, ,

Vegan kaas

We kunnen er niet naast kijken: kaas is alomtegenwoordig in de Westerse keuken. Nochtans is kaas niet zo lief voor de dieren, voor het milieu en voor onze gezondheid. Meer daarover kan je hier lezen.

In het volgende blogbericht staan we even stil bij de alternatieven voor dierlijke kaas:  Waar kan je vegan kaas vinden? Welke soorten bestaan er? En kan je ook zelf kaas maken?

 

Vegan kaas in de winkel

 

Steeds meer winkels nemen veganistische kazen op in hun assortiment. We maakten een handig lijstje van de meest courante vegan kazen en waar je ze kan vinden. De volledige lijst kan je hier raadplegen.

 

Onze tip: Probeer je voor het eerst vegan kaas? Gebruik die dan in een warme bereiding zoals op een pizza, in een croque monsieur, bovenop een ovenschotel enz. Gesmolten kaas is meestal toegankelijker van smaak en textuur dan koude kaas. Probeer ook zeker verschillende soorten uit: de ene kaas is de andere niet, en dat is nog zacht uitgedrukt.

 

Weet je niet goed wat klaarmaken met jouw eerste vegan kaas? Deze gerechten uit onze recepten zijn geschikt om met vegan kaas te bereiden:

Groentelasagna met aubergine

Snelle pizza

Pasta met tomaten-paprikasaus, champignons en aubergine

Polenta-ovenschotel

Moussaka

Pasta met vegan parmezaanse kaas

Wat is vegan kaas nu eigenlijk?

Wist je dat tofu eigenlijk ook vegan kaas is? Tofu wordt namelijk net als kaas gemaakt van gestremde melk. Het verschil is uiteraard dat de basis van tofu geen koemelk maar sojamelk is en dat er geen gebruik gemaakt wordt van dierlijk stremsel, maar het proces is hetzelfde. We raden echter niet aan om kaas één op één door tofu te vervangen 😉

 

Waaruit bestaan vegan kazen dan wel?

Dat verschilt maar eigenlijk kan je ze in 3 hoofdcategorieën indelen:

  • Kaas op basis van (al dan niet gefermenteerde) tofu: Enkele voorbeelden zijn Feto van Taifun en Sojami smeerkazen
  • Kaas op basis van (al dan niet gefermenteerde) noten: Enkele voorbeelden zijn de Serotonina kazen, Charly’s all is fair en Cicioni
  • Kaas op basis van plantaardige melk of olie die ingedikt wordt (bv. met aardappelzetmeel, tapioca, enz.): Enkele voorbeelden zijn Violife, Vegan Deli en Wilmersburger. Deze kazen smelten het best.

 

Zelf aan de slag

eenvoudige, snelle cashewkaas

 

Wil je graag zelf vegan kaas maken? Dat kan! Van een heel eenvoudige spread op basis van cashewnoten tot zelfgekweekte schimmelkazen, the sky is the limit. Naargelang de techniek die je gebruikt, kan de kaas op enkele minuten tot op enkele dagen, weken of zelfs maanden klaar zijn.

Je zal al snel merken dat het maken van vegan kaas soms wel wat moeilijker verkrijgbare  of exotisch klinkende ingrediënten vraagt (zoals bv. Kappa carageen of xantaangom die je vooral in webshops vindt). Maar laat dat de pret niet bederven, met enkele eenvoudige ingrediënten zoals noten en edelgistvlokken kan je ook al heel wat!

Probeer zeker eens deze eenvoudige, snelle cashewkaas. Je zal verbaasd zijn van het resultaat.

 

Een veel gebruikte techniek bij vegan kazen is fermentatie. Fermentatie kan je oa. bekomen door het gebruik van vegan probiotica of rejuvelac. Probiotica vind je in de natuurwinkel of de apotheek (vraag na of het omhulsel geen gelatine bevat). Rejuvelac is een gefermenteerde granendrank die je gemakkelijk zelf kan maken. Om het jezelf wat makkelijker te maken kan je vaak ook starten met een beetje soja- of kokosyoghurt of kombucha die al probiotica bevat.

 

Wil je je graag verder verdiepen in de wereld van de vegan kazen, dan zijn deze gespecialiseerde boeken misschien wel iets voor jou:

 

 

Fromages vegan – Marie Laforêt (Franstalig)

The Non-Dairy Evolution Cookbook – Skye Michael Conroy (Engelstalig)

Artisan Vegan Cheese – Miyoko Schinner (Engelstalig)

 

Ook de Nederlandstalige blog Vegetus bevat veel recepten voor kaas.

 

 

 

 

Heb je zelf geëxperimenteerd met vegan kaas? Gebruik de hashtags #bevegan en #tryvegan, we zijn benieuwd naar de resultaten!

Heb je zelf nog andere vegan kazen gezien of heb je leuke toevoegingen? Laat het ons weten in de comments!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *