kortrijkzaan, want dit eiland bruist van de creatieve energie. Die tref je ook in de KleinKeuken aan met een menu dat elke week verandert. Vaste waarde op de kaart is de Buda burger met zoete aardappel frietjes. Zó lekker dat het moeilijk wordt om nog iets anders te kiezen, maar de wekelijkse suggestie stelt ook nooit teleur!  Na de lunch kan je hier ook genieten van een heerlijk stukje taart. De KleinKeuken organiseert ook regelmatig een uitgebreide brunch. De plaatsjes zijn fel begeerd en de brunch raakt dan ook heel snel bezet. Snel reageren is dus een must. Onze tip: kies een plaatsje bij de trap zodat je de schattige huishond ongegeneerd kan bewonderen op zijn vaste plekje bovenaan de trap.

de KleinKeuken

Café BK6

Vegan keuken door Thomas Deruddere

In dezelfde buurt van De KleinKeuken vind je ook BK6. Elke weekavond worden je smaakpapillen verwend door de heerlijke keuken van Thomas Deruddere. Alle gerechten zijn volledig vegan en overheerlijk. Je kan kiezen tussen de vaste opties pasta of curry of je laten verrassen door de weeksuggesties.

De Nectar

Vegetarische dagschotel die op vraag vegan gemaakt wordt

De Nectar ligt pal in het centrum en vlakbij het winkelcentrum K. Dit vegetarische restaurant bestaat al meer dan dertig jaar en kan dus gerust een pionier genoemd worden. Hier krijg je geen last van keuzestress, want je kiest gewoon tussen een warme of een koude schotel of een combinatie van warm en koud. Alle gerechten worden gemaakt met biologische ingrediënten en volgens de principes van de macrobiotische keuken. De dagschotel is standaard vegetarisch, maar kan zonder probleem vegan gemaakt worden.

Vegan Palace

Elke eerste donderdag van de maand

Vegan Palace kan zonder twijfel een vaste waarde genoemd worden in Kortrijk. Het concept? Elke eerste donderdag van de maand een heerlijke vegan maaltijd aan een zeer laagdrempelige prijs. Vegan Palace werkt met reservaties, wees er snel bij want de plaatsjes gaan zeer snel!

Vegan Palace

Petit Paris

Vegan-friendly

Bij Petit Paris kan je kiezen tussen verschillende pasta’s op de kaart. De uitbater geeft je graag uitleg over welke pasta’s vegan zijn of stelt zelf enkele aanpassingen voor om pasta’s vegan te maken. Leuke extra: Ipv kaas krijg je hier als vegan een schaaltje met edelgistvlokken bij de pasta!

Frietjes!

Frietjes, what’s not to like?

Frituur Groeninghe

Hier kan je gewoon veganaise bestellen en kan je kiezen tussen vegan snacks zoals vegan bitterballen, een lupinekroket en meerdere vegan burgers.

Gluti-No

Nog meer frietjes!

Jawel, ook hier worden de frietjes in plantaardig vet gebakken. Je kan ook kiezen tussen verschillende vegan snacks en sauzen. Zoals de naam al doet vermoeden is deze frituur ook gespecialiseerd in glutenvrije producten.

Frituur Groeninghe

Catering

Op zoek naar catering voor een klein of groot familiefeest of een professioneel evenement? Neem dan zeker even contact op met Thomas Deruddere // Home Cooking & catering.

Koffie en taart

In elke stad duiken er steeds meer hippe koffiebars op en Kortrijk is daarin geen uitzondering.

Op volgende plaatsen kan je gerust vragen naar een latte met plantaardige melk en er zelfs nog een stukje taart bij eten:

Malmo: In deze koffiebar op Overleie kan je taart van Madam Bakster eten en er een hippe koffie bij bestellen.

Perles & Confiture: Hier verkopen ze de taartjes van VALI Sweet But Different en kan je achteraf het servies kopen!

Boekenhuis Theoria: Deze boekenwinkel is sowieso een bezoekje meer dan waard, nog meer wanneer je er ook guiltfree taart kan smullen!

Barcyclette: Fietscafé waar er regelmatig vegan taart te koop is

Tarterie: Aanbod vegan taart om ter plaatse op te eten of mee te nemen. Soms ook vegan quiche.

Julia’s: Julia’s vind je vlakbij het station. Plantaardige melk is hier standaard te verkrijgen en soms kun je er ook terecht voor een vegan hap.

Barcyclette

Winkelen

Zonder Meer

Verpakkingsvrije biologische winkel

Deze winkel is zonder meer een aanwinst voor Kortrijk 😉 Alle prijskaartjes zijn hier duidelijk gelabeld zodat je in één oogopslag kan zien wat er allemaal vegan is (veel!). In de frigo vind je hier oa. vegan lasagna of Moussaka van Vers & Veggie, handig voor een snelle maaltijd. Heb je nog vragen of verzoekjes? Uitbater Johan helpt je graag verder.

Biowinkels

In Kortrijk vind je verschillende biowinkels met een ruim vegan aanbod: Zonder Meer, Biomarkt en Bioplanet.

Verkooppunten (de afhaalveganees)

In Kortrijk vind je verschillende afhaalpunten van vegan ondernemers.

tAK | a plant-based lifestyle – vegan webshop met lifestyle producten, voeding, schoonheidsproducten etc. Alle bestellingen kunnen afgehaald worden in Kortrijk na afspraak.

Madam Bakster – de taarten van Madam Bakster kan je online bestellen en afhalen in Kortrijk bij OES of Malmo

Vali Sweet but Different – raw, vegan, suikervrij en gezond maar vooral lekker! Deze taarten kan je afhalen bij de KleinKeuken (Kortrijk), Perles & Confiture (Kortrijk), Bakkerij Filip & Liraz (Kuurne) en Vershuis De Smaak (Heule).

VALI sweet but different

Lifestyle

Cindy Frey Tattoo Studio

In deze tattoo studio wordt uitsluitend met vegan producten gewerkt.