Broodje bahn mi uit Vietnam
Noem het streetfood, festival food of gewoon een fancy vegan lunch. Deze Vietnamese bahn mi broodjes met gepekelde groenten zijn to die for.
Broodje bahn mi uit Vietnam
Een awardwinnend recept want deze vegan bahn mi broodjes kregen de Gault Millault-prijs voor ‘Best festival food'.
Soort gerecht: Lunch
Porties: 4 porties/ personen
Ingrediënten
- 4 stokbroden, van zo’n 30 cm lang
- 320 g Greenway ‘Just like chicken’-filetstukjes, of andere plantaardige filetstukjes
- 1 el vegan bakboter, of olijfolie
Voor de kruidenpasta:
- 30 g verse gember
- 3 stengels citroengras
- 1 limoen
- 20 g groene currypasta
- 50 ml water
- 120 g vegan mayo
Voor de gepekelde groenten:
- 3 el azijn
- 3 el water
- 2 el sojasaus
- 2 el rietsuiker
- 1 wortel
- 1 kleine koolrabi
- 1 dunne stengel prei
- ½ paksoi
- 100 g sojascheuten
- Wat verse munt en koriander
Bereiding
- We starten met het maken van een kruidenpasta. Hierin marineren we later de vegan ‘Just like chicken’-filetstukjes, maar we gebruiken de pasta ook in de mayonaise én de gepekelde groenten.
- Schil de verse gember en hak fijn. Snijd een stukje van de onderkant van de citroengrasstengel af en ontdoe de rest van de stengel van zijn buitenste schil. Snijd de stengel heel fijn.
- Doe de verse gember, het fijngesneden citroengras, het sap van de limoen en de groene currypasta samen met wat water in een maatbeker en mix tot een glad mengsel met een staafmixer. Verdeel de pasta in drie porties.
- Maak een gember-limoen-mayo door de vegan mayonaise te mengen met een derde van de kruidenpasta.
- Maak een pekel voor de groenten door de azijn te mengen met het water, de sojasaus, de rietsuiker en nog eens een derde van de kruidenpasta.
- Rasp de wortel en koolrabi en meng met de heel fijn gesneden prei en paksoi. Roer hier ook de sojascheuten, verse munt en verse koriander door. Marineer deze groentemix met de pekel en laat even staan tot we het broodje opvullen.
- Meng de filetstukjes met de overgebleven kruidenpasta en bak ze krokant in de vetstof.
- Snijd het stokbrood open, besmeer de boven- en onderkant van het broodje met een laagje van de gember-limoen-mayo, beleg met de gebakken filetstukjes en werk af met de gemarineerde groenten.
Extra informatie
Recept en foto uit No Meat. No Nonsense van Paul Florizoone, uitgeverij Lannoo.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan